Горох нут належить до сімейства бобових і має всі властивості цього сімейства. Відомі синоніми назви цих бобів – турецький або баранячий горох. Його обробляли ще хлібороби країн Близького Сходу, Стародавньої Греції і Римської Імперії, а взагалі-то людям цей продукт відомий вже сім тисяч років.
З тих пір ці боби поширилися повсюдно. Традиційно вони поширені на Близькому Сході, в країнах із субтропічним кліматом, але тепер його знають і люблять і в інших країнах.
Застосовується не тільки в кулінарії, де є дуже відома страва хумус – паста з гороху нут, але і в народній медицині, і навіть в косметології.
Детально познайомитися зі стравами з гороху нут пропонуємо вам у цій статті.
Користь цього продукту описана навіть у наукових роботах, де докладно описуються переваги рослинного білка саме гороху нут.
Вміст протеїну та вуглеводів роблять з нуту універсальний продукт харчування, а плов із використанням цих бобів дасть людині весь набір незамінних кислот, і, до речі, це широко використовують вегетаріанці, вживаючи страви з цих зерен в їжу в різних варіантах.
Ще одна особливість цих бобів – їхній білок засвоюється краще, це залюбки використовують виробники дитячого харчування, особливо виробники дитячих каш. Крім того, що нут здавна використовується як основа для багатьох національних страв типу фалафель або паста хумус, борошно з нього використовується в народній медицині.
Наприклад, при різних захворюваннях системи травлення або як харчування для алергіків, які не переносять лактозу. У косметології борошно використовується як компонент маски для шкіри обличчя, коли потрібно просто додати оливкову або кунжутну олію чи змішати з білком яйця.
Не можна недооцінювати і комплекс мікроелементів, що містяться в рослині. Мідь, марганець, залізо, кальцій, натрій і магній – незамінні для здорового розвитку людини.
Просто знахідка нут і для тих, хто думає і дбає про свою шкіру, красиве і здорове волосся і спокійну нервову систему. Це може забезпечити група вітамінів В, якими багаті боби. І, звичайно, велика кількість клітковини, яка міститься в насінні цієї рослини, позитивно впливає на стан шлунково-кишкового тракту.
Навіть зважаючи на той факт, що насіння містить більше 350 кілокалорій на сто грамів маси, їх рекомендується включати в раціон дієти для схуднення. Шкоду від бобів відчув кожен, хто після каші з них випив холодної води. Це і спазми кишківника, і підвищене газоутворення, особливо якщо бобові, і, зокрема, нут, включені в раціон зовсім недавно.
Боротися з цим, як правило, можна з допомогою приправи з фенхелем і куркумою. Іншим засобом від цього шкоди, є вимочування зерен у холодній воді за 12 годин до приготування. І вже як порада від фахівців, усім хто готує: краще не змішувати боби і будь-яку капусту, і щоб уникнути зайвих проблем, краще вживати зерна нуту окремо від яблук і груш.
Не радять також його тим, у кого цистит, запалення або виразка сечового міхура. Для всіх інших вживання в міру баранячого гороху буде тільки на користь.
Існує також маса рецептів супів із цими бобами.
Це і екзотичний африканський кокосовий суп з каррі, і суп з броколі, і пряний марокканський суп, а так само з імбиром, томатний крем-суп з кумином, і багато-багато інших, все, на що тільки здатна фантазія кухарів зі всього світу.
Але щоб правильно варити нутовий суп, можна обійтися і цілком звичними продуктами.
Береться двісті грамів сухих зерен, кілограм баранячої грудини з реберцями, кілька цибулин, одна морквина середнього розміру, половина болгарського перцю, голівку часнику, два помідори, пучок зеленої свіжої кінзи, 30 грамів вершкового масла і половину чайної ложки насіння коріандру.
Отже, перш ніж готувати суп, потрібно знати, як правильно варити горох нут. Для цього, насамперед, необхідно замочити зерна.
Все просто: у глибоку посудину висипати зерна і залити великою кількістю теплої води, додавши чайну ложку солі.
Через 8-10 годин, наприклад, вранці, після сну, коли боби розбухнуть і стануть за розмірами схожими на квасолю, грудину з реберцями треба порізати на невеликі шматочки і скласти в п’ятилітрову каструлю, заливши холодною водою майже до кінця, і відправивши на газову плиту варитися. Наступний крок: необхідно приготувати овочі.
Нарізати цибулю – півкільцями, моркву – кружальцями, болгарський перець – кубиками, а часник потрібно просто очистити. На сковороду вилити олію, висипати приготовані овочі, за винятком зелені і часнику.
Поки цибуля на вогні стає прозорою, а цього чекати недовго, ріжуться помідори і також висипаються в сковороду, якщо немає помідорів, можна додати кілька ложок томату.
Овочі в сковороді тушкують і знімають з вогню. Потім із каструлі з м’ясом знімається піна, і після того, як бульйон закипить, в нього висипаються боби. Тепер потрібно відрегулювати полум’я так, щоб кипіння було спокійним і рівним. Приблизно через годину, коли зерна стануть м’якими, в суп додається голівка часнику і як тільки суп закипить знову, у нього висипаються овочі, які були заздалегідь підсмажені.
Ще через 15 хвилин, коли нутовий суп став червоним, його підсолюють і перчать за смаком, потім у нього висипається заготовлений коріандр і знову варять ще 15 хвилин. Після закінчення цього часу можна вважати, що суп готовий.
Фахівці стверджують, що такий суп, постоявши день-два, стає ще смачнішим, саме завдяки властивостям цих бобів.
Для приготування узбецького плову з нутовими зернами вам знадобляться такі продукти:
Боби замочити в холодній воді на 6 годин. Рис перебрати, промити і замочити на 2 години у воді, трохи підсолити.
Нарізати м’ясо середніми шматочками і обсмажити в глибокій посудині з товстим дном на олії, наприклад, у казані або жаровні. Туди ж покласти ріпчасту цибулю, нарізану півкільцями і продовжувати смажити.
Моркву порізати соломкою і додати в м’ясо-цибулеву суміш. Потім додати сіль, спеції, горох, рис і залити водою так, щоб вона покривала суміш на 2 пальці. Потім тушкувати до готовності тридцять хвилин.
За п’ять хвилин до закінчення приготування можна додати цілі зубчики часнику для аромату. Перемішувати потрібно вже готовий плов.
Вдалих вам кулінарних експериментів і смачного!