Взимку тяга до вітамінів стає найбільш сильною, і тамувати її доводиться покупними овочами і фруктами, користь від яких практично дорівнює нулю. А чому б завчасно не приготувати квашену капусточку, та ще й з яблучком і цибулькою? Зберігається така заготовка неймовірно довго, а похрумтіти нею можна в компанії з вареною картоплею, солоним оселедцем або просто так, зі шматочком чорного «Бородінського».
Цікаво, що квасити капусту можна різними способами і, відповідно, кінцевий продукт буде володіти своїм оригінальним смаком. Пропонуємо найбільш прості у виконанні і безпрограшні рецепти квашеної капусточки, яка сподобається і вам, і вашим гостям.
Капуста квашена з яблуками
Для такого зимового салату знадобиться наступний набір інгредієнтів:
- 4 кілограми вихідного продукту. Тут важливо не помилитися з сортом капусти, і брати виключно зимову білокачанну;
- 3 морквини;
- 5 штук кислуватих яблук;
- одна цибуля;
- 9 лаврових листочків;
- 10 горошин чорного перцю, 3 шт. – запашного;
- 1 стол. ложка ароматної олії;
- 3 ст. л. кам’яної солі.
Тепер наводимо сам рецепт квашеної капусти з кисленькими свіжими яблуками:
- Моркву потерти на крупній тертці;
- Капусту помити і обсушити, дрібно нашаткувати гострим ножем або спеціальною теркою. Висипати у велику миску і дати постояти;
- У ємність додати ложку солі, лаврушку і перець, все перемішати і додати в масу терту моркву і решту солі;
- Ретельно перемішана капуста повинна постояти в тазі не менше 4-х годин, протягом яких її слід періодично помішувати;
- З яблуками робимо наступним чином: чистимо їх від сім’ядолей і ріжемо на четвертинки;
- В емальовану ємність, об’ємом не менше 6-ти літрів, складаємо шарами капусту з яблуками, і ставимо під прес. У ролі останнього може виступати звичайна трилітрова банка з водою, поставлена на перевернуту тарілку.
При кімнатній температурі процес бродіння капусти триває близько трьох днів. Закуску потрібно періодично протикати виделкою, даючи виходити вуглекислому газу. Подавати такі ласощі рекомендується з ароматною олією і свіжою цибулею, нарізаною півкільцями.
Капуста тушкована з яблуками
Якщо немає ніякого бажання чекати три доби, але хочеться отримати красивий і смачний гарнір до м’яса або каші, можна використовувати наступний рецепт тушкованої капусти з кислуватими яблуками:
- 0,5 кг білокачанної капусточки;
- 2 кисло-солодких яблука;
- 1 червоний болгарський перець;
- сіль і соняшникова (оливкова) олія.
Далі рецепт тушкованої смакоти виглядає наступним чином:
- Основний продукт ріжеться середніми шматочками, заливається окропом і залишається до охолодження. Потім скибочки обсмажуються в окремому сотейнику на олії;
- Кожне яблуко ділиться на 8 скибочок, а перець ріжеться великими шматками або широкою соломкою. Все це обсмажується на іншій сковорідці, поки не підрум’яниться;
- Далі капуста з’єднується з іншими овочами, і тушкується в сотейнику ще хвилин 15. На цьому етапі обов’язково потрібно посолити гарнір, і додати свої улюблені трави, спеції, приправи.
Таке блюдо з тушкованої капусти припустимо подавати як в гарячому, так і в теплому стані, а то і зовсім накладати на хліб, формуючи закусочні бутерброди.
«Провансальська» закуска
Якщо ви хочете приготувати щось звичне, але з новими нотками смаку, спробуйте рецепт капусти провансаль з виноградом і яблуками.
Для його виконання потрібно:
- кілограм базового інгредієнту;
- одна морквина;
- 100 гр. червоного винограду;
- 2 яблука;
- стакан цукрового піску і 2 ложки солі;
- 3/4 ст. столового оцту і стакан рослинної олії;
- літр води і 10 часникових зубчиків.
Далі рецепт салату «Капуста по-провансальски з виноградом і з яблуками» виглядає наступним чином:
- Основний овоч нарізати великими шматочками, до нього додати крупно натерту моркву, виноградини (розрізані навпіл і звільнені від кісточок);
- Яблука позбавляються від серцевини, ріжуться тонкими пластинками і укладаються поверх вже перемішаної заготовки, покладеної в тару для маринування;
- Щоб рецепт маринованої «провансальської» капусти з яблуками і виноградом був максимально наближеним до оригіналу, потрібно приготувати правильний і смачний маринад. Для цього в окремій ємності змішуються всі його інгредієнти (часник нарізати шматочками), тара ставиться на малий вогонь, доводять до кипіння і вариться не більше 2 хвилин;
- Підготовлений «Провансаль» заливають гарячим маринадом, і ставиться під прес на декілька діб. В принципі, їсти салат можна і відразу після охолодження.
Як бачите, будь-який рецепт тушкованої, свіжої або маринованої капусти доступний як у фінансовому плані, так і з точки зору кулінарного досвіду.
Радує і той факт, що подібні страви володіють мізерною калорійністю, зате насичують тіло важливими вітамінами, мінералами і корисними для кишечника бактеріями, що утворюються в процесі бродіння.