Про користь морської капусти знають майже всі. Однак багатьох смак цієї бурої водорості не приваблює. А адже в ламінарії, вона ж морська капуста, стільки вітамінів, мікро – і макроелементів!
Морська капуста – просто джерело всіляких корисних речовин. Якщо регулярно вживати її в їжу, про авітаміноз хвилюватися не доведеться!
В морській капусті міститься майже повний набір вітамінів: A, E, C, D, B1, B12, B2. Крім того, в ній багато йоду, натрію, брому, кобальту, магнію, цинку, заліза, марганцю, калію, фосфору, азоту, сірки та інших хімічних елементів.
Завдяки багатому складу, у ламінарії величезна кількість корисних властивостей:
Користь морської капусти безсумнівна і для зростаючого організму, адже з цією чудовою водорістю дитина отримує практично повноцінний набір вітамінів, макро – і мікроелементів.
Не варто відмовлятися від ламінарії і годуючим мамам. Оскільки вона рідко викликає алергію, її можна вживати, не побоюючись за здоров’я малюка. До того ж при грудному вигодовуванні морська капуста допомагає материнському організму підтримувати в нормі набір вітамінів і мікроелементів, завдяки чому післяпологове відновлення проходить швидше.
Незважаючи на всю безпеку і корисність ламінарії, вводити її в раціон при грудному годуванні слід акуратно. Для початку варто з’їсти зовсім небагато водоростей і подивитися, як відреагує на них малюк. Якщо дитина буде нормально себе почувати, не проявляться висипання, діатез, можна поступово збільшувати порції морської капусти.
Крім того, ламінарія дуже ефективна в боротьбі з статевими дисфункціями як чоловічими, так і жіночими.
Для збереження здоров’я необов’язково їсти морську капусту тоннами, досить 2 чайних ложок в день. При цьому можна їсти суху ламінарію, мариновану, консервовану, у складі салату. Якщо смак водорості зовсім неприємний, для прівередой є у продажу морська капуста сибуки.
Вона являє собою смачний і корисний снек у вигляді тонкої пластинки, яку можна їсти окремо, як чіпси, або з різними соусами, разом з рисом і овочами, у складі суші.
Ламінарія – відмінний у всіх відносинах продукт, вона гіпоалергенна, ситна, її рекомендую вживати при багатьох захворюваннях для підтримки імунітету та якнайшвидшого одужання.
Особливо корисна морська капуста при панкреатиті. У ній міститься велика кількість нікелю і кобальту, які відіграють важливу роль в роботі підшлункової залози. Тільки потрібно вживати варену або вимочену ламінарію, і ні в якому разі мариновану або консервовану.
Крім того, що морська капуста безліч корисних речовин, вона ще й низькокалорійна. Завдяки цьому ламінарію часто використовують для схуднення. Калорійність морської капусти всього 24,9 ккал на 100 грам.
Також ламінарія зменшує апетит: при попаданні в травний тракт вона розбухає, шлунок заповнюється, і голод швидко проходить. Худнути з її допомогою можна кількома способами. Найпростіший – вимочити її в холодній воді протягом доби, процідити і приймати при відчутті голоду по парі ковтків.
Можна влаштовувати раз на тиждень розвантажувальні дні, то є один день на тиждень є тільки ламінарію.
Найбільш ефективна морська капуста для схуднення у вигляді монодієти. Необхідно три-чотири дні харчуватися лише вимоченої у воді ламинарией без солі і інших добавок.
Набагато легше перенести таку дієту: протягом 7-10 днів слід вживати в їжу варену морську капусту, овочі, нежирне м’ясо, яйця, чай і воду. М’яса і яєць можна з’їдати щодня не більше 200 грам.
Морська капуста сушена може вживатися в чистому вигляді або в салатах. Досить приємним на смак виходить салат з ламінарії, цибулі, олії.
У ламінарії не так багато протипоказань. Її не можна вживати при нефриті, туберкульозі, фурункульозі, гастриті, геморагічних діатезах, вугрової висипки, ентеритах, хворобах жовчних шляхів і печінки, виразці дванадцятипалої кишки. Також її протипоказано вживати при хворобах, які виключають прийом йодовмісних препаратів.
Морська капуста при вагітності не протипоказана, проте її не рекомендують часто вживати з-за великого вмісту йоду. Перед тим як накинутися на морський делікатес, слід сходити до ендокринолога і порадитися з ним, здати аналізи. Якщо все в порядку, тоді можна сміливо їсти морську капусту і насичувати свій організм корисними речовинами.
Так само, як і при грудному годуванні, під час вагітності в організмі жінки більшість поживних речовин витрачається дуже швидко, адже тепер материнське тіло працює на двох. Тому вживання такого багатого вітамінами і мікро-, макроелементами продукту дуже корисно.
Вагітним рекомендується вживати морську капусту, приготовану самостійно. У магазинах зараз продається і суха ламінарія, і заморожена.
консервованої і маринованої капусти набагато менше користі, плюс туди додають занадто багато солі і консервантів. Харчуйтеся правильно і будьте здорові!