Кролятина значно відрізняється від інших видів м’яса – вона вважається дієтичною і корисною. ЇЇ з успіхом можна рекомендувати тим, хто дотримується правильного харчування, а також тим, кому потрібне спеціальне харчування – при атеросклерозі, ожирінні, алергії і т.д.
Кролятина добре підійде і для приготування страв для дітей.
У більшості випадків у м’ясі відсутня хімія, тому що це воно має дивну особливість – йому не властиво накопичувати в собі важкі метали, завдяки чому воно є самим надійним продуктом у місцях, де присутні радіоактивні забруднення.
Кролятина зовсім небагато містить жиру, зате білка в ній достатньо, більше, ніж у свинині, яловичині, баранині. До складу м’язових волокон входять вітаміни групи В, С, РР, Е, А, макро – і мікроелементи (фтор, калій, хлор, кальцій, марганець), незамінні амінокислоти.
Для людей, які страждають зайвою вагою або атеросклерозом, страви з кролика – кращий вибір, адже їх енергетична цінність нижче, а вміст холестерину менше, ніж в інших сортах м’яса. Волокна м’язів цієї тварини виключно тонкі, тому перетравлюються в організмі дуже швидко і засвоюються на 90%.
Поєднувати продукт можна з різноманітними соусами: сметанним, гірчичним, винним, томатним, лимонним, горіховим. Способів приготування кролика безліч: тушкування, смаження, запікання, варіння. Дуже смачно виходить з ним підлива для гарніру, рагу або котлетки.
Як гарнір до м’яса добре підходять каші (гречка, рис, пшенична та перлова каша), овочі (кабачки, картопля, квасоля) і макарони.
Один з варіантів апетитно поїсти – приготувати кролика в духовці.
Для цього потрібно взяти:
Ретельно промити тушку, розділити на частини, зрізуючи жирні шматочки. Натерти спеціями, сметаною і оливковим маслом, полити лимонним соком. Залишити на три години промаринуватися.
Через три години нарізати цибулю, часник і моркву. Можна додати й інші овочі: помідори, перець, кабачки або інші на ваш вибір, вони додадуть соковитості і доповнять смак страви своїми нотками.
Викласти тушку і овочі на деко, додати спеції, накрити фольгою і випікати при температурі 1800 С 40 хвилин.
А можна приготувати страву за цим рецептом, тільки не у фользі, а в «рукаві». У цьому випадку м’ясо занурюється разом з овочами, але час приготування збільшується: 90 хвилин.
Подавати страву у великій красивій тарілці, прикрасивши зеленню.
Кролик, запечений в духовці з картоплею
Багато хто не знає, як приготувати кролика з картоплею, але це поправимо. Існує маса рецептів. Відмінний варіант – це приготувати кролика в духовці з картоплею.
Необхідні продукти:
М’ясо вимити, обмокнути паперовим рушником, розрізати на кілька шматочків.
В ступці подрібнити чорний перець. Додати до нього нарізану цибулю, сіль, рослинну олію, лимонний сік і воду. Всі інгредієнти добре розтерти.
Отриманним маринадом натерти шматочки тушки, накрити і поставити в холодильник на пару годин.
Почистити картоплю, розрізати її на половинки. Почистити моркву і порізати кружальцями.
Викласти м’ясо з картоплею та морквою на змащене олією деко, перемішати, щоб всі складові просочилися маринадом.
Накрити інгредієнти фольгою зверху (тоді страва буде соковитіше) і поставити запікатися в духовку, розігріту до 1800 на 90 хвилин.
Мультиварка – універсальне пристосування для зайнятих господинь, яке дозволяє їжі зберігати більшість корисних речовин під час приготування. Окрім каш, супів і пирогів, можна спробувати смачно приготувати і кролика.
Для того щоб приготувати кролика в мультиварці, необхідно взяти:
Почистити цибулю, моркву, картоплю. Цибулю нарізати півкільцями, моркву натерти на крупній тертці, картоплю нарізати середніми кубиками, але не маленькими, щоб вона не перетворилася в пюре під час готування.
Подрібнити кріп і часник. Помідори помити, порізати кружальцями. Тушку порізати на шматочки.
Включити мультиварку в режимі «Смаження», налити в чашу масло і почекати, поки воно нагріється.
Покласти м’ясо в миску і обсмажити з двох сторін по 15 хвилин.
Додати овочі (окрім помідорів), все перемішати і долити воду в такій кількості, щоб вона повністю покрила продукти.
Зверху викласти помідори в чашу, посипати сіллю, перцем, зеленню і часником, додати лавровий лист. Ті, хто віддає перевагу «гострій» їжі, можуть додати аджику або пекучий перець.
Поставити режим «Тушкування» на півтори години.
Подавати страву зі свіжими овочами або салатом.
Скориставшись цими рецептами і порадами, ви з успіхом здивуйте друзів або побалуєте близьких, незвичайними і смачними, а саме головне – корисними стравами. Смачного!