Про користь кисло-молочного продукту знають усі, про нього пишуться статті, наукові трактати, його рекомендують лікарі, вихваляють дієтологи. Смачний і корисний продукт, він покращує функціонування шлунково-кишкового тракту, обмін речовин, стабілізує роботу всього організму.

йогурт в домашніх условиях3

Особливо цінний він при різних дієтах, розвантажувальних днях, відновленні організму після хвороб. І звичайно ж, його цінність підвищується, коли він приготований власними руками в домашніх умовах.

Вибираючи в магазині йогурт, слід уважно поставитися до дати його виготовлення та терміну придатності. Чим більше термін придатності зазначений на упаковці, приблизно від одного місяця і більше, тим меншими корисними властивостями він володіє, адже молочно-кислі бактерії, наявність яких в даному виді продукту визначає його цінність, навіть при відповідних умовах зберігання, живуть не більше двох тижнів.

З цього випливає, що в нього додані консерванти, барвники та інші, не зовсім корисні інгредієнти. І, навіть якщо дата виготовлення відповідна, де гарантія, що його зберігали в певних умовах, з дотриманням всіх норм і стандартів для цього виду продукту?

Я ні в якому разі не хочу створити антирекламу промислового виготовлення, я всього лише рекомендую звернути свій погляд на отримання такого смачного та корисного продукту, як йогурт, в домашніх умовах, коли таїнства його приготування і зберігання будуть підвладні тільки вам.

Складнощів в самому процесі приготування домашнього йогурту немає ніяких. Часу на виготовлення і матеріальних витрат потрібно небагато, зате в кінцевому підсумку виходить відмінний продукт, і в корисності якого сумніватися не доводиться.

Особливо цінний такий продукт буде для матусь, які намагаються вводити своїм діткам в раціон всілякі кисло-молочні продукти.

Що таке йогурт?

Своїм походженням натуральний йогурт, той, який ми купуємо у магазинах, зобов’язаний Болгарії, де його ще називають «кислим молоком». Саме тут вперше виявили і вивчили йогуртову болгарську паличку (Lactobacillus bulgaricus) і термофільний стрептокок Streptococcus thermophilus.

йогурт в домашніх умовах6

Йогурт отримують шляхом сквашування незбираного молока зазначеними вище кисломолочними бактеріями при спеціально підтримуваній температурі близько 42-45 градусів протягом 7-8 годин.

При сквашуванні кисломолочні бактерії ферментують лактозу, що робить кінцевий продукт легко засвоюваним і корисним, навіть для людей, які не вживають молоко в чистому вигляді.

Вибираємо закваску

В будь-якій аптеці можна придбати суху закваску, яка містить потрібні кисломолочні бактерії, про наявність і концентрацію яких можна буде ознайомитись в інструкції. Деякі використовують готовий йогурт промислового виробництва, який слід вибирати без добавок і консервантів, і бажано з мінімальним терміном використання.

Для цього баночку готового йогурту змішайте з невеликою кількістю теплого молока, ретельно перемішайте і після цього додайте в молоко, що залишилося. Ще для закваски підійде раніше приготовлений домашній йогурт.

Але майте на увазі: дану процедуру можна виконувати не більше 4 разів, так як у ньому можуть оселитися брудні бактерії, які в поживному середовищі будуть швидко розмножуватися, що може призвести до отруєння.

Яке молоко підійде?

Перше, що потрібно пам’ятати: молоко, в якому ви розбавляєте закваску повинно бути кип’яченим або пастеризованим, з температурою не більше 40 градусів. Якщо менше, то може нічого не вийти, при більшій температурі живі бактерії загинуть.

йогурт в домашніх условиях1

Вибираючи базарне незбиране молоко, знайте, що продукт вийде густий і масний як сметана, тільки не забудьте його попередньо прокип’ятити кілька хвилин.

Найоптимальнішим вважається вибір в магазині пастеризованого і ультрапастеризованого молока, воно вже готове до застосування і його достатньо тільки підігріти.

Причому в магазині ви можете підібрати молоко з кращою жирністю, що буде зазначено на упаковці. Щоб продукт вийшов густим, трохи випаруйте молоко, прокип’ятивши його близько півгодини на повільному вогні.

Рецепт йогурту

йогурт в домашніх условиях4

  1. В залежності від обраної закваски беремо певну кількість молока. Для рецепту домашнього йогурту з промислової закваски, купленої в аптеці, кількість молока буде вказана в інструкції, з готового магазинного – підійде один стаканчик на літр.
  2. Підігріваємо молоко до певної температури, при цьому перевіряємо його, капнувши на руку – якщо буде гаряче, слід трохи остудити.
  3. Невелику кількість молока відливаємо в чистий посуд і додаємо закваску, ретельно все перемішуючи. Додаємо до молока, яке залишилося і також перемішуємо.
  4. Закутуємо посуд і залишаємо в теплому місці, духовці або біля батареї, приблизно на 7-8 годин. Якщо в наявності є йогуртниця або ви віддаєте перевагу готуванню домашнього йогурту в мультиварці, то це буде найкращий варіант.
  5. Після закінчення часу обов’язково сховайте готовий йогурт в холодильник, для запобігання подальшого зростання бактерій, інакше він вийде перекислим.
  6. Терміни зберігання готового продукту не повинні перевищувати 4-5 днів.

І ще декілька рекомендацій:

  1. Весь посуд, в якому готується, змішується і зберігається цінний продукт, повинен бути чистим і стерилізованим, для запобігання розмноження хвороботворних мікроорганізмів;
  2. Не зберігайте його в пластиковому посуді, в процесі використання він може виділяти канцерогенні смоли;
  3. Якщо він вийшов рідкуватим, додайте в нього пару ложок сухого молока або кукурудзяного крохмалю;
  4. Для того щоб урізноманітнити смак, в домашній йогурт можна додати варення, мед, горіхи, тертий шоколад, пюре з фруктів.

Як бачимо, приготування смачного йогурту в домашніх умовах не займе багато часу і зусиль. Він не містить штучних загусників, барвників, стабілізаторів і інших добавок. Поступово опановуючи науку приготування цінного продукту в домашніх умовах, ви привчаєте своїх близьких до вживання якісного, смачного й поживного продукту.