В кондитерському світі існує думка, що слов’янська кухня має чи не найбагатший вибір випічки. Класикою цього жанру вважається багатошаровий торт «Наполеон». Поєднання листкового тіста і заварного найвишуканішого крему знайоме всім з раннього дитинства. Сьогодні ми обговоримо, як готується класичний крем для «Наполеона».

Розкриваємо таємниці кондитерського світу

Багато хто з нас, судячи з назви торта, помилково думає, що його батьківщиною є Франція. Але це зовсім не так, адже крім назви торт не має нічого спільного з цією країною. Вперше торт «Наполеон» спекли ще в царській Росії. Таку назву випічка отримала завдяки своєму зовнішньому вигляду. Спочатку торт випікався з коржів, які викладаються у формі трикутника, яку так любив великий французький імператор і полководець Наполеон.

крем для Наполеона

Протягом багатьох поколінь «Наполеон» вважається класикою. Зазвичай цей торт роблять з листкових тоненьких пластів, які просочуються ніжним, ароматним і в міру жирним заварним кремом. Існує навіть державний стандарт з приготування такого крему.

Сучасному поколінню настав час навчитися готувати класичний заварний крем для «Наполеона». Але насамперед ми хочемо поділитися кількома кондитерськими секретами:

  • За Гостом в описуваний крем додають молоко з будь-яким відсотком жирності, високосортне борошно, масло, цукор, яйця.
  • Яйця краще брати охолоджені. Так ви зможете їх ретельніше збити з цукром.
  • Молоко з борошном і невеликою кількістю цукру заварюють, доводячи до стану кипіння. Як тільки молочна суміш починає кипіти, її відразу відставляють убік.
  • Вливати гаряче молоко в збиту яєчну суміш потрібно акуратно, постійно збиваючи крем. В іншому випадку ви ризикуєте зіпсувати продукти, оскільки яєчний білок звариться.
  • Зберігати приготовлений крем в холодильній камері можна не більше 40 годин.
  • Щоб надати заварному крему смаку можна додати щіпку ванілі, мускату, трохи лікеру або коньяку.
  • Шоколадний крем вийде шляхом додавання в молочну масу тертого шоколаду або порошку какао.
  • Для приготування заварного крему можна використовувати згущене молоко. В такому випадку суворо дотримуйтесь усіх рецептурних пропорцій.
  • Змащуючи листкові коржі, не скупіться на кількість крему. Коржі для «Наполеона» за своєю природою сухі, тому вони максимально вбирають крем.
  • У класичному виконанні торт прикрашають крихтами. Якщо ви хочете зробити напис або прикрасити торт бордюрами, то заварний крем не підійде, оскільки по консистенції він рідкий і розпливчастий.
  • В процесі заварювання крем повинен загуснути. Занадто довго варити його не потрібно, інакше в результаті ви будете відчувати запах і присмак горілого молока.
  • Для перемішування крему ідеально підходить дерев’яна лопатка з довгою ручкою.
  • Якщо все-таки в кремі залишилися грудки, то при введенні розм’якшеного масла збийте все  віночком, блендером або міксером.

Любителям домашньої випічки присвячується

Наближається свято або, можливо, ви просто хочете вразити всіх своїми кондитерськими здібностями? Тоді спечіть торт «Наполеон». А щоб надати улюбленій випічці незвичайного смаку, давайте приготуємо класичний крем для «Наполеона». Його родзинкою стане додавання згущеного молока.

класичний крем для Наполеона

Склад:

  • молоко – ½ ст.;
  • ½ ст. цукру;
  • 1 ст. згущеного молока;
  • 4 шт. яєць (тільки жовтки);
  • ½ склянки просіяного борошна.

Приготування:

  1. У глибокій піалі збиваємо охолоджені яєчні жовтки з цукром.
  2. Поступово в цю суміш добавляємо просіяне борошно.
  3. Знову все перемішуємо до утворення маси однорідної консистенції.
  4. Викладаємо яєчно-цукрову суміш в товстостінний посуд і ставимо на вогонь.
  5. На цьому ж етапі додаємо молоко.
  6. Як тільки суміш почала закипати, швидко відставляємо її з плити і додаємо згущене молоко.
  7. Ретельно збиваємо крем.
  8. Остуджуємо крем і змащуємо їм заготовлені коржі.

Що може бути краще класики?

Незалежно від пори року або модних тенденцій, класика завжди залишається в пошані і користується величезною популярністю. Звичайно ж, мова зараз йде про крем для «Наполеона». Класичний рецепт стане для вас справжнім наочним посібником і допоможе зробити справжній заварний крем відповідно до встановленого державного стандарту. Для різноманітності смаку можна додати в крем кілька крапель улюбленого лікеру. Якщо вам доведеться вперше варити крем для змащування листкових коржів, тоді уважно вивчіть всі особливості приготування і обов’язково дотримуйтеся рецептурних пропорцій.

крем для Наполеона з лікером

Склад:

  • по ½ ст. коричневого і білого цукру;
  • 2 ст. л. просіяного борошна;
  • 250 г розм’якшеного вершкового масла;
  • ½ склянки молока;
  • 2 шт. курячих яєць;
  • 0,5 ч. л. ванілі.

Приготування:

  1. У сотейник викладаємо курячі яйця і додаємо два види цукру.
  2. Скористаємося лопаткою або ложкою і гарненько перемішуємо цукрово-яєчну масу.
  3. Потім трохи збиваємо масу ручним віночком.
  4. Коли на поверхні суміші з’являться характерні бульбашки, тоненьким струменем вливаємо молоко, температура якого повинна дорівнювати кімнатній температурі.
  5. Продовжуємо збивати масу віночком. Якщо вам дуже важко розмішувати вручну, скористайтеся міксером або блендером.
  6. Поступово додаємо просіяне борошно. Перемішувати крем ми не перестаємо ні на секунду.
  7. Тепер відправляємо однорідну масу на плиту. На помірному вогні варимо крем до загустіння.
  8. Зверніть увагу, що його потрібно постійно мішати лопаткою або віночком.
  9. Через 15 хвилин відставляємо крем убік і трохи його остуджуємо. Для орієнтиру визначте температуру повітря в кімнаті і охолоджуйте крем природним шляхом.
  10. Потім додаємо шматки вершкового розм’якшеного масла та за смаком ваніль.
  11. Тепер використовуючи міксер або блендер, гарненько збиваємо крем. Він повинен бути однорідним, без грудок.
  12. Крем готовий і ви можете використовувати його для перемазування коржів. Досвідчені кондитери радять крем готувати одночасно з випіканням коржів.

Багато в чому смак випічки залежить від якості приготованого крему. Заварний крем відмінно поєднується практично з будь-якими видами кондитерських виробів. А ось торт «Наполеон» з таким кремом – це окрема історія. Для різноманітності смаку «Наполеон» можна перемазувати вершковим, сирним, сметанним кремом. До речі, дуже смачним виходить заварний крем, змішаний з фруктовим або ягідним пюре. Приємного апетиту!