В наші дні пиво – найпопулярніший напій серед усіх верств суспільства. Він представлений великою кількістю сортів як національного, в тому числі і регіонального, так і зарубіжного виробника. Агресивна реклама сприяла популяризації цього напою з усього світу, який виробляється з незапам’ятних часів. Отже, пиво: користь і шкода.
Пиво – стародавній напій, що отримується в результаті зброджування сусла, приготованого в основному з ячменю. Бродіння досягається за рахунок пивних дріжджів з додаванням хмелю.
Пиво може бути безалкогольним, легким – містить 1-2% оборотів, міцним – до 16%. Але найпоширеніше пиво містить 3-6% оборотів.
Цей напій виробляється в більшості країн по всьому світу і представлений приблизно тисячею сортів.
Основними критеріями його оцінки виступають смакові якості і аромат. При цьому відмінності в смаку між сортами можуть бути кардинальними.
Безліч людей, що вийшли з колишнього Радянського Союзу, завдяки герою В’ячеслава Невинного в кінофільмі «Не може бути» знають, що губить людей не пиво, а вода. І все ж, користь чи шкоду приносить цей напій людству?
Прихильники позитивного впливу пивного напою на організм приводять досить багато причин для його вживання, звичайно, при дотриманні розумного підходу до цього дійства. Розглянемо їх:
Розглянемо тепер користь і шкоду пива для здоров’я з негативної позиції, яка проявляється і пов’язана в основному з хронічним і надмірним вживанням:
Розглядаючи користь і шкоду пива для чоловіків і жінок, слід сказати про те, що все впирається в кількість спожитого напою. Незнання і недотримання заходів навіть з ліків здатні створити отруту.
Розберемося з видами пива з точки зору їх шкоди і користі для людського організму. Кожен любитель цього напою може безпомилково визначити, який сорт він в даний момент вживає. Світле і темне пиво не розрізнить, напевно, тільки той, у кого проблеми із зором. Та й смакові відчуття цих сортів різні. Ступінь обжарювання солоду, його карамелізація впливають на колір продукту.
Оцінюючи користь і шкоду темного пива, слід сказати, що за впливом воно мало чим відрізняється від свого світлого побратима. Також актуальна тема кількості випитого напою, через що всі корисності нівелюються отруєнням організму алкалоїдами.
Практично все пиво, яке можна зустріти на полицях у супермаркеті, розлите в скляній тарі, алюмінієвих банках і ПЕТ пляшках, піддається пастеризації – досить нетривалому впливу температурою близько 70°.
Це робиться для збільшення термінів зберігання напою. Така процедура поряд з фільтрацією робить істотний вплив на смакові характеристики, тому серед «професійних» любителів пінного напою досить затребуване нефільтроване пиво.
Користь і шкода живого пива часто стають предметом дискусій. За користь виступають ті, хто в ньому бачить максимальне збереження природних елементів, а відповідно, їх надходження в організм. Ті ж, хто бачить більше шкоди, ніж користі, у вживанні нефільтрованого пива, говорять про те, що всі продукти бродіння, такі як сивушні масла, естери, ацетон, альдегіди, в ньому зберігаються. Внаслідок цього сп’яніння, токсичний ефект, а разом з тим і звикання мають більш яскраве забарвлення, що, природно, до плюсів віднести ніяк не можна.
Розглянемо кілька загальновизнаних міфів, пов’язаних з улюбленим пінним напоєм.
Сам по собі термін «живе» не є технічним і означає відсутність пастеризації. І скільки б любителі напою не сперечалися, доводячи користь розливного пива і заперечуючи його шкоду, можна зробити висновок, що воно просто має менший термін зберігання, а всі позитивні і негативні моменти йому притаманні в рівній мірі. Хоча, звичайно, є технології, за якими відбувається розлив напою по пляшках безпосередньо після основного етапу зброджування.
Оцінюючи пиво, слід звертати увагу не на кількість піни, а на її якість і консистенцію, що виступає показником професіоналізму пивоварів.
На колір пива впливає тип застосовуваного солоду, а міцність напою залежить від зброджування сусла, одним з показників якого виступає екстрактивність – кількість цукру, що прямо впливає на відсоток алкоголю.
Пити чи не пити пиво – це особиста справа кожного. Слід лише пам’ятати про те, що цей пінний напій є алкогольним з усіма витікаючими з цього наслідками. І щоб уникнути лиха, необхідно дотримуватися заходів, втім, як і у всьому в нашому житті.