Заготівля на зиму базиліка – процес досить цікавий. Оскільки зелений або фіолетовий базилік у свіжому вигляді довго не зберігається, а так хочеться порадувати своїх рідних вишуканим смаком в новорічні і різдвяні свята.
Існують кілька способів, як заготовити базилік на зиму:
На зиму сушений базилік добре поєднується з такими прянощами, як естрагон, шавлія, часник, цибулю, розмарин. У кулінарії застосовують запашну приправу до помідорним салатів, страв з огірками, квасолею, кабачками, горохом, рісу, запіканок, м’яса і риби.
Отже, як сушити на зиму базилік? Наші рекомендації:
У Польщі готують традиційну яєчню, сир або йогурт з дрібкою сухого базиліка. Такі страви набувають екзотичний присмак і надзвичайний аромат.
Заморозити приправу можна наступним чином:
Застосовуємо заготовлений на зиму базилік для приготування соусів, супів, різних страв – відламує потрібної величини шматочок від всього блоку, а решту відразу ховаємо назад.
Якщо бажаєте заморозити приправу цілком, то її треба помити, просушити. Потім в лоток морозильної камери розстелити пергаментний папір, покласти на неї гілочки зелені або листочки на невеликій відстані один від одного. Після того, як вони трохи підмерзли, перекладаємо в пакети, випускаємо зайве повітря, закриваємо і відправляємо назад.
Ще можна заготовити дану зелень у вигляді крижаних кубиків. У формочки кладемо чистий і подрібнений базилік, заливаємо водою. Після того як кубики замерзнуть в морозильнику, перекладаємо їх у герметик і знову відправляємо в камеру.
Свіжі чисті листочки зелені кладемо в суху банку, заливаємо винним оцтом, попередньо підігрітим. Наполягаємо два тижні. Після даних маніпуляцій у нас виходить чудовий базиліковий оцет. Його використовують у соуси, маринади і салати. А листям можна прикрасити страву.
Для того щоб приготувати заливний базилік на зиму, нам знадобиться:
Зелень помити, просушити рушником, нарізати. Беремо чисту суху баночку, краще всього на 300-500 мл, засипаємо туди приправу, додаємо трохи солі. Потім заливаємо олією повністю, добре закриваємо. Зберігаємо в холодильнику.
Базиліковим масло відмінно підходить в якості заправки для салатів.
Такий цікавий і насичений запах має тільки базилік. Тому збережіть його на зиму. У холодний період року він стане пряним скарбом для ваших страв!