У кулінарному світі досі не вщухають суперечки з приводу відмінностей між фрикадельками і тефтелями. По суті, обидві страви – це м’ясні кульки, та й набір інгредієнтів практично ідентичний. Істотна відмінність полягає в розмірі. Фрикадельки, як правило, робляться не більше волоського горіха. Сьогодні ми навчимося готувати фрикадельки в томатному соусі.
Шведські гості на нашому столі
Професійні шеф-кухарі вважають, що тефтелі відносяться до числа страв шведської кухні і саме в цій країні вперше спробували приготувати фрикадельки.
За своїми смаковими якостями фрикадельки з рисом в томатному соусі нічим не відрізняються від тюфтельок. Але якщо тефтелі ми подаємо до столу у вигляді самостійної страви, доповнивши її гарніром, то фрикадельки, як правило, додаються в супи, щоб збільшити їх калорійність і підкреслити смак.
Сьогодні ми поговоримо про те, як приготувати фрикадельки за традиційними рецептами, які можна подавати до столу з овочевим або злаковим гарніром. До речі, фрикадельки готуються не тільки з м’ясного фаршу. Любителі морепродуктів можуть приготувати їх з рибного філе, попередньо подрібнивши його до консистенції фаршу.
Якщо ви вперше будете готувати фрикадельки, то вам просто необхідно ознайомитися з деякими кулінарними тонкощами:
- Як ви розумієте, основу фрикадельок становить фарш. Краще його приготувати самостійно.
- Для подрібнення рибного або м’ясного філе скористайтеся м’ясорубкою з великою насадкою. У відповідності з вашими смаковими уподобаннями фарш можна перемолоти в комбайні або блендері.
- Сам по собі м’ясний або рибний фарш вважається сухуватим. Щоб фрикадельки вийшли соковитими, обов’язково додайте подрібнену цибулю.
- Традиційно у фрикадельки додають відшліфований рис. Його можна попередньо зварити до стану напівготовності.
- Щоб фрикадельки не розпалися в процесі термічної обробки, використовуйте сиру рисову крупу, попередньо запарену в окропі.
- Також у фрикадельки можна додати хлібний м’якуш, вимочений в молочній основі чи воді.
- Якщо фарш для фрикадельок має рідкувату консистенцію, додайте трохи високосортного просіяного борошна або сухарів для панірування.
- Можна приготувати фрикадельки в томатному соусі на сковороді. Спочатку злегка обсмажуємо їх, а потім тушкуємо до повної готовності.
- Томатний соус – це кулінарна класика. Його можна готувати зі свіжих томатів, натурального соку або пасти.
- Щоб томатний соус вийшов ароматним, додайте приправи, прянощі і трохи цукрового піску.
- Якщо ви хочете, щоб підлива була густою, поступово вводьте просіяне борошно. Не забувайте ретельно розмішувати соус, щоб не утворювалися грудки.
- Якщо ви готуєте фрикадельки в томатному соусі в духовці, обов’язково накривайте деко фольгою, щоб зберегти соковитість страви.
- Готовим фрикаделькам дайте час настоятися, а вже потім подавайте до столу.
- У фарш можна додати зелень для соковитості. Подрібненою зеленню прийнято прикрашати і готову страву.
- Якщо ви готуєте фрикадельки для додавання в перші страви, сформуйте заготовки і відправте їх для зберігання в морозильну камеру.
- Зі смаком м’ясного та рибного фаршу чудово поєднуються перцева суміш, дрібнозерниста сіль, паприка.
- Любителі пряної і гострої їжі у фарш можуть додавати куркуму, хмелі-сунелі, чилі, каррі тощо.
Дивуємо гостей кулінарними здібностями
Сьогодні ми освоюємо кулінарні навички і пізнаємо шведську кухню. Давайте приготуємо фрикадельки в томатному соусі. Покроковий рецепт допоможе вам правильно розрахувати пропорції і зробити вишукану м’ясну страву.
Томатний соус – це класична підлива, яку зможе зробити кожна господиня без винятку навіть без рецепта. Ми розповімо вам, як приготувати томатний соус з кисло-солодкими нотками. Соєвий соус, вино, імбир та інші прянощі заграють в дивовижному ансамблі смаку і аромату.
Склад:
- 0,5 кг м’ясного фаршу;
- 1 ст. л. соєвого соусу;
- 1 цибулина;
- 1 куряче яйце;
- 0,5 ст. л. вина (краще червоного);
- трохи подрібненого імбиру;
- 1 ст. л. столового крохмалю;
- 50 г оцту (краще рисового);
- за смаком соняшникова рафінована олія;
- 0,1 л м’ясного бульйону;
- ¼ скл. цукрового піску;
- 2-3 ст. л. кетчупу або томатного соусу.
Приготування:
- Якщо ви готуєте фарш самостійно, то попередньо розморозьте природним способом м’ясне філе, промийте його, усуньте прожилки і плівку.
- На середній або великій насадці подрібнюємо м’ясо до консистенції фаршу і викладаємо його в глибоку піалу.
- Цибулю ріпчасту очищаємо від лушпиння і подрібнюємо в м’ясорубці, комбайні або блендері.
- З’єднуємо фарш з цибулевою масою.
- У фарш додаємо червоне вино та куряче яйце.
- Також виливаємо соєвий соус.
- Приправляємо м’ясний фарш крохмалем та імбирним порошком.
- Ретельно вимішуємо м’ясний фарш до утворення маси однорідної консистенції.
- Тепер нам потрібно зліпити фрикадельки.
- Щоб фарш не прилипав до долонь і пальців, змочуємо руки водою або злегка натираємо соняшниковою олією.
- Зліплені кульки викладаємо на обробну дошку або тарілку.
- Тепер на соняшниковій рафінованій олії нам потрібно обсмажити фрикадельки до утворення легкої золотистої скоринки.
- Обсмажені фрикадельки викладаємо в глибокий жароміцний посуд або сотейник.
- У чисту сковороду виливаємо м’ясний бульйон, додаємо оцет, соєвий соус, кетчуп або томати, а також цукровий пісок.
- Усе ретельно розмішуємо і доводимо до стану кипіння.
- У киплячий соус викладаємо щипцями фрикадельки і тушкуємо їх протягом 15-20 хвилин до повної готовності.
- З улюбленим гарніром подаємо фрикадельки до столу. Не забуваємо їх щедро приправити томатним соусом.
- При бажанні можна посипати фрикадельки нашаткованою зеленню.
Радість гурмана
Класичні фрикадельки, звичайно ж, припадуть до смаку всім без винятку. А якщо ваші домочадці люблять незвичайну, гостру і пікантну їжу, спробуйте приготувати звичні м’ясні кульки в оригінальному соусі. Нам знадобляться консервовані томати у власному соку. При відсутності таких можна використовувати свіжі помідори або натуральну томатну пасту.
Склад:
- 0,6 кг філе індички;
- 2 цибулини;
- 4-5 шт. часникових зубчиків;
- стручковий гострий перець – за смаком;
- 0,5 кг томатів у власному соку;
- за смаком сіль і прянощі.
Приготування:
- Очищаємо цибулини від лушпиння і шаткуємо рівними кубиками.
- Гострий перець добре промиваємо, очищаємо від насіння і також дуже дрібно нарізаємо.
- Часникові зубчики очищаємо і подрібнюємо, можна пропустити їх через прес.
- Викладаємо овочі в сковороду, додаємо трохи соняшникової рафінованої олії і пасеруємо.
- Тим часом подрібнюємо філе індички до консистенції фаршу, додаємо приблизно половину цибулини і за смаком часник.
- Все солимо, приправляємо прянощами і ретельно перемішуємо.
- На окремій сковороді злегка обсмажуємо фрикадельки.
- Тепер викладаємо фрикадельки в сковороду з овочами.
- Заливаємо все консервованими помідорами у власному соку і продовжуємо тушкувати до повної готовності.
- По закінченні приготування даємо фрикаделькам настоятися протягом 5-10 хвилин в закритому посуді.
Готуйте із задоволенням! Щоб фрикадельки вийшли більш поживними, не забудьте додати рисову крупу. До речі, якщо ви додаєте сирий рис, то в процесі термічної обробки він збільшиться в 1,5-2 рази в об’ємі. Врахуйте це при формуванні фрикадельок. Приємного апетиту!