Заготівля на зиму базиліка – процес досить цікавий. Оскільки зелений або фіолетовий базилік у свіжому вигляді довго не зберігається, а так хочеться порадувати своїх рідних вишуканим смаком в новорічні і різдвяні свята.

Існують кілька способів, як заготовити базилік на зиму:

Заготівля базиліка на зиму 2

  1. Сушка. У сушеному подрібненому вигляді дану приправу використовують в різних стравах – від овочевих до м’ясних або рибних. Фарш, паштет, печінка, баранина, яловичина, ковбаса набуває солодкуватий присмак з гірчинкою.
  2. Заморозка. В замороженому вигляді приправа може зберігатися близько року і не втрачати свої властивості. Таким способом його застосовують у різних соусах, пастах, салатах і супах.
  3. Заливка. Дозволяє зберігати продукт кілька місяців. Приправа і масло, яким заливається базилік, придатні до вживання. Таким чином, виходить ще базиліковим масло.

Як висушити базилік на зиму

На зиму сушений базилік добре поєднується з такими прянощами, як естрагон, шавлія, часник, цибулю, розмарин. У кулінарії застосовують запашну приправу до помідорним салатів, страв з огірками, квасолею, кабачками, горохом, рісу, запіканок, м’яса і риби.

Отже, як сушити на зиму базилік? Наші рекомендації:

базилік-на-зиму

  1. Акуратно зриваємо листочки, миємо й нарізаємо, розкладаємо на лист паперу або сторінку газети одним шаром. Сушити так потрібно кілька днів. Місце повинно бути сухим, темним і вентильованим. Висушену приправу кладемо в герметичні ємності або пакети.
  2. Базилік можна сушити і з гілочками. Зрізаємо гілочки і робимо невеликі пучки, обв’язуємо ниткою. Підвішуємо в темному, вентилированном місці на два тижні. Потім знімаємо і подрібнюємо. Зберігати в герметичній упаковці, можна використовувати суху баночку.
  3. Швидше за все сушити приправу в духовці. Листочки промиваємо, трохи обтряхиваем або промокаємо рушником, розкладаємо на деко. Сушимо, помішуючи в духовці при 40 градусах з відчиненими дверцятами близько години. Вимикаємо і залишаємо на ніч. Потім подрібнюємо і прибираємо в баночки.

У Польщі готують традиційну яєчню, сир або йогурт з дрібкою сухого базиліка. Такі страви набувають екзотичний присмак і надзвичайний аромат.

Як заморозити на зиму базилік

Заморозити приправу можна наступним чином:

Заготівля базиліка на зиму 3

  • збираємо свіжі листя зі стеблинками;
  • моєму і трохи просушуємо;
  • ріжемо ножем або подрібнюємо за допомогою блендера;
  • трохи поливаємо оливковою олією;
  • по порціях розкладаємо в герметичні пакети;
  • ховаємо в морозильну камеру.

Застосовуємо заготовлений на зиму базилік для приготування соусів, супів, різних страв – відламує потрібної величини шматочок від всього блоку, а решту відразу ховаємо назад.

Якщо бажаєте заморозити приправу цілком, то її треба помити, просушити. Потім в лоток морозильної камери розстелити пергаментний папір, покласти на неї гілочки зелені або листочки на невеликій відстані один від одного. Після того, як вони трохи підмерзли, перекладаємо в пакети, випускаємо зайве повітря, закриваємо і відправляємо назад.

Ще можна заготовити дану зелень у вигляді крижаних кубиків. У формочки кладемо чистий і подрібнений базилік, заливаємо водою. Після того як кубики замерзнуть в морозильнику, перекладаємо їх у герметик і знову відправляємо в камеру.

Заготівля базиліка у вигляді заливки

Свіжі чисті листочки зелені кладемо в суху банку, заливаємо винним оцтом, попередньо підігрітим. Наполягаємо два тижні. Після даних маніпуляцій у нас виходить чудовий базиліковий оцет. Його використовують у соуси, маринади і салати. А листям можна прикрасити страву.

Для того щоб приготувати заливний базилік на зиму, нам знадобиться:

Заготівля базиліка на зиму 4

  • свіже листя приправи;
  • оливкова або соняшникова олія;
  • сіль

Зелень помити, просушити рушником, нарізати. Беремо чисту суху баночку, краще всього на 300-500 мл, засипаємо туди приправу, додаємо трохи солі. Потім заливаємо олією повністю, добре закриваємо. Зберігаємо в холодильнику.

Базиліковим масло відмінно підходить в якості заправки для салатів.

Такий цікавий і насичений запах має тільки базилік. Тому збережіть його на зиму. У холодний період року він стане пряним скарбом для ваших страв!