У сучасній україньській мові слово «салат» – це страва з нарізаних овочів і фруктів. Ще у стародавньому Римі вважали ті страви, які складалися тільки з продуктів рослинного походження.
У Франції в Середні століття такі закуски вже були популярні, оскільки вони подавалися як доповнення до гарячих страв. Високе мистецтво французьких кулінарів і сприятливий клімат для росту зелені, гарантували салатів велику популярність.
До їх складу також почали додавати сир, м’яту, латук, кульбаба, лободу, цикорій і т.д. Заправляли такі страви медом і сіллю. Тільки наприкінці XVIII століття почали використовувати капусту, селеру і перець.
У наш час вони також готуються з риби, м’яса, яєць і грибів. Салати додають апетит, дуже корисні, оскільки містять багато вітамінів і мінералів. Асортимент таких закусок настільки великий, що з різного продукту можна приготувати дуже смачний салатик.
Найбільш цікавим етапом в приготуванні таких закусок є його прикраса. Тут фантазія може заграти різними кольорами і формами. Кожна господиня хоче, щоб саме її цікава задумка здивувала гостей.
Зазвичай у нас не вистачає часу, щоб щось вигадувати, оскільки приготувати велику кількість страв на святковий стіл – це завдання не з легких. Потрібно все вимити, очистити, підсмажити, спекти.
Навіть найпростіше прикраса може бути настільки красивим, що таку красу шкода пробувати.
Традиційним способом є прикраси салатів зеленню петрушки, кропу, цибулі і листям салату. Наш світ став настільки просунутим, що цей спосіб став вже не таким актуальним.
А як ви дивитеся на те, щоб замість звичайної салатниці або тарілки, викласти готову страву на порції в кошики, тарталетки, а навколо покласти багато зелені.
Чи з допомогою кулінарного кільця по порціях розкласти салат. Потрібно встановити кільце на тарілку, наповнити його, притискаючи ложкою, і зняти. Наверх порцій красиво покласти зелень, квасоля або інші інгредієнти на ваш смак. Оточуючі будуть захоплюватися від такого твору мистецтва!
Спробуйте використовувати шкірку якогось фрукта, наприклад, авокадо, ананаси, кокоса, апельсина, помело, дині або інших. Звичайно, з них попередньо потрібно вийняти серцевину. Це настільки незвично і красиво! Таку закуску відразу всі гості розберуть, будуть хвалити винахідливу господиню. А найголовніше – не потрібно мити таку «посуд»!
Для неперевершеного прикраси вашої закуски потрібно мати різні колірні гами, які додадуть забарвлення самому непрезентабельного салату:
Важливо також пам’ятати, що декорувати такі закуски найкраще перед подачею на стіл, щоб наше прикраса не втрачала свій зовнішній вигляд.
Особливе місце займає оформлення такої закуски до новорічного столу. Атрибутика Нового року не змушує себе чекати: салати у вигляді ялинки, сніговика, іграшки, подарункового мішка не тільки порадують дорослих, але і дітей.
Безпрограшним прикрасою салатів і закусок можуть бути гриби, як мариновані лисички, так печериці та маслюки. Яскравим доповненням будуть також і морепродукти: креветки, філе лосося, мідії, морська капуста.
Декором можуть служити найрізноманітніші продукти, такі як цитрусові, трави, фрукти, овочі, м’ясо. З цих продуктів виготовляють фігурки тварин, птахів, рибок, дитячої іграшки, комахи, геометричної тематики (кружечки, ромбики, квадратики), рослини. Наприклад: троянди, загорнуті з скибочок шинки, пелюстки з петрушки. Просто і дуже красиво.
Консервована квасоля, кукурудза, горошок, маслини, оливки і горіхи – ці продукти найшвидший спосіб прикрасити ваш салат. З горіхів мигдалю можна зробити шишечки.
Вставляти в блюдо потрібно кожне ядерце таким чином, щоб вони нагадували луску шишок, а навколо розмістити зелень, яка замінить гілочки хвої.
З маслин і оливок виходять веселі бджілки. На допомогу також використовуємо огірок і зелену цибулю.
Можна також зробити декорування закуски з яєць. Наприклад, у вигляді гілочки бузку. Бузкове суцвіття готується з яєчного білка, половину якого ми фарбуємо соком буряка, а другу залишаємо білої.
Натираємо на тертці, викладаємо суцвіття, навколо посипаємо жовтком, а між ними – гілочки зелені. Така прикраса салатів з яєць проста, але оригінальна.
Прикрасою салатів з овочів і фруктів займається ціла наука – карвінг. Така декоративна різьба стала дуже популярна. Потрібно мати в наявності гарний настрій і всі ваші закуски будуть неперевершеними.
Ви любите ромашки? Мені здається, їх люблять всі. Ось один із способів, як зробити ромашки з білого редису:
Троянда – це королева серед квітів. А трояндочка з помідор стане красою будь-якого салату.
Отже: беремо круглий великий помідор, очищаємо гострим ножем шкірку зверху. Як ніби чистимо яблуко по спіралі, тільки ширина маленька – близько 2 див.
Далі відокремлюємо решту шкірку від м’якоті акуратно, щоб не пошкодити. Після того як зрізали, распрямляем по довжині. Починаючи знизу, звертаємо стрічку в троянду.
Фрукти і ягоди в нашому житті займають вагоме місце. У них дуже багато корисних речовин, особливо для зростаючого дитячого організму. Але не кожна дитина хоче їсти звичайні фрукти. Для цього доводиться вигадувати, як його подати. Фруктові салати дуже в цьому допомагають. Їх прикраса найрізноманітніше.
Наприклад, салат у вигляді кубика Рубіка. Всі з дитинства пам’ятають цю іграшку.
Одного розміру кубики фруктів складаються у великий куб за допомогою пластикового контейнера, потім перевертаємо наші фрукти з обережністю на тарілку і знімаємо його. Так оригінально прикрасити салат для дітей зможе кожна господиня!
Фрукти ще використовують і для прикраси салатів з овочів, м’яса, риби. Гарним прикладом є салат «Гранатовий браслет», де застосовуються зернятка граната.
Привабливо виглядає і закуска з куркою і виноградом, де саме виноград виступає в ролі декору цього салату. Легкість оформлення і апетитний вигляд порадують ваших гостей.
Прикрасою вашої закуски може стати будь-який продукт. Головне знати міру, а також враховувати, щоб це оформлення за смаком підходило до самого салату, і не зіпсувала його. Перш ніж приступати до такої грандіозної події, ретельно вивчіть це питання з усіх боків. Це збереже в майбутньому ваші нерви і продукти. Зате результат буде чудовий!
Дивуйте своєю творчістю не тільки рідних, але і гостей за святковим столом. Нехай навіть щоденний обід або вечеря буде вам святом. Таким чином, ви не тільки поліпшите свої навички, але черговий раз порадуєте своїх діточок і чоловіків.