В наші дні пиво – найпопулярніший напій серед усіх верств суспільства. Він представлений великою кількістю сортів як національного, в тому числі і регіонального, так і зарубіжного виробника. Агресивна реклама сприяла популяризації цього напою з усього світу, який виробляється з незапам’ятних часів. Отже, пиво: користь і шкода.

Що потрібно знати про пиво?

Пиво – стародавній напій, що отримується в результаті зброджування сусла, приготованого в основному з ячменю. Бродіння досягається за рахунок пивних дріжджів з додаванням хмелю.

користь від пиваПиво може бути безалкогольним, легким – містить 1-2% оборотів, міцним – до 16%. Але найпоширеніше пиво містить 3-6% оборотів.

Цей напій виробляється в більшості країн по всьому світу і представлений приблизно тисячею сортів.

Основними критеріями його оцінки виступають смакові якості і аромат. При цьому відмінності в смаку між сортами можуть бути кардинальними.

Користь і шкода пива для чоловіків і жінок

Безліч людей, що вийшли з колишнього Радянського Союзу, завдяки герою В’ячеслава Невинного в кінофільмі «Не може бути» знають, що губить людей не пиво, а вода. І все ж, користь чи шкоду приносить цей напій людству?

Прихильники позитивного впливу пивного напою на організм приводять досить багато причин для його вживання, звичайно, при дотриманні розумного підходу до цього дійства. Розглянемо їх:

  • Пиво захищає від серцевого нападу. До 60% загальної маси людей, що п’ють цей хмільний напій, мають нижчу ймовірність серцевого нападу в порівнянні з тими, хто жодного разу в житті не пробував пиво, при цьому ½ літра відзначається як ідеальна кількість в день.
  • Деякі вчені доводять, що пиво в помірних і розумних кількостях допомагає здійснювати контроль над артеріальним тиском.
  • Напій протистоїть утворенню тромбів в судинах.
  • Рідкісна захворюваність цукровим діабетом, хворобою Альцгеймера серед людей, що регулярно п’ють пиво.
  • Хмільний напій має позитивний вплив на кісткову тканину.
  • Ті, хто п’ють пиво по парі келихів в день, мають більшу тривалість життя.
  • Пиво допомагає боротися зі стресами і безсонням.
  • Окремі вчені стверджують, що магній, що міститься в 500 мл пива, на 40% знижує ризик виникнення проблем з нирками.
  • Вживання теплого напою корисно в боротьбі з застудою.
  • Вітамінні комплекси, що містяться в пиві, здатні поліпшити стан шкіри.
  • Пиво – відомий стимулятор апетиту.
  • Споживання 1,5 л пива в тиждень пригнічує ріст бактерій, що викликають запальні процеси в слизовій шлунка.
  • Цей напій втамовує спрагу швидше, ніж вода.
  • Мінерали і вітаміни, представлені в пиві, піклуються про здоров’я нашого волосся. Полоскання пивом надає їм силу і блиск.

Розглянемо тепер користь і шкоду пива для здоров’я з негативної позиції, яка проявляється і пов’язана в основному з хронічним і надмірним вживанням:

  • Пивний алкоголізм – проблема сучасності.
  • Вживання більше 350 мл пива протягом одного дня здатне привести до запальних процесів у печінці. Зловживання напоєм протягом тривалого часу має великий ризик розвитку захворювань печінки, таких як жирова дистрофія, алкогольний гепатит і, врешті-решт, цироз.
  • Навіть у малих кількостях напій буде сприяти уповільненню обробки головним мозком сигналів від нервової системи. Погіршуються візуальна пам’ять, реакція.
  • Тривале споживання пива призводить до зміщення гормональної рівноваги в результаті дії фітоестрогенів у бік збільшення жіночих гормонів. А це позначається на чоловічому організмі у вигляді фемінізації: зміни в бік жіночого типу фігури, молочних залоз, характеру.
  • У чоловіків спостерігається зниження статевої функції і здатності до зачаття.
  • У жіночому ж організмі відбувається зростання статевого потягу, але здатність до зачаття і нормального виношування плода знижується.

Розглядаючи користь і шкоду пива для чоловіків і жінок, слід сказати про те, що все впирається в кількість спожитого напою. Незнання і недотримання заходів навіть з ліків здатні створити отруту.

Таке різне пиво

Розберемося з видами пива з точки зору їх шкоди і користі для людського організму. Кожен любитель цього напою може безпомилково визначити, який сорт він в даний момент вживає. Світле і темне пиво не розрізнить, напевно, тільки той, у кого проблеми із зором. Та й смакові відчуття цих сортів різні. Ступінь обжарювання солоду, його карамелізація впливають на колір продукту.

користь і шкода від живого пиваОцінюючи користь і шкоду темного пива, слід сказати, що за впливом воно мало чим відрізняється від свого світлого побратима. Також актуальна тема кількості випитого напою, через що всі корисності нівелюються отруєнням організму алкалоїдами.

Практично все пиво, яке можна зустріти на полицях у супермаркеті, розлите в скляній тарі, алюмінієвих банках і ПЕТ пляшках, піддається пастеризації – досить нетривалому впливу температурою близько 70°.

Це робиться для збільшення термінів зберігання напою. Така процедура поряд з фільтрацією робить істотний вплив на смакові характеристики, тому серед «професійних» любителів пінного напою досить затребуване нефільтроване пиво.

Користь і шкода живого пива часто стають предметом дискусій. За користь виступають ті, хто в ньому бачить максимальне збереження природних елементів, а відповідно, їх надходження в організм. Ті ж, хто бачить більше шкоди, ніж користі, у вживанні нефільтрованого пива, говорять про те, що всі продукти бродіння, такі як сивушні масла, естери, ацетон, альдегіди, в ньому зберігаються. Внаслідок цього сп’яніння, токсичний ефект, а разом з тим і звикання мають більш яскраве забарвлення, що, природно, до плюсів віднести ніяк не можна.

Міфи і правда

Розглянемо кілька загальновизнаних міфів, пов’язаних з улюбленим пінним напоєм.

Розливне – значить живе

Сам по собі термін «живе» не є технічним і означає відсутність пастеризації. І скільки б любителі напою не сперечалися, доводячи користь розливного пива і заперечуючи його шкоду, можна зробити висновок, що воно просто має менший термін зберігання, а всі позитивні і негативні моменти йому притаманні в рівній мірі. Хоча, звичайно, є технології, за якими відбувається розлив напою по пляшках безпосередньо після основного етапу зброджування.

Більше піни – краще пиво

Оцінюючи пиво, слід звертати увагу не на кількість піни, а на її якість і консистенцію, що виступає показником професіоналізму пивоварів.

Темне – найміцніше

На колір пива впливає тип застосовуваного солоду, а міцність напою залежить від зброджування сусла, одним з показників якого виступає екстрактивність – кількість цукру, що прямо впливає на відсоток алкоголю.

Пити чи не пити пиво – це особиста справа кожного. Слід лише пам’ятати про те, що цей пінний напій є алкогольним з усіма витікаючими з цього наслідками. І щоб уникнути лиха, необхідно дотримуватися заходів, втім, як і у всьому в нашому житті.