Скільки серед нас ласунів? Покоління 70-80 років чудово пам’ятає дуже смачний десерт – торт «Прага». В мультиварці приготувати бісквітну основу для нього дуже просто. У магазині ви навряд чи знайдете справжній десерт з чеською назвою, а от зробити його в домашніх умовах під силу кожній хазяєчці.

Вивчаємо приготування

Ні для кого не секрет, що всі кондитерські вироби та інша продукція в минулому виготовлялися по рецептурі. Смак багатьох солодощів нам запам’ятався ще з тих років. Торт «Прага» в сучасному виконанні зазнав змін. В нього додають консерванти, барвники, підсолоджувачі та інші речовини. А ось вдома ви можете спекти натуральний неймовірно смачний торт.

торт ПрагаЯк же зробити торт «Прага» в мультиварці? Бісквіт – це основа торта, і він готується з наступних продуктів:

  • яєць;
  • борошна;
  • порошку какао;
  • цукрового піску.

Щоб бісквіт вийшов пишним, білкову та жовткову масу потрібно збивати окремо. Жовтки розтирають із цукровим піском до білого. Білки спочатку в чистому вигляді збивають до крутої піни, а лише потім додають цукор.

Можна дуже просто перевірити якість збивання яєчної маси. Додайте борошно. Якщо ви проробили гарну роботу, то воно залишиться на поверхні. В іншому випадку торт вийде так собі.

Якщо ви зібралися спекти торт «Прага» в мультиварці, вивчіть попередньо покрокові рецепти. Особливо це стосується новачків. Крім основи, торт потрібно змащувати кремом. Яйце змішують з водою і згущеним молоком. Цю суміш варять на водяній бані при температурній позначці в 80°. Це оптимальний температурний поріг. Крем загусне, а яйце не згорнеться. Потім солодкий сироп додають в розм’якшене вершкове масло і какао порошок.

Ось, в принципі, і все. Як бачите, торт «Прага» – простий десерт у своєму виконанні. Головне – спекти якісний і повітряний бісквіт.

Торт «Прага»: нічого спільного з Чехією

Якщо ви вирішили здивувати своїх домочадців і спекти торт «Прага», ось вам рецепт покроково в домашніх умовах. Нічого складного в ньому немає. Головне – запам’ятайте, що білки і жовтки ми збиваємо окремо. Обидві маси змішуємо тільки ложкою і зверху вниз. Якщо бісквіт осяде, то від торта залишиться одна назва. Коржі бісквіту обов’язково просочують і найчастіше для цього використовують розтоплений абрикосовий джем.

Ми трохи спростимо завдання і наситимо коржі згущеним молоком. Раніше ви переживали, випікаючи бісквіт в духовій шафі? Сьогодні вас цей страх покине, адже готувати його ми будемо в мультиварці. Ні в якому разі не відкривайте кришку приладу під час приготування, інакше вашому бісквіту вже нічого не допоможе.

Склад:

торт Прага в мультиварці

  • 5 яєць;
  • 25 г порошку какао;
  • 150 г цукрового піску;
  • 120 г просіяного високосортного борошна;
  • 120 мл згущеного молока;
  • 20 мл води;
  • 240 г вершкового масла;
  • ваніль – за смаком;
  • 30 г гіркого шоколаду.

Приготування:

  1. Для початку нам належить виконати найбільш копітку роботу: відокремити яєчні жовтки від білкової маси.
  2. Один жовток ми прибережемо для приготування крему.
  3. З’єднуємо інші жовтки з половиною цукру-піску і гарненько збиваємо до однорідності. Маса повинна стати білястою і пишною, тому краще скористатися міксером або блендером.
  4. В окремій піалі збиваємо білкову масу до утворення крутої піни.
  5. З’єднуємо білкову та жовткову масу.
  6. Пам’ятайте – збивати більше не можна, а зверху вниз неспішними і поступальними рухами ложки перемішайте білки з цукрово-жовтковою масою.
  7. Борошно і порошок какао просіваємо. А можна навіть не один раз.
  8. Додаємо сипучі інгредієнти в яєчну масу і акуратно перемішуємо.
  9. 40 г вершкового масла спочатку розтопимо, а потім остудимо.
  10. Охолодженим маслом заливаємо краї приготованого тіста.
  11. Ще раз все перемішуємо.
  12. Мультиварочний контейнер змастимо розм’якшеним вершковим маслом.
  13. Для більшої впевненості можна дно і бортики застелити пекарським папером.
  14. Викладаємо тісто.
  15. Закриваємо кришку кухонного гаджета, задаємо програмний режим «Випічка». Таймер виставляємо на 60 хвилин.
  16. До подачі звукового сигналу до мультиварці навіть не підходимо, щоб не спокушати себе заглянути всередину.
  17. Через годину буде готова бісквітна основа.
  18. Як тільки бісквіт охолоне, ми його поздовжньо розріжемо на три рівноцінних коржа.
  19. Щоб коржі вийшли рівними, різати бісквіт краще всього за допомогою нитки, жилки або гітарної струни.
  20. Тепер приступаємо до приготування крему.
  21. У глибоку піалу викладаємо один яєчний жовток. Пам’ятайте – ми його приберегли на самому початку?
  22. Додаємо відфільтровану воду.
  23. Збиваємо жовток з водою. Робимо це виделкою або вінчиком.
  24. На цьому ж етапі додамо згущене молоко.
  25. Цю суміш ставимо на плиту і проварюємо.
  26. Проваріть суміш на водяній бані, але не доводьте до стану кипіння.
  27. В окремому посуді зіб’ємо масло з ваніллю.
  28. В охолоджену яєчно-молочну масу додаємо вершкове масло.
  29. Масло додаємо порційно і одночасно включаємо міксер. Збиваємо крем.
  30. Шоколад розтоплюємо на водяній бані або в мікрохвильвій печі.
  31. Вводимо його в крем і ще раз збиваємо.
  32. Крем виходить смачним, не занадто нудотним і дуже ніжним.
  33. Починаємо збирати «конструктор». Перший корж просочуємо згущеним молоком.
  34. Зверху намазуємо рівномірним шаром приготований крем.
  35. Аналогічно поступаємо з іншими коржами.
  36. Бортики і верх торта змащуємо залишками крему.
  37. Прикрашаємо торт на свій розсуд, включаємо фантазію.
  38. Відправляємо торт в холодильник і залишаємо його на кілька годин для просочення.

В приготуванні торта «Прага» в домашніх умовах немає нічого складного. Якщо ви будете неухильно слідувати рецепту, у вас все вийде. Швидко і неймовірно смачно! Саме так можна охарактеризувати цей десерт. Приємного апетиту!