Суп, в якому головний компонент – ріпчаста цибуля, є досить популярним у багатьох країнах світу. Завдяки тому, що цибуля – загальнодоступний овоч, супи на його основі були затребувані у людей ще з давніх часів.
Рецептів цибульного супу-пюре безліч, але найбільш популярний і улюблений багатьма варіант приготування (з додаванням сиру) прийшов із Франції.
Зараз входить в традицію готувати супчик на основі курячого або яловичого бульйону, додаючи в нього злегка обсмажену цибулю, алкоголь, найчастіше біле вино, тертий сир.
Свіжа зелень і саморобні грінки доповнюють цибулеву страву. Загалом, супчик виходить незвичайно смачним і ніжним, а щоб створити його на своїй кухні, непогано б знати кілька варіантів приготування. Про це і поговоримо.
Почати хочеться з класичного, якщо можна так висловитися, рецепту цибульного супу-пюре по-французьки.
Для приготування візьміть:
Готується перша страва на диво просто. Отже, в каструльку з товстим дном налити розтоплене масло. Цибулю очистіть від лушпиння, наріжте дуже тонкими кільцями. Обсмажте овоч до ніжного золотистого кольору, постійно помішуючи.
Влийте в каструлю алкоголь, тушкуйте кілька хвилин з цибулею, додайте м’ясний бульйон. Поваріть всі інгредієнти разом близько півгодини. Скориставшись блендером, подрібніть супчик в пюре. Якщо вийде занадто густо, то можна розбавити бульйоном.
Настав час приготувати грінки. Для цього на сковороді розігрійте олію, покладіть в неї роздавлені ножем зубчики часнику. Обсмажте їх пару хвилин, щоб олія отримала часниковий аромат. Вийміть рослину з сковороди, а на її місце викладіть шматочки білого хліба, попередньо нарізані квадратиками.
Посмажте хлібець з двох сторін, щоб він ввібрав аромат часнику і підрум’янився. Коли грінки будуть готові, можна подавати супчик по-французьки. Для цього розлийте його по тарілках, зверху присипте дрібно нарубаною зеленню і додайте грінки.
Вище був описаний найпростіший рецепт цибульного супу, але можна зробити і більш ніжну страву з сиром.
На плоску тарілку насипте одну столову ложку борошна. 0,5 кг цибулі очистіть від лушпиння і сполосніть під проточною водою. Якщо хочете позбавити овоч від гіркого смаку, то можете вимочити головки в холодній воді, додавши туди ложку оцту.
Наріжте цибулю тонкими кільцями і обваляйте в борошні. У сотейнику розтопіть 50-70 грам вершкового масла і покладіть в нього цибульні кільця, обсмажте до утворення гарної скоринки, зверху присипте сіллю і меленим перцем. Після цього влийте в сотейник заздалегідь приготований курячий бульйон, прокип’ятіть все разом чверть години.
Поки бульйон кип’ятиться, підготуємо хліб. Для цього візьміть 6 шматочків білого хліба, зріжте з них скоринки і замочіть в 400 мл молока, залиште розмокати. Потім озбройтеся блендером (підійде і міксер).
В одній посудині змішайте цибульну заготівлю, хлібно-молочну суміш, 100 г дрібно натертого твердого сиру. Можна використовувати і плавлений продукт, а щоб його легше було подрібнити, покладіть його в морозилку на кілька годин.
Тепер доведіть всі інгредієнти до стану пюре. Отриману масу розлийте по горщикам, призначеним для запікання. Помістіть їх в духовку, розігріту до 180 градусів на 10 хвилин.
До речі, щоб смак супу вийшов більш насичений, перед тим, як відправити його томитися в духовку, накрийте горщик імпровізованою кришечкою з тіста. От і все. Цибулевий суп-пюре з додаванням сиру готовий.
Тим, кому їсти чисто цибулевий суп сумно, можна звернути увагу на цибульно-овочевий варіант страви. Вона вийде дієтичною, але при цьому більш цікавою за смаком. Для приготування візьміть 0,5 кг курячого м’яса (абсолютно неважливо, які це будуть частині пташки) і пару стебел селери.
Курятину і селеру помийте і відваріть разом в підсоленій воді, час приготування близько 40 хвилин. Коли вода в каструлі закипить, не забудьте зняти пінку.
А поки можна підготувати необхідні овочі. 2 великі морквини помийте і наріжте тонкими кружечками, 300 г кабачків також подрібніть кільцями. Візьміть 0,5 кг капусти брокколі і розберіть на суцвіття. Цибулі знадобиться 700 г. Її подрібнюйте в залежності від розмірів голівки. Якщо вона середньої величини, то розрізати на 4-6 частин.
Коли м’ясо звариться, витягніть його з каструлі, витягніть селеру, вона вже віддала свій запах і більше не потрібна. У киплячий бульйон закиньте підготовлені овочі, спершу цибулю і моркву, а через чверть години брокколі і кабачок. Поваріть все разом ще хвилин 10, якщо овочі стали м’якими, то можна знімати каструлю з плити.
Тепер можете озброїтися блендером і зробити пюре. До речі, щоб варіювати густоту супчика, перш ніж подрібнювати страву, відлийте трохи бульйону. При необхідності завжди є можливість підлити рідини. Подавати цибульно-овочевий суп рекомендується теплим, додавши туди дрібно нарубані шматочки курки, а при бажанні ще й сухарики.
Більш ситний варіант першої страви – картопляно-цибулевий суп-пюре. Для приготування візьміть одну велику курячу грудку приблизно 700 грам і відваріть її в підсоленій воді до готовності.
Поки м’ясо вариться, очистіть 6 бульб картоплі і поріжте на кубики. 3 головки ріпчастої цибулі і 2 червоної салатної очистіть від лушпиння і нарубаєте довільно. 150 грам цибулі-порею наріжте великими кільцями.
Коли куряча грудка зварится, витягніть її з каструлі, а в отриманий бульйон покладіть картоплю. Поваріть її 5 хвилин після закипання бульйону, потім додайте всю цибулю і варіть страву ще 5 хвилин. Викладіть в каструлю куряче м’ясо, попередньо нарізане дрібними шматочками.
При необхідності посоліть і поперчіть страву. Закип’ятіть суп, а потім зніміть з плити. Озброївшись блендером, перетворіть вміст каструлі в пюре. Поверніть посуд з супом на плиту, включіть газ і влийте тонкою цівкою 200 мл вершків (відсоток жирності 10). Перемішайте супчик, дайте покипіти не більше 60 секунд. Після цього страва готова, можна подавати до столу.
Як бачите, у приготуванні супів з цибулі немає нічого складного. З маси цікавих рецептів можна вибрати той, який сподобається саме вам. Смачного!