Хто не знає про чудодійні властивості меду? Цей продукт з дитинства є для нас спростуванням того, що все корисне – несмачно. Але чи знаєте ви, що можна ласувати цим делікатесом не тільки у рідкому вигляді, але й прямо з «природного контейнера»? Мед в сотах, його користь і шкода, заслуговують особливої уваги шанувальників натурального оздоровлення.

Чому мед в сотах – краще?

Сім’ї бджіл живуть в осередках-гніздах, які служать сховищем корму і меду. До речі, стільники є найдосконалішими «будівлями» в природі. У цих шестигранниках зберігається цінний продукт – справа працьовитих бджіл.

мед в сотахМед, витягнутий з сот, – це джерело сонячної енергії, тепла та здоров’я, який до того ж довго зберігається. Головною його перевагою є те, що такий продукт неможливо підробити.

Ще одна вагомий плюс: у воску, з якого зроблені стільники, міститься до 300 компонентів, корисних для людини. Разом з вмістом вони утворюють унікальний натуральний коктейль.

Таким чином перебування меду в створеному самою природою сховищі робить його ще кориснішим, допомагає довше зберегти свіжість і повністю виключає додавання штучних компонентів.

Чим корисний мед в сотах?

Користь того чи іншого продукту визначається складом його компонентів. Якщо говорити про мед у сотах, то це справжнє джерело з вираженими «терапевтичними талантами».

Склад

Стародавні люди використовували мед та стільники як засіб обміну, розраховуючись за товар, а також приносили їх в дар. При цьому стільники цінувалися вдвічі дорожче. Це не здивує, якщо проаналізувати багатство їх складу. Бджолині сховища містять такі компоненти:

  • прополіс – речовина, що володіє широким спектром дії, який до кінця ще не вивчений;
  • віск – складна органічна сполука, що володіє вираженими регенеруючими властивостями;
  • забрус – речовина, якою запечатуються стільники з “дозрілим” медом. У його складі присутні вітаміни Е, РР, А і С;
  • перга – це пилок, залитий медом. Вважається ідеальною біодобавкою.

медові сотиІ до цього цінного складу додаються компоненти, які є в меді:

  • фруктоза;
  • глюкоза;
  • кислоти органічної природи;
  • амінокислоти;
  • білки;
  • фітонциди;
  • альбуміноіди (різновид білка).

Коли використовувати?

Поєднання компонентів дозволяє використовувати мед при:

  • проблемах з дихальною системою;
  • застуді;
  • захворюваннях порожнини рота;
  • виразці;
  • хворобах кишечника;
  • стрибках артеріального тиску;
  • захворюваннях очей;
  • анемії;
  • атеросклерозі і т. д.

Яким буде терапевтичний ефект?

Корисні властивості меду в сотах дозволяють:

  • зміцнювати імунітет (завдяки вітамінам Е і А);
  • нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту (під дією природного адсорбенту – воску);
  • сприяти регенерації шкірних покривів (ефект досягається комбінацією дії воску і прополісу);
  • знімати різного роду запалення (завдяки фітонцидам, що містяться в меді);
  • вбивати грибки і бактерії, а також захищати від їх повторної появи;
  • сповільнювати процеси старіння (за рахунок поєднання вітамінів);
  • ефективно знімати больовий синдром (завдяки прополісу).

Можлива шкода

Як і у випадку з будь-яким іншим продуктом, стільниковий мед може стати причиною алергії. Тож їсти його потрібно в міру, розчиняючи в невеликій кількості води. Також правильно буде проконсультуватися з лікарем на предмет дозування, оскільки не бажано допускати переїдання.

Протипоказання

властивості меду в сотахЛікарі застерігають від вживання меду в стільниках у тому випадку, якщо пацієнт:

  • схильний до алергії;
  • не переносить якийсь з компонентів цього поєднання;
  • страждає на цукровий діабет;
  • знаходиться у фазі загострення гастриту, панкреатиту;
  • хворіє на виразку;
  • має проблеми з сечостатевої системою.

Природний делікатес у раціонах вагітних та дітей

У період виношування дитини жінці потрібно заповнювати серйозні втрати вітамінів і мікроелементів, які витрачаються на розвиток та ріст малюка. У цьому випадку мед в сотах буде прекрасною підтримкою для організму. Однак введення продукту в раціон можливе тільки за відсутності алергії та після індивідуальної консультації лікаря.

Що стосується малюків, то до 4-5 років давати стільники не рекомендується, бо діти в цьому віці можуть легко наковтатися воску. Краще віддати перевагу рідкому меду. І, звичайно, включати продукт в меню можна тільки після консультації з педіатром.

Як вживати і зберігати мед у сотах?

Найголовніше – віск після пережовування потрібно випльовувати. Справа в тому, що шлунок людини не може переробити цю натуральну речовину. А ось інші нюанси вживання солодких ліків:

  • Робимо тест. Навіть якщо у вас ніколи не було алергії, перед введенням стільникового меду в раціон потрібно з’їсти невеликий шматочок і поспостерігати за організмом протягом доби. Якщо почалися висипання (навіть зовсім слабкі), то від продукту буде правильніше відмовитися;
  • Грамотно їмо. Найбільш правильним способом вживання меду зі стільників у їжу буде повільне пережовування невеликого їх шматочка. Коли в роті залишається щільний клубочок без смаку і запаху, його потрібно виплюнути;
  • Не зловживаємо сотами, тому що у великих кількостях віск може викликати запор або навіть заворот кишок;
  • Не підігріваємо і не заморожуємо. Єдине, чого боїться мед (і стільниковий в тому числі), – це низької температури. Тож холодильник для його зберігання не підійде. Оптимальними вважаються температури в діапазоні від +20 до +10. Якщо вони будуть вищими, продукт почне бродити, якщо менше – зацукрується;
  • Любителі стільникового меду зазначають, що його не дуже зручно зберігати, і пропонують для цих цілей використовувати велику каструлю, а самі стільники нарізати невеликими пластинами;
  • Щоб мед не почав вбирати навколишні запахи, зберігати його потрібно подалі від ароматних продуктів;
  • Щоб використовувати такий продукт у складі масок для волосся і тіла, мед із стільників видавлюють. Те ж саме роблять і при його застосуванні в якості примочок та компресів.

Хочете бути здоровими? Тоді регулярно їжте мед у сотах, попередньо вивчивши користь і шкоду, пов’язану з його вживанням. Для того щоб не спровокувати висипання, свербіж або інші прояви алергічної реакції, слід зробити пробу. Якщо організм нічого не матиме проти, можна буде ласувати вмістом сот на регулярно.