Готуючи бездріжджову випічку, часто в тісто додають пекарський порошок – розпушувач, особливістю якого є надання готовим виробам пухкості. Такий порошок продається в магазині, але що ж робити, якщо в потрібний момент під рукою його не виявилося? Чим можна замінити розпушувач?
Ефект такого розпушувача ґрунтується виділенням вуглекислого газу: бульбашки газу, які виділяються при випічці,рівномірно «піднімають» тісто, і як результат – готова випічка виходить пишною і красивою.
А вже в результаті реакції складових пекарського порошку (основних і кислих солей) утворюється сам вуглекислий газ. До складу порошку входить наповнювач, який не дає цим складовим взаємодіяти між собою до введення їх в тісто.
Переважніше використання готового пекарського порошку, в якому правильно дотримані пропорції всіх компонентів. Але якщо раптом ви забули або не змогли придбати його, і задаєтеся питанням – чим замінити розпушувач, то саме тут ви знайдете потрібну відповідь.
Його склад: харчова сода – 125 г, винний камінь – 250 г, вуглекислий амоній – 20 г і рисове борошно – 25 г. Такі інгредієнти нечасто можна знайти на кухні у кожної господині, за винятком, мабуть, соди, тому їх можна замінити сумішшю з інших, більш доступних для всіх компонентів.
Чим замінити розпушувач тіста:
Для цього береться в рівних пропорціях: лимонна кислота і крохмаль, харчова сода, борошно або цукрова пудра або ж їх суміш.
Існують і інші варіанти і пропорції:
Або
Можна сміливо експериментувати із співвідношенням даних інгредієнтів, саме головне – щоб готовий виріб не віддавав смаком соди. Часто таке відбувається, коли її надто багато, причому в такій кількості, що якась її частина просто не вступає в реакцію, а залишається в своєму первинному вигляді.
Готуючи домашній розпушувач потрібно використовувати тільки абсолютно сухі інгредієнти, щоб при контакті з водою не почалася рання реакція. Якщо пекарський порошок готується з запасом, то компоненти не можна змішувати, а сипати їх шарами в суху фарфорову або скляну ємність, так щоб реагенти були розділені.
Наприклад, перший – содовий шар, потім шар борошна і тільки потім – лимонної кислоти. Зберігається такий розпушувач в темному, захищеному від світла місці, в герметичній посуді.
Можна замінити розпушувач і просто содою харчовою, але тільки за умови, що в тісті будуть міститися інгредієнти, що мають кислу реакцію: кисломолочні продукти, соки, фруктові пюре, лимонна кислота, оцет, шоколад, мед, та інші.
В такому випадку кількість соди з часом визначається вже досвідом, але зазвичай її об’єм береться менший ніж вказаний в рецепті об’єм пекарського порошку приблизно в два рази.
Також розпушувач можна замінювати содою, яка гаситься оцтом (лимонною кислотою), тому що сама сода не надто добре розпушує тісто, навіть якщо в ньому присутні продукти, які містять кислоту.
А ось гашена сода – це дійсно гарантія того, що потрібна реакція все-таки відбудеться успішно, з виділенням вуглекислого газу. Причому практика з її використанням стала предметом «жорстоких» спорів.
Деякі пані вважають, що гасити її просто безглуздо, бо, на їх думку, вуглекислий газ зникає ще до випікання тіста.
Інші твердять, що після її введення в тісто, реакція ще триває, головне – правильно вибрати кількість соди. Є такі господині, які її гасять, готуючи тісто бісквітне, і зовсім не гасять у пісочному його варіанті.
Так от, якщо в потрібний момент під рукою у вас не виявилося кондитерського порошку для тіста, не треба засмучуватися: ви завжди зможете замінити його продуктами, які обов’язково присутні на вашій кухні.
Він буде набагато краще магазинного: тісто завжди від нього пишне, а випічка дуже смачна, не має хімічних добавок і добре зберігається.
Важливий фактор – домашній розпушувач дешевше покупного втричі, для когось може здатися така економія не занадто помітною, але яка-ніяка це все ж економія, яка буде внеском кожної господині в її сімейний бюджет.
Готуйте випічку з задоволенням і радуйте своїми кулінарними шедеврами рідних і близьких!