Мохіто можна сміливо назвати ідеальним напоєм для спекотного літа. Він відмінно освіжає, тонізує, додає бадьорості і тілу, і духу. Але от парадокс, з настанням холодних днів цей коктейль зовсім не зникає з людського раціону, а плавно перетікає в алкогольний варіант, чудово зігріває і піднімає настрій.
Щоб його спробувати, зовсім не потрібно шукати кафе з умілим барменом і платити зайві гроші, адже приготувати мохіто в домашніх умовах дуже швидко і легко.
Основні інгредієнти
Коктейль мохіто, як дама примхлива, абсолютно не терпить зміни свого класичного складу і неякісних продуктів.
Пропонуємо ознайомитися з основними компонентами і оцінити їх значимість для отримання гідного напою:
Ром – це самий головний інгредієнт алкогольного варіанту мохіто, що зобов’язує серйозно підійти до його вибору. Варто зауважити, що це одна з тих рідкісних ситуацій, коли ціна не має значення. Так, дорогі темні сорти рому дуже смачні, але ніяк не підходять для приготування мохіто. Останній набагато смачніше з звичайним бюджетним ромом білого кольору. І нехай він не може похвалитися багаторічною витримкою, багатим смаком і неймовірно спокусливим ароматом, але кращого варіанту для коктейлів не знайдеш;
М’ята – не менш важливий інгредієнт, без якого не обходиться жоден рецепт безалкогольного або п’янкого мохіто. Ця трава дає напою приємний смак і аромат, насичує його свіжістю і надає ефект охолодження. Саме завдяки останньому даний коктейль так приємно пити жаркими літніми днями і вечорами. Звичайна м’ята ніяк не підходить для приготування оригінального мохіто. Потрібно користуватися тільки перцевою, в якій міститься ментол. Саме він дає відчуття холодку та свіжості. В сам келих кладуть тільки листя, оскільки стебла гірчать і псують весь смак. Якщо м’яти не виявилося під рукою, сміливо користуйтеся м’ятним сиропом;
Рідкісний, навіть самий екзотичний рецепт мохіто не обходиться без лайма, присутність якого не зможе замінити ніякий лимон. Останній різко змінює смак напою, причому не в кращу сторону. Вибирайте тільки свіжий і якісний фрукт, який має щільну, блискучу і жовто-зелену шкірку;
Ні один рецепт безалкогольного або алкогольного мохіто не робиться без льоду. Причому краще використовувати саме крижану крихту, а не шматки замороженої води. Загорніть кубики льоду в чисте полотно і видушіть пляшкою чи качалкою. У процесі підготовки льоду пам’ятайте, що цей інгредієнт відмінно вбирає в себе всі сторонні запахи. Тому заморожуйте воду безпосередньо перед виготовленням мохіто, а форму накривайте кришкою або пакетом.
Технологія приготування
Перед тим як приготувати мохіто, переконайтеся в наявності у вас всіх компонентів. Охолодіть содову і підготуйте лід. Пам’ятайте, незважаючи на витонченість і багатогранність цього коктейлю, робити його дуже просто і весь процес не займає більше 10 хвилин.
Отже, послідовність маніпуляцій наступна:
Рвемо листя м’яти і складаємо їх у склянки;
Туди ж додаємо одну чайну ложку коричневого цукру;
За допомогою ступки акуратно розтираємо м’яту і цукор. Це потрібно для виділення ефірних олій, які додадуть напою той самий ексклюзивний аромат і смак;
Розрізаємо лайм на 8 часточок, з 4-х вичавлюємо сік, кидаємо по одному шматочку в кожен стакан і все знову розтираємо ступкою до повного розчинення цукрового піску;
Вливаємо в ємності по 50 мл рому, знову все змішуємо;
У всі стакани всипаємо крижану крихту, після чого заливаємо охолоджену содову.
Ось і готовий знаменитий кубинський напій, який залишилося прикрасити часточками лайма, які залишилися і невеликою м’ятною гілочкою і красивою трубочкою.
Можливі варіації коктейлю
Класичний рецепт мохіто постійно зазнає метаморфоз, що стосуються кількості основних компонентів і їх заміни іншими продуктами. Так, наприклад, ром цілком успішно замінюється горілкою, яка надає напою новий і цікавий смак, позбавляючи його пряних ромових ноток.
Рецепт безалкогольного кубинського коктейлю припаде до душі затятим супротивникам спиртного або тим, кому доводиться відмовитися від його вживання за родом служби або станом здоров’я. У таких випадках горілку або ром замінюють яблучним соком, сиропом з фруктів і ягід, свіжою полуницею, смородиною або малиною, перетертою в блендері разом з м’ятним листям.
Келиху з напоєм можна надати більш спокусливий вигляд, якщо кинути в нього кілька цілих ягідок і прикрасити краї посуду.
Так вже повелося, що мохіто здобув славу курортного напою, який налаштовує на романтичний лад і нестримні веселощі. Але що заважає нам відійти від набридлих стереотипів, і приготувати цей напій вдома або на дівочій вечірці?
Відпустіть свою фантазію, експериментуйте з інгредієнтами, пропорціями, або прикрасою келихів. Цілком можливо, що саме вам пощастить відшукати нове і приголомшливе поєднання, про яке незабаром дізнається весь світ.