Житні коржі: рецепт без дріжджів на кефірі і сметані
Дотримуєтеся правильного і здорового способу життя? Тоді ви точно знаєте, що потрібно починати з раціону: наприклад, замінити білий хліб житніми коржами. Такі хлібці стануть як ідеальним сніданком, так і корисним перекусом. Отже, житні коржі: рецепт без дріжджів.
Ніжні і м’які коржі з житнього борошна
Спочатку приготуємо класичні житні коржі. Рецепт без дріжджів на кефірі доволі простий, та й усі потрібні продукти знайдуться у вас в холодильнику. Увага: соду попередньо гасити не будемо, оскільки цю роль візьме на себе кефір.
Склад:
- 350 мл кефіру;
- 2 ст. просіяного борошна житнього;
- 1 ч. л. соди;
- 1 ч. л. олії рафінованої соняшникової;
- сіль.
Приготування:
- Підготуємо усі потрібні нам продукти, щоб не відволікатися у процесі випікання коржів;
- В одній ємності з’єднаємо кефір з соняшниковою олією, а в іншій – просіяне борошно з сіллю та содою. Увага: борошна може знадобитися трохи менше або більше – це залежить від того, який кефір ви використовуєте. Якщо взяти продукт з 1% жирності, потрібно буде близько 2,5 ст. борошна;
- У масі сухих інгредієнтів зробимо невелике заглиблення і виллємо туди рідку суміш;
- Замішуємо основу для коржів, вона повинна бути м’якою;
- Ділимо тісто на чотири однакові частини, потім кожну з них розкачуємо. Ідеальна товщина коржа – один сантиметр;
- Робимо зверху на коржиках неглибокі проколи вилкою;
- Випікаємо житні коржі протягом 25 хвилин при температурній позначці 180 градусів.
Смачні коржі нашвидкуруч
А тепер зустрічайте – житні коржі: рецепт без дріжджів на сметані. При бажанні в тісто можна додати висівки. Можете проявити фантазію і зробити коржики у вигляді різних фігурок.
Склад:
- 250 мл сметани;
- 3 яйця;
- 2 ст. л. цукрового піску;
- 0,5 кг борошна житнього;
- ¼ Ч. л. солі;
- ¼ Ч. л. соди.
Приготування:
- У першу чергу з’єднаємо сметану з цукровим піском. Потім додамо туди соду, сіль і яйця;
- Перемішуємо до однорідної консистенції;
- Просіюємо борошно і додаємо його маленькими порціями в яєчно-сметанну масу. Якщо ви вирішили покласти висівки, додавайте їх у вже просіяне борошно;
- Вимішуємо основу, доки вона не стане еластичною. Готове тісто не повинно липнути до рук;
- Потім ділимо основу на однакові шматочки і розкачуємо їх у коржі товщиною 1 см. При бажанні можна надати їм будь-яку фігурну форму;
- Випікаємо коржі 20 хвилин при температурному порозі до 190 градусів.
Варіант приготування коржів з сиром
Розширемо рецепт класични коржів і додамо в тісто сир. Такий сніданок буде корисним та смачним. До речі, цукровий пісок можна замінити медом – таку випічку особливо оцінять найменші домочадці.
Склад:
- 350 г борошна житнього;
- 150 мл кефіру;
- 200 г сиру;
- 1 ч. л. солі;
- 1 ч. л. соди;
- 1 ч. л. цукрового піску;
- 1 ст. л. рослинної олії.
Приготування:
- Насамперед перетремо через сито сир. Потім з’єднаємо його з кефіром і рослинною олією. Перемішаємо;
- Додамо в сирну масу цукор і сіль, ще раз перемішаємо;
- Борошно просіваємо і змішуємо з содою;
- Далі додаємо борошно в кефірно-сирну суміш і замішуємо основу для коржів;
- Потім накриємо ємність з тістом кухонним рушником і залишимо на півгодини;
- Після закінчення зазначеного терміну розкачуємо основу в пласт товщиною 6-7 мм;
- За допомогою склянки виробляємо з тіста коржики. Можна виробити прямокутники чи ромби;
- Деко застелем пергаментом і викладемо на нього заготовки. Зверху проколемо їх в декількох місцях виделкою;
- Випікаємо коржі протягом 20 хвилин при температурі 200°.
Пісна випічка на кожен день
Пісні житні коржі найчастіше готуються без дріжджів на воді. Але ми розглянемо трохи незвичний рецепт. Особливість його полягає у тому, що в якості рідкої основи виступить шипшиновий відвар. А пікантні нотки нашій випічці ми надамо за допомогою кмину та коріандру.
Склад:
- 2 ст. борошна житнього;
- 1 ст. шипшинового відвару;
- 2 ст. л. рослинної олії;
- ½ ч. л. соди;
- 1 ст. л. свіжовичавленого лимонного соку;
- 2 ст. л. гречаного меду;
- ½ ч. л. солі;
- 1 ст. л. кмину;
- 1 ст. л. коріандру.
Приготування:
- Для замішування основи нам потрібно з’єднати просіяне борошно з шипшиновим відваром;
- Тепер додамо в тісто сіль, коріандр, олію, соду і лимонний сік;
- Вимішуємо основу не менше 10 хвилин, поки не отримаємо однорідну масу;
- Тоді змочуєм руки водою і починаємо формувати коржі, відриваючи від тіста маленькі шматочки;
- Викладаємо їх на деко, яке попередньо застеляєм пергаментним папером, змащеним рослинною олією;
- Заготовки коржів посипаємо зверху кмином і випікаємо в духовці протягом 25-30 хвилин при температурі 180°.
Це далеко не всі способи приготування житніх коржів без дріжджів. Так, можна адаптувати наведені рецепти для смаження хлібців на сковороді. Повірте, така випічка вийде не менш смачною, ніж та, що приготована в духовці.
Коржі з житнього борошна – це справжня палочка-виручалочка для тих, хто боїться набрати зайві кілограми. Вони не тільки дієтичні та корисні, але й неймовірно смачні. Готуйте з задоволенням, смачного!