У кулінарному світі досі не вщухають суперечки з приводу відмінностей між фрикадельками і тефтелями. По суті, обидві страви – це м’ясні кульки, та й набір інгредієнтів практично ідентичний. Істотна відмінність полягає в розмірі. Фрикадельки, як правило, робляться не більше волоського горіха. Сьогодні ми навчимося готувати фрикадельки в томатному соусі.

Шведські гості на нашому столі

Професійні шеф-кухарі вважають, що тефтелі відносяться до числа страв шведської кухні і саме в цій країні вперше спробували приготувати фрикадельки.

домашні фрикаделькиЗа своїми смаковими якостями фрикадельки з рисом в томатному соусі нічим не відрізняються від тюфтельок. Але якщо тефтелі ми подаємо до столу у вигляді самостійної страви, доповнивши її гарніром, то фрикадельки, як правило, додаються в супи, щоб збільшити їх калорійність і підкреслити смак.

Сьогодні ми поговоримо про те, як приготувати фрикадельки за традиційними рецептами, які можна подавати до столу з овочевим або злаковим гарніром. До речі, фрикадельки готуються не тільки з м’ясного фаршу. Любителі морепродуктів можуть приготувати їх з рибного філе, попередньо подрібнивши його до консистенції фаршу.

Якщо ви вперше будете готувати фрикадельки, то вам просто необхідно ознайомитися з деякими кулінарними тонкощами:

  • Як ви розумієте, основу фрикадельок становить фарш. Краще його приготувати самостійно.
  • Для подрібнення рибного або м’ясного філе скористайтеся м’ясорубкою з великою насадкою. У відповідності з вашими смаковими уподобаннями фарш можна перемолоти в комбайні або блендері.
  • Сам по собі м’ясний або рибний фарш вважається сухуватим. Щоб фрикадельки вийшли соковитими, обов’язково додайте подрібнену цибулю.
  • Традиційно у фрикадельки додають відшліфований рис. Його можна попередньо зварити до стану напівготовності.
  • Щоб фрикадельки не розпалися в процесі термічної обробки, використовуйте сиру рисову крупу, попередньо запарену в окропі.
  • Також у фрикадельки можна додати хлібний м’якуш, вимочений в молочній основі чи воді.
  • Якщо фарш для фрикадельок має рідкувату консистенцію, додайте трохи високосортного просіяного борошна або сухарів для панірування.
  • Можна приготувати фрикадельки в томатному соусі на сковороді. Спочатку злегка обсмажуємо їх, а потім тушкуємо до повної готовності.
  • Томатний соус – це кулінарна класика. Його можна готувати зі свіжих томатів, натурального соку або пасти.
  • Щоб томатний соус вийшов ароматним, додайте приправи, прянощі і трохи цукрового піску.
  • Якщо ви хочете, щоб підлива була густою, поступово вводьте просіяне борошно. Не забувайте ретельно розмішувати соус, щоб не утворювалися грудки.
  • Якщо ви готуєте фрикадельки в томатному соусі в духовці, обов’язково накривайте деко фольгою, щоб зберегти соковитість страви.
  • Готовим фрикаделькам дайте час настоятися, а вже потім подавайте до столу.
  • У фарш можна додати зелень для соковитості. Подрібненою зеленню прийнято прикрашати і готову страву.
  • Якщо ви готуєте фрикадельки для додавання в перші страви, сформуйте заготовки і відправте їх для зберігання в морозильну камеру.
  • Зі смаком м’ясного та рибного фаршу чудово поєднуються перцева суміш, дрібнозерниста сіль, паприка.
  • Любителі пряної і гострої їжі у фарш можуть додавати куркуму, хмелі-сунелі, чилі, каррі тощо.

Дивуємо гостей кулінарними здібностями

Сьогодні ми освоюємо кулінарні навички і пізнаємо шведську кухню. Давайте приготуємо фрикадельки в томатному соусі. Покроковий рецепт допоможе вам правильно розрахувати пропорції і зробити вишукану м’ясну страву.

Томатний соус – це класична підлива, яку зможе зробити кожна господиня без винятку навіть без рецепта. Ми розповімо вам, як приготувати томатний соус з кисло-солодкими нотками. Соєвий соус, вино, імбир та інші прянощі заграють в дивовижному ансамблі смаку і аромату.

Склад:

фрикадельки в томатному соусі

  • 0,5 кг м’ясного фаршу;
  • 1 ст. л. соєвого соусу;
  • 1 цибулина;
  • 1 куряче яйце;
  • 0,5 ст. л. вина (краще червоного);
  • трохи подрібненого імбиру;
  • 1 ст. л. столового крохмалю;
  • 50 г оцту (краще рисового);
  • за смаком соняшникова рафінована олія;
  • 0,1 л м’ясного бульйону;
  • ¼ скл. цукрового піску;
  • 2-3 ст. л. кетчупу або томатного соусу.

Приготування:

  1. Якщо ви готуєте фарш самостійно, то попередньо розморозьте природним способом м’ясне філе, промийте його, усуньте прожилки і плівку.
  2. На середній або великій насадці подрібнюємо м’ясо до консистенції фаршу і викладаємо його в глибоку піалу.
  3. Цибулю ріпчасту очищаємо від лушпиння і подрібнюємо в м’ясорубці, комбайні або блендері.
  4. З’єднуємо фарш з цибулевою масою.
  5. У фарш додаємо червоне вино та куряче яйце.
  6. Також виливаємо соєвий соус.
  7. Приправляємо м’ясний фарш крохмалем та імбирним порошком.
  8. Ретельно вимішуємо м’ясний фарш до утворення маси однорідної консистенції.
  9. Тепер нам потрібно зліпити фрикадельки.
  10. Щоб фарш не прилипав до долонь і пальців, змочуємо руки водою або злегка натираємо соняшниковою олією.
  11. Зліплені кульки викладаємо на обробну дошку або тарілку.
  12. Тепер на соняшниковій рафінованій олії нам потрібно обсмажити фрикадельки до утворення легкої золотистої скоринки.
  13. Обсмажені фрикадельки викладаємо в глибокий жароміцний посуд або сотейник.
  14. У чисту сковороду виливаємо м’ясний бульйон, додаємо оцет, соєвий соус, кетчуп або томати, а також цукровий пісок.
  15. Усе ретельно розмішуємо і доводимо до стану кипіння.
  16. У киплячий соус викладаємо щипцями фрикадельки і тушкуємо їх протягом 15-20 хвилин до повної готовності.
  17. З улюбленим гарніром подаємо фрикадельки до столу. Не забуваємо їх щедро приправити томатним соусом.
  18. При бажанні можна посипати фрикадельки нашаткованою зеленню.

Радість гурмана

Класичні фрикадельки, звичайно ж, припадуть до смаку всім без винятку. А якщо ваші домочадці люблять незвичайну, гостру і пікантну їжу, спробуйте приготувати звичні м’ясні кульки в оригінальному соусі. Нам знадобляться консервовані томати у власному соку. При відсутності таких можна використовувати свіжі помідори або натуральну томатну пасту.

м'ясні кульки в соусіСклад:

  • 0,6 кг філе індички;
  • 2 цибулини;
  • 4-5 шт. часникових зубчиків;
  • стручковий гострий перець – за смаком;
  • 0,5 кг томатів у власному соку;
  • за смаком сіль і прянощі.

Приготування:

  1. Очищаємо цибулини від лушпиння і шаткуємо рівними кубиками.
  2. Гострий перець добре промиваємо, очищаємо від насіння і також дуже дрібно нарізаємо.
  3. Часникові зубчики очищаємо і подрібнюємо, можна пропустити їх через прес.
  4. Викладаємо овочі в сковороду, додаємо трохи соняшникової рафінованої олії і пасеруємо.
  5. Тим часом подрібнюємо філе індички до консистенції фаршу, додаємо приблизно половину цибулини і за смаком часник.
  6. Все солимо, приправляємо прянощами і ретельно перемішуємо.
  7. На окремій сковороді злегка обсмажуємо фрикадельки.
  8. Тепер викладаємо фрикадельки в сковороду з овочами.
  9. Заливаємо все консервованими помідорами у власному соку і продовжуємо тушкувати до повної готовності.
  10. По закінченні приготування даємо фрикаделькам настоятися протягом 5-10 хвилин в закритому посуді.

Готуйте із задоволенням! Щоб фрикадельки вийшли більш поживними, не забудьте додати рисову крупу. До речі, якщо ви додаєте сирий рис, то в процесі термічної обробки він збільшиться в 1,5-2 рази в об’ємі. Врахуйте це при формуванні фрикадельок. Приємного апетиту!