Традиційно ми звикли ласувати млинцями в період Масниці. А навіщо чекати так довго? Ви можете прямо сьогодні спекти млинці за улюбленим рецептом. Незважаючи на різноманіття варіантів, споконвічно слов’янськими вважаються млинці дріжджові швидкі на сухих дріжджах. Саме такі млинці подають, як правило, з червоною ікрою до столу.

Підвищуємо свій кулінарний IQ

Кожна хранителька домашнього вогнища хоча б раз у житті, але пекла млинці. Мабуть, це сама проста випічка, яка тільки існує в кулінарному світі. Вам треба змішати всі інгредієнти і посмажити їх на сковороді. Погодьтеся, не потрібно довго вимішувати тісто, чекати кілька годин, поки воно підійде, а потім ще близько години випікати в духовій шафі.

млинці на сухих дріжджахНезважаючи на те що сьогодні приготувати тісто можна на водній, кефірної і молочній основі з додаванням яєць або без них, з харчовою содою, на сироватці і так далі, класикою вітчизняної кухні залишаються дріжджові млинці. Здається, що дріжджова випічка вийде дуже пишною, що для млинців не характерно. Але це зовсім не так: при правильному приготуванні тіста млинці на дріжджах виходять ажурними і дуже тоненькими.

Кілька нескладних порад допоможуть вам здивувати друзів і близьких смачними і ароматними млинцями:

  • Краще всього використовувати якісні і перевірені сухі дріжджі.
  • Попередньо ви можете їх розвести в невеликій кількості рідини і додати цукровий пісок. Зверніть увагу на реакцію: хороші дріжджі будуть пінитися.
  • Обов’язково дріжджі розводимо в теплій рідині, але її температура не повинна перевищувати 37°, інакше грибки загинуть, а потрібного результату досягнуто не буде.
  • Дріжджові млинці готуються за особливою рецептурою. Спочатку курячі яйця збивають в пінну масу з сіллю і цукровим піском. Потім додаються дріжджі, соняшникова рафінована олія і частина молока. Тільки після висипання борошна можна виливати молоко, що залишилося. Вимішувати тісто потрібно саме в такій послідовності.
  • Щоб дріжджі, як кажуть, розгулялися, тісто відправляють в затишне місце.
  • Через кілька хвилин маса збільшиться в об’ємі вдвічі. Тісто осаджуємо один раз, а після другого підходу починаємо випікати млинці.
  • Тісто акуратно черпаємо ополоником зверху, не пошкоджуючи пухирчасту консистенцію.
  • Якщо ви хочете, щоб дірочок було більше, за основу візьміть мінеральну воду з газом.
  • Не додавайте занадто багато цукру: 1-2 ст. л. буде достатньо для реакції дріжджів.
  • Випікаючи перший млинець, змастіть розпечену поверхню сковороди свіжим салом або картоплею, змоченою в соняшниковій рафінованій олії.
  • Такі млинці можна заготовити про запас і заморозити. Потім вам достатньо буде їх розігріти на сковороді або в мікрохвильовці.

Влаштуємо Масляну сьогодні

Якщо ви вперше випікаєте млинці на дріжджовій основі, обов’язково чітко дотримуйтесь рецептурних пропорцій. Тільки не додавайте занадто багато цукрового піску. Краще при подачі до столу приправте млинці ароматним джемом, медом або розтопленим вершковим маслом з цукром. Щоб млинці вийшли, немов мереживо, постарайтеся не порушувати їх пузирчасту консистенцію.

млинці на дріжджовій основіСклад:

  • 11 г сухих гранульованих або порошкоподібних дріжджів;
  • 0,3 кг просіяного високосортного борошна;
  • щіпка цукру та кухонної солі;
  • 2-3 шт. курячих яєць;
  • 2-3 ст. л. соняшникової рафінованої олії;
  • 0,25 л молока.

Приготування:

  1. В окрему піалу вбиваємо яйця, додаємо цукор-пісок, дрібнозернисту сіль.
  2. Використовуючи віночок, міксер або блендер, активно збиваємо масу до появи піни.
  3. Беремо склянку і нагріваємо на водяній бані молоко, але не більше ніж до 37°.
  4. Розмішуємо в молоці потрібну кількість дріжджів і залишаємо на 15 хвилин.
  5. Тепер виливаємо молочно-дріжджову масу в піалу зі збитими яйцями. Потім порційно додаємо просіяне борошно і знову все активно збиваємо.
  6. В кінці додаємо в тісто соняшникову рафіновану олію, яка не дозволить млинцям прилипати до поверхні сковороди.
  7. Ще раз добре все розмішуємо.
  8. Нагріваємо сковороду.
  9. Ополоником зачерпуємо зверху тісто і виливаємо його на сковороду.
  10. Добре смажимо млинці з обох сторін, щоб вони придбали золотистий колір.

Готуємо млинці по-слов’янськи

Якщо ви хочете здивувати всіх в окрузі знанням слов’янських кулінарних традицій, спробуйте приготувати млинці за класичним рецептом. До речі, цей рецепт універсальний тим, що за основу можна брати або молоко, або відфільтровану воду.

млинці по-слов'янськиСклад:

  • 2 ст. відфільтрованої води або теплого молока;
  • за смаком цукор-пісок;
  • 2 ½ ст. просіяного високосортного борошна;
  • 3 шт. курячих яєць;
  • щіпка солі;
  • 1 ч. л. сухих дріжджів;
  • за смаком вершкове масло.

Приготування:

  1. Приготування млинців за класичною технологією передбачає наявність опари. З цього ми й почнемо.
  2. Нагріваємо молоко або відфільтровану воду до температурної позначки 35°.
  3. Додаємо дріжджі, 4 ст. л. просіяного високосортного борошна, 1 ст. л. цукрового піску.
  4. Усе ретельно розмішуємо і залишаємо в затишному місці на 15 хвилин.
  5. В окремій чаші розтираємо до однорідної консистенції курячі яйця з цукровим піском.
  6. Виливаємо яєчну масу в опару, що вже підійшла і вводимо інші компоненти.
  7. Вимішуємо тісто, зберігаючи пухку консистенцію.
  8. Викладаємо тісто на розігріту сковороду.
  9. Обсмажуємо з обох сторін, а потім змащуємо вершковим маслом.

Не потрібно забувати про кулінарні традиції. Готуйте із задоволенням і не переставайте дивувати близьких новими стравами. Приємного апетиту!