Літо дарує нам не тільки сонячні промені і морський бриз. Ми можемо весь сезон насолоджуватися улюбленими овочами. Зрозуміло, що при підвищенні температури не особливо хочеться стояти біля плити, тому ми розглянемо рецепти страв, які готуються просто і швидко. Темою нашої сьогоднішньої розмови будуть кабачки тушковані з морквою і цибулею.
Кулінарний іспит
Багато господинь хоча б раз у житті готували кабачки, тушковані з морквою і цибулею. Калорійність цієї страви мізерно мала: на 100 г продукту припадає не більше 40 Ккал. Це, звичайно, за умови, що готувати страву ви будете виключно на рослинній олії і без додавання м’ясного філе. У чистому вигляді харчова цінність кабачків становить близько 25 Ккал.
У період спеки не дуже хочеться їсти жирну і гарячу їжу, а ось легкою стравою, приготованою з овочів, з задоволенням поласують всі без винятку. Як відомо, найбільшу цінність для людського організму має шкірка кабачків. Її можна вживати в їжу, але якщо овоч молодий, тобто не перезрілий. В іншому випадку шкірку краще зняти.
Перш ніж ви підете на кухню і займетеся приготуванням легкої, але корисної вечері, давайте ознайомимося з деякими нюансами:
- Ви не знаєте, як тушкувати кабачки? Уважно вивчіть рецепт. Головне – зверніть увагу, щоб овоч був молодим і мав однорідне забарвлення.
- Кабачки потрібно ретельно промивати, перезрілі плоди очищаються від шкірки і насіння.
- Подрібнювати кабачки потрібно рівноцінними шматками. Тоді страва рівномірно просмажиться і придбає оригінальний і естетичний вигляд.
- Кабачки – соковиті овочі, тому для тушкування використовувати бульйон або відфільтровану воду не потрібно.
- Як кажуть професійні кулінари, описувані овочі максимально поглинають смак і аромат інших інгредієнтів. Щоб наповнити кабачки пікантним смаком, крім моркви і цибулі, додайте різні прянощі, приправи, сушені трави.
- Відмінно за смаком кабачки гармоніюють зі свіжими томатами.
- Якщо ви додаєте свіжі томати, то їх потрібно очистити від шкірки.
- Швидко позбутися від шкірки дуже просто: обливаємо помідори окропом і відразу ж переміщаємо в піалу з холодною водою. Шкірка відійде від овоча.
- Тушкувати кабачки можна в сковороді, жаровні, сотейнику, духовці, мультиварці.
- Якщо ви додаєте до овочів м’ясне філе,то його потрібно попередньо відварити або обсмажити до повної готовності.
- Довго тушкувати кабачки не слід, інакше вони можуть втратити свій первісний вигляд.
- Тушкування – оптимальний спосіб термічної обробки, при якому зберігається максимум корисних речовин і вітамінів. Не вірите? Спробуйте самі.
Легка кабачкова закуска: з грядки на стіл
Ми пропонуємо вам приготувати кабачки, тушкувані з овочами. Рецепт з фото наочно продемонструє весь процес поетапно. До речі, такі страви найчастіше готують люди, які вирощують овочі на своїй присадибній ділянці. Тільки уявіть, яким смачним і ароматним вийде рагу! А ще приємніше і тепліше на душі стає від того, що всі овочі ви виростили самостійно.
Склад:
- 2 шт. кабачків;
- сіль за смаком;
- 1 морквина;
- 1 ч. л. цукру;
- 5 шт. зубчиків часнику;
- 1 цибулина;
- 1 ст. л. рафінованої соняшникової олії.
Приготування:
- Підготуємо усі необхідні овочі.
- Кабачки ретельно промиваємо, видаляємо плодоніжки.
- Моркву, цибулю і зубчики часнику очищаємо.
- Кабачки і часник подрібнюємо кубиками, цибулю ріжемо у формі півкілець, а моркву шаткуємо на тертці.
- Наливаємо в сковороду соняшникову рафіновану олію і по черзі обсмажуємо кожен овоч.
- Найкраще робити це окремо.
- Потім змішуємо всі пасеровані овочі в одній сковороді або сотейнику, приправляємо сіллю і прянощами.
- Тушкуємо протягом 10-15 хвилин в закритому посуді.
- Подавати до столу тушковані кабачки краще з рибним або м’ясним філе.
- Готове овочеве блюдо можна прикрасити зеленню.
Гра овочевих фарб
Погодьтеся, що набагато апетитніше виглядає страва, яка приготовлена не тільки з любов’ю, але і зі смаком. Мова зараз йде не про купажі ароматів, а про ансамблі фарб різнокольорових овочів. Десертна цибуля, кабачки, томати, зелень – все це заграє новими яскравими кольорами. Хочете порадувати своїх домочадців? Неодмінно тушкуйте кабачки з додаванням інших сезонних овочів. Ви можете проявити вдосталь свою фантазію, оскільки різноманітністю та кількістю корисних продуктів, які ростуть на грядці, смак страви ви жодним чином не зіпсуєте.
Склад:
- 2 шт. кабачків середнього розміру;
- 0,5 кг свіжих томатів (бажано сорту черрі);
- 4 шт. зубчиків часнику;
- десертна червона цибуля – 2 шт.;
- 2 ст. л. соняшникової рафінованої олії;
- сіль та перцева суміш – за смаком.
Приготування:
- Для початку виконаємо підготовчі дії і обробимо овочі.
- Цибулю, кабачки очищаємо від шкірки, а потім ретельно промиваємо.
- Помідори також промиваємо.
- Вищеперелічені овочі шаткуємо, тільки не занадто дрібно, інакше в процесі тушкування у нас вийде каша.
- Беремо посуд з високими бортами і наливаємо в нього соняшникову рафіновану олію.
- Першою на сковороду відправляємо цибулю.
- ЇЇ ми обсмажуємо до прозорості.
- Тим часом часник пропускаємо через прес і додаємо до пасерованої цибулі.
- Обсмажуємо часник до появи золотистої скоринки.
- Наступними на старт виходять подрібнені кабачки і помідори. Їх ми також відправляємо в сковороду.
- Добре все перемішуємо і тушкуємо приблизно 10 хвилин.
- Готову страву приправляємо сіллю, перцевою сумішшю, а також подрібненою зеленню.
Літо – дивовижна пора. Звичайно, накопичити вітаміни в організмі на весь рік не вийде, а от вдосталь поласувати улюбленими овочами цілком реально. Кабачки, як вже говорилося, – низькокалорійний продукт, але в той же час він збагачений різними мікро – і макроелементами. Хочете бути здоровими, молодими і красивими? Введіть у свій раціон тушковані кабачки з цибулею і морквою. Тим більше, що часу вам багато не потрібно, адже приготувати вишукане рагу можна за 15-20 хвилин. Приємного апетиту!