Скільки серед нас ласунів? Покоління 70-80 років чудово пам’ятає дуже смачний десерт – торт «Прага». В мультиварці приготувати бісквітну основу для нього дуже просто. У магазині ви навряд чи знайдете справжній десерт з чеською назвою, а от зробити його в домашніх умовах під силу кожній хазяєчці.
Вивчаємо приготування
Ні для кого не секрет, що всі кондитерські вироби та інша продукція в минулому виготовлялися по рецептурі. Смак багатьох солодощів нам запам’ятався ще з тих років. Торт «Прага» в сучасному виконанні зазнав змін. В нього додають консерванти, барвники, підсолоджувачі та інші речовини. А ось вдома ви можете спекти натуральний неймовірно смачний торт.
Як же зробити торт «Прага» в мультиварці? Бісквіт – це основа торта, і він готується з наступних продуктів:
- яєць;
- борошна;
- порошку какао;
- цукрового піску.
Щоб бісквіт вийшов пишним, білкову та жовткову масу потрібно збивати окремо. Жовтки розтирають із цукровим піском до білого. Білки спочатку в чистому вигляді збивають до крутої піни, а лише потім додають цукор.
Можна дуже просто перевірити якість збивання яєчної маси. Додайте борошно. Якщо ви проробили гарну роботу, то воно залишиться на поверхні. В іншому випадку торт вийде так собі.
Якщо ви зібралися спекти торт «Прага» в мультиварці, вивчіть попередньо покрокові рецепти. Особливо це стосується новачків. Крім основи, торт потрібно змащувати кремом. Яйце змішують з водою і згущеним молоком. Цю суміш варять на водяній бані при температурній позначці в 80°. Це оптимальний температурний поріг. Крем загусне, а яйце не згорнеться. Потім солодкий сироп додають в розм’якшене вершкове масло і какао порошок.
Ось, в принципі, і все. Як бачите, торт «Прага» – простий десерт у своєму виконанні. Головне – спекти якісний і повітряний бісквіт.
Торт «Прага»: нічого спільного з Чехією
Якщо ви вирішили здивувати своїх домочадців і спекти торт «Прага», ось вам рецепт покроково в домашніх умовах. Нічого складного в ньому немає. Головне – запам’ятайте, що білки і жовтки ми збиваємо окремо. Обидві маси змішуємо тільки ложкою і зверху вниз. Якщо бісквіт осяде, то від торта залишиться одна назва. Коржі бісквіту обов’язково просочують і найчастіше для цього використовують розтоплений абрикосовий джем.
Ми трохи спростимо завдання і наситимо коржі згущеним молоком. Раніше ви переживали, випікаючи бісквіт в духовій шафі? Сьогодні вас цей страх покине, адже готувати його ми будемо в мультиварці. Ні в якому разі не відкривайте кришку приладу під час приготування, інакше вашому бісквіту вже нічого не допоможе.
Склад:
- 5 яєць;
- 25 г порошку какао;
- 150 г цукрового піску;
- 120 г просіяного високосортного борошна;
- 120 мл згущеного молока;
- 20 мл води;
- 240 г вершкового масла;
- ваніль – за смаком;
- 30 г гіркого шоколаду.
Приготування:
- Для початку нам належить виконати найбільш копітку роботу: відокремити яєчні жовтки від білкової маси.
- Один жовток ми прибережемо для приготування крему.
- З’єднуємо інші жовтки з половиною цукру-піску і гарненько збиваємо до однорідності. Маса повинна стати білястою і пишною, тому краще скористатися міксером або блендером.
- В окремій піалі збиваємо білкову масу до утворення крутої піни.
- З’єднуємо білкову та жовткову масу.
- Пам’ятайте – збивати більше не можна, а зверху вниз неспішними і поступальними рухами ложки перемішайте білки з цукрово-жовтковою масою.
- Борошно і порошок какао просіваємо. А можна навіть не один раз.
- Додаємо сипучі інгредієнти в яєчну масу і акуратно перемішуємо.
- 40 г вершкового масла спочатку розтопимо, а потім остудимо.
- Охолодженим маслом заливаємо краї приготованого тіста.
- Ще раз все перемішуємо.
- Мультиварочний контейнер змастимо розм’якшеним вершковим маслом.
- Для більшої впевненості можна дно і бортики застелити пекарським папером.
- Викладаємо тісто.
- Закриваємо кришку кухонного гаджета, задаємо програмний режим «Випічка». Таймер виставляємо на 60 хвилин.
- До подачі звукового сигналу до мультиварці навіть не підходимо, щоб не спокушати себе заглянути всередину.
- Через годину буде готова бісквітна основа.
- Як тільки бісквіт охолоне, ми його поздовжньо розріжемо на три рівноцінних коржа.
- Щоб коржі вийшли рівними, різати бісквіт краще всього за допомогою нитки, жилки або гітарної струни.
- Тепер приступаємо до приготування крему.
- У глибоку піалу викладаємо один яєчний жовток. Пам’ятайте – ми його приберегли на самому початку?
- Додаємо відфільтровану воду.
- Збиваємо жовток з водою. Робимо це виделкою або вінчиком.
- На цьому ж етапі додамо згущене молоко.
- Цю суміш ставимо на плиту і проварюємо.
- Проваріть суміш на водяній бані, але не доводьте до стану кипіння.
- В окремому посуді зіб’ємо масло з ваніллю.
- В охолоджену яєчно-молочну масу додаємо вершкове масло.
- Масло додаємо порційно і одночасно включаємо міксер. Збиваємо крем.
- Шоколад розтоплюємо на водяній бані або в мікрохвильвій печі.
- Вводимо його в крем і ще раз збиваємо.
- Крем виходить смачним, не занадто нудотним і дуже ніжним.
- Починаємо збирати «конструктор». Перший корж просочуємо згущеним молоком.
- Зверху намазуємо рівномірним шаром приготований крем.
- Аналогічно поступаємо з іншими коржами.
- Бортики і верх торта змащуємо залишками крему.
- Прикрашаємо торт на свій розсуд, включаємо фантазію.
- Відправляємо торт в холодильник і залишаємо його на кілька годин для просочення.
В приготуванні торта «Прага» в домашніх умовах немає нічого складного. Якщо ви будете неухильно слідувати рецепту, у вас все вийде. Швидко і неймовірно смачно! Саме так можна охарактеризувати цей десерт. Приємного апетиту!