Курячі сердечка – вигідне джерело вітамінів і мікроелементів
Улюбленим м’ясним субпродуктом левової частки домогосподарок по праву стали курячі серця. Страви на їх основі виходять приголомшливо ніжними, поживними і ароматними.
Користь курячих субпродуктів
Здавалося б, бюджетна альтернатива «повноцінному» м’ясу не може відрізнятися настільки ж насиченим смаком та користю. Але це не так: серця володіють мінімальною енергетичною цінністю, несучи в собі при цьому масу вітамінів і мінералів, серед яких тіамін, рибофлавін, калій, фосфор, кобальт і молібден. Продукт відмінно впишеться в раціон тих, хто хоче схуднути, і стане незамінним джерелом цінних речовин для годуючих жінок.
Сердечка буквально необхідні підростаючому поколінню. Вони концентрують оптимальну кількість поживних елементів, які забезпечують здоровий ріст і розвиток. Правильно приготоване блюдо на їх основі гарантовано сподобається вашим домочадцям від малого до великого! Питання про те, як приготувати курячі сердечка, дуже актуальне для новачків в кулінарії.
Адже готове м’ясо має бути м’яким, ситним та смачним. А субпродукти – база досить «примхлива». Серця можуть бути використані в салатах, рагу, супах, паштетах, плові, або стати повноцінним самостійним блюдом. Все залежить від вашої фантазії та вміння імпровізувати!
У нашій статті ви зможете підібрати для себе рецепти приготування страви з курячими сердечками на будь-який смак. Ми обіцяємо вам – вийде смачно і максимально корисно! Якщо ви придбали заморожені сердечка, ні в якому разі не розморожуйте їх у теплій воді.
Розморожуйте серця строго в холодильнику. Перед тим, як приступити до основних етапів готування, продукт слід ретельно промити проточною водою і просушити ганчірковими серветками.
Як приготувати смачну страву з сердечок?
Найбільш соковитими курячі сердечка виходять в сметані і різноманітних варіаціях вершкових соусів. Щоб приготувати смачні курячі сердечка, їх можна варити, тушкувати, запікати і смажити, подаючи з гострим гарніром. Що саме приготувати з курячих сердечок – вирішувати вам. Це може бути рагу, жульєн, запіканка або гарячий салат.
Курячі серця в сметанно-вершковому соусі:
Курячі серця – 500 г;
Цибуля ріпчаста – 1 головка;
Свіжа морква – 1 штука;
Жирна сметана – 2 ст. л.;
Вершки (25-35%) – 200 мл;
Рослинна олія (оливкова або соняшникова) – 30 г;
Подрібнений або сухий кріп – 1,5 ст. л.;
Часник – 1-2 зубчики;
Спеції (будь-які) – за смаком;
Спеції базові (сіль і перець) – за смаком.
Інструкція:
Курячі серця розморозьте зазначеним вище способом. Якщо вони не морожені – просто промийте їх і звільніть від надлишкового жиру. Наріжте тонкими пластами або половинками. Якщо любите цілісні субпродукти – можна не нарізати;
Щоб смачно приготувати курячі сердечка, потрібно слабка зажарка з цибулі. Наріжте головку ріпчастої цибулі будь-яким зручним способом і відправте на сковороду з розігрітим маслом. Постійно помішуючи, підсмажте до утворення золотистої скоринки. Цибулька повина стати м’якою і рум’яною, але не пригоріти!;
Моркву натріть на дрібній або крупній тертці (в залежності від власних смакових переваг, додайте її до цибулі;
Роздушіть часник і введіть в овочеву суміш. Як тільки виявиться його терпкий запах, введіть в сковорідку серця і перемішайте з усім вмістом;
Посоліть весь вміст ємності, ретельно розмішайте;
Влийте вершки і постійно помішуйте. Потушкуйте 2-4 хвилини, потім введіть вказану кількість сметани;
Якщо у вас вдома немає вершків, ви можете приготувати смачні курячі сердечка в сметані за аналогічним рецептом, виключивши перший молочний продукт;
Приправте страву за смаком, накрийте кришкою, зробіть повільний вогонь і дайте потомитися не менше 20 хвилин до повної готовності м’ясного продукту;
Масу з’єднайте з кропом, знову перемішайте і дайте дійти протягом 3-5 хвилин на слабкому вогні. Страва готова! Подавайте гарячим, прикрасивши гілочками зелені.
Шашлички з курячих сердечок в пряному маринаді
Курячі серця – 1/2-1 кг;
Соєвий соус – 3,5 ст. л.;
Бджолиний мед – 2 ст. л.;
Оливкова олія – 4 ст. л.;
Часник – 2-3 зубчики;
Мелений чорний перець і сіль – за смаком;
Спеції і прянощі – за смаком (рекомендуємо прованські трави, хмелі-сунелі, насіння кунжуту).
Інструкція:
Як правильно приготувати шашлички з курячих сердечок? Це можна зробити на грилі, в духовці, і навіть на самій звичайній сковороді. Давайте розглянемо останній, самий банальний варіант, доступний для кожної з вас. Їм зможе скористатися навіть та господиня, яка не має можливості запікати страву в духовій шафі. Насамперед, вам необхідно приготувати маринад для майбутнього шашличка;
Роздушіть часник. Змішайте оливкову олію (можна замінити соняшниковою) з соєвим соусом. Введіть в отриману масу мед і гарненько розітріть зі спеціями. Інгредієнти збийте між собою;
Курячі сердечка розморозьте, розріжте повздовжнім способом, видаліть згустки крові і жир;
Замаринуйте м’ясо в отриманому соусі 1-1,5 години;
Змочіть дерев’яні шпажки водою. Щільно нанизуйте на них серця;
Обсмажте на розпеченій сковороді, час від часу поливаючи залишками маринаду.
Салат з курячих сердець з сулугуні
Курячі серця – 500 г;
Салатний мікс (листя) – 200 г;
Сир сулугуні – 150-200 г;
Цибуля ріпчаста – 1 головка;
Соєвий соус – 4 ст. л.;
Рослинне масло – 75 мл;
Сіль і мелений чорний перець – за смаком;
Соус (сирний, грибний, тартар) – за смаком.
Інструкція:
Рецепт приготування салату з курячих сердечок гранично простий. Попередньо підготуйте субпродукти: розріжте навпіл і ліквідуйте кров’яні згустки, якщо такі є. Ретельно промийте проточною водою і просушіть паперовим рушником. М’ясо не повинно бути мокрим;
Розігрійте сковороду і влийте в неї рослинне масло. Перемістіть м’ясо і обсмажте з усіх боків до стану готовності (7-10 хвилин на кожну сторону);
Як тільки сердечка стануть м’якими і підрум’яняться, влийте до них соєвий соус і тушкуйте протягом 5-7 хвилин, постійно помішуючи. В цей же момент додайте сіль, перець або будь-які інші спеції за власним смаком;
Шумівкою вийміть м’ясо, а на залишках суміші обсмажте попередньо нашатковану цибулю. Ви можете різати її будь-яким звичним способом. Ми рекомендуємо подрібнити у вигляді півкілець;
Промийте листя салату і перемістіть в ємність для готової страви. Зверху на мікс викладіть серця і цибулю. Додайте нарізаний сир сулугуні, перемішайте і заправте обраним соусом. Прикрасити страву можна зеленню, зернами граната, помідорами черрі.
Печеня по-болгарськи в мультиварці
Приготувати курячі сердечка в мультиварці нескладно. Більше того, якщо раніше у вас з якихось причин продукт виходив жорстким, саме «чудо-горщик» зробить його ніжним, соковитим і апетитним. А пряний аромат додасть в готову страву своєрідної родзинки. Печеня – самодостатня страва.
Проте якщо ви бажаєте подати з гарніром, віддайте перевагу картоплі. Нехай це буде пюре, тушкований або варений коренеплід, картопля по-селянськи. Якщо ж це неприйнятно для вас з «дієтичних» міркувань, оберіть для бази яку-небудь кашу.
Курячі сердечка – 500 г;
Перець солодкий болгарський – 1 штука;
Томати – 2 штуки;
Цибуля ріпчаста – 1 головка;
Свіжа морква – 1 штука;
Часник – 2-3 зубчики;
Соєвий соус – 5 ст. л.;
Перець і сіль – за смаком.
Інструкція:
Традиційно обробіть, промийте і висушіть ваші субпродукти. Важливо, щоб у них не залишалося крові, жил і жиру;
Поставте вашу мультиварку на режим «Випічка» і помістіть туди сердечка. Дайте їм прокипіти всередині, нехай випарується вся рідина;
З’єднайте м’ясо з попередньо нашаткованою цибулею, гарненько перемішайте;
Моркву наріжте соломкою (на тертці краще не терти);
Введіть подрібнені томати, соєвий соус, спеції на свій розсуд. Буде непогано додати прянощів, особливо орегано і сухого базиліка. Придбайте універсальну приправу «Трави італійської кухні»;
Ключовий момент – не доливайте в ємність воду. Суть цієї страви полягає в тушкуванні за допомогою «овочевої» рідини;
Переключіть мультиварку на режим «Тушкування», закрийте апарат і томіть страву протягом години;
Якщо станеться диво, і у вас залишиться рагу, не турбуйтеся – за ніч воно стане ще смачніше, просочившись соусом.
Курячі серця – смачний продукт, який важливо правильно приготувати. Ми щиро сподіваємося, що слідуючи нашим маленьким підказкам, ви відкриєте своїй родині нове улюблене блюдо, збагачене цінними поживними елементами. Приємного апетиту!