Про користь кисло-молочного продукту знають усі, про нього пишуться статті, наукові трактати, його рекомендують лікарі, вихваляють дієтологи. Смачний і корисний продукт, він покращує функціонування шлунково-кишкового тракту, обмін речовин, стабілізує роботу всього організму.
Особливо цінний він при різних дієтах, розвантажувальних днях, відновленні організму після хвороб. І звичайно ж, його цінність підвищується, коли він приготований власними руками в домашніх умовах.
Вибираючи в магазині йогурт, слід уважно поставитися до дати його виготовлення та терміну придатності. Чим більше термін придатності зазначений на упаковці, приблизно від одного місяця і більше, тим меншими корисними властивостями він володіє, адже молочно-кислі бактерії, наявність яких в даному виді продукту визначає його цінність, навіть при відповідних умовах зберігання, живуть не більше двох тижнів.
З цього випливає, що в нього додані консерванти, барвники та інші, не зовсім корисні інгредієнти. І, навіть якщо дата виготовлення відповідна, де гарантія, що його зберігали в певних умовах, з дотриманням всіх норм і стандартів для цього виду продукту?
Я ні в якому разі не хочу створити антирекламу промислового виготовлення, я всього лише рекомендую звернути свій погляд на отримання такого смачного та корисного продукту, як йогурт, в домашніх умовах, коли таїнства його приготування і зберігання будуть підвладні тільки вам.
Складнощів в самому процесі приготування домашнього йогурту немає ніяких. Часу на виготовлення і матеріальних витрат потрібно небагато, зате в кінцевому підсумку виходить відмінний продукт, і в корисності якого сумніватися не доводиться.
Особливо цінний такий продукт буде для матусь, які намагаються вводити своїм діткам в раціон всілякі кисло-молочні продукти.
Своїм походженням натуральний йогурт, той, який ми купуємо у магазинах, зобов’язаний Болгарії, де його ще називають «кислим молоком». Саме тут вперше виявили і вивчили йогуртову болгарську паличку (Lactobacillus bulgaricus) і термофільний стрептокок Streptococcus thermophilus.
Йогурт отримують шляхом сквашування незбираного молока зазначеними вище кисломолочними бактеріями при спеціально підтримуваній температурі близько 42-45 градусів протягом 7-8 годин.
При сквашуванні кисломолочні бактерії ферментують лактозу, що робить кінцевий продукт легко засвоюваним і корисним, навіть для людей, які не вживають молоко в чистому вигляді.
В будь-якій аптеці можна придбати суху закваску, яка містить потрібні кисломолочні бактерії, про наявність і концентрацію яких можна буде ознайомитись в інструкції. Деякі використовують готовий йогурт промислового виробництва, який слід вибирати без добавок і консервантів, і бажано з мінімальним терміном використання.
Для цього баночку готового йогурту змішайте з невеликою кількістю теплого молока, ретельно перемішайте і після цього додайте в молоко, що залишилося. Ще для закваски підійде раніше приготовлений домашній йогурт.
Але майте на увазі: дану процедуру можна виконувати не більше 4 разів, так як у ньому можуть оселитися брудні бактерії, які в поживному середовищі будуть швидко розмножуватися, що може призвести до отруєння.
Перше, що потрібно пам’ятати: молоко, в якому ви розбавляєте закваску повинно бути кип’яченим або пастеризованим, з температурою не більше 40 градусів. Якщо менше, то може нічого не вийти, при більшій температурі живі бактерії загинуть.
Вибираючи базарне незбиране молоко, знайте, що продукт вийде густий і масний як сметана, тільки не забудьте його попередньо прокип’ятити кілька хвилин.
Найоптимальнішим вважається вибір в магазині пастеризованого і ультрапастеризованого молока, воно вже готове до застосування і його достатньо тільки підігріти.
Причому в магазині ви можете підібрати молоко з кращою жирністю, що буде зазначено на упаковці. Щоб продукт вийшов густим, трохи випаруйте молоко, прокип’ятивши його близько півгодини на повільному вогні.
І ще декілька рекомендацій:
Як бачимо, приготування смачного йогурту в домашніх умовах не займе багато часу і зусиль. Він не містить штучних загусників, барвників, стабілізаторів і інших добавок. Поступово опановуючи науку приготування цінного продукту в домашніх умовах, ви привчаєте своїх близьких до вживання якісного, смачного й поживного продукту.