Взимку тяга до вітамінів стає найбільш сильною, і тамувати її доводиться покупними овочами і фруктами, користь від яких практично дорівнює нулю. А чому б завчасно не приготувати квашену капусточку, та ще й з яблучком і цибулькою? Зберігається така заготовка неймовірно довго, а похрумтіти нею можна в компанії з вареною картоплею, солоним оселедцем або просто так, зі шматочком чорного «Бородінського».

Цікаво, що квасити капусту можна різними способами і, відповідно, кінцевий продукт буде володіти своїм оригінальним смаком. Пропонуємо найбільш прості у виконанні і безпрограшні рецепти квашеної капусточки, яка сподобається і вам, і вашим гостям.

Капуста квашена з яблуками

Для такого зимового салату знадобиться наступний набір інгредієнтів:

  • 4 кілограми вихідного продукту. Тут важливо не помилитися з сортом капусти, і брати виключно зимову білокачанну;
  • 3 морквини;
  • 5 штук кислуватих яблук;
  • одна цибуля;
  • 9 лаврових листочків;
  • 10 горошин чорного перцю, 3 шт. – запашного;
  • 1 стол. ложка ароматної олії;
  • 3 ст. л. кам’яної солі.

Тепер наводимо сам рецепт квашеної капусти з кисленькими свіжими яблуками:

  1. квашена капуста з яблукамиМоркву потерти на крупній тертці;
  2. Капусту помити і обсушити, дрібно нашаткувати гострим ножем або спеціальною теркою. Висипати у велику миску і дати постояти;
  3. У ємність додати ложку солі, лаврушку і перець, все перемішати і додати в масу терту моркву і решту солі;
  4. Ретельно перемішана капуста повинна постояти в тазі не менше 4-х годин, протягом яких її слід періодично помішувати;
  5. З яблуками робимо наступним чином: чистимо їх від сім’ядолей і ріжемо на четвертинки;
  6. В емальовану ємність, об’ємом не менше 6-ти літрів, складаємо шарами капусту з яблуками, і ставимо під прес. У ролі останнього може виступати звичайна трилітрова банка з водою, поставлена на перевернуту тарілку.

При кімнатній температурі процес бродіння капусти триває близько трьох днів. Закуску потрібно періодично протикати виделкою, даючи виходити вуглекислому газу. Подавати такі ласощі рекомендується з ароматною олією і свіжою цибулею, нарізаною півкільцями.

Капуста тушкована з яблуками

Якщо немає ніякого бажання чекати три доби, але хочеться отримати красивий і смачний гарнір до м’яса або каші, можна використовувати наступний рецепт тушкованої капусти з кислуватими яблуками:

  • 0,5 кг білокачанної капусточки;
  • 2 кисло-солодких яблука;
  • 1 червоний болгарський перець;
  • сіль і соняшникова (оливкова) олія.

Далі рецепт тушкованої смакоти виглядає наступним чином:

  1. тушкована капуста з яблукамиОсновний продукт ріжеться середніми шматочками, заливається окропом і залишається до охолодження. Потім скибочки обсмажуються в окремому сотейнику на олії;
  2. Кожне яблуко ділиться на 8 скибочок, а перець ріжеться великими шматками або широкою соломкою. Все це обсмажується на іншій сковорідці, поки не підрум’яниться;
  3. Далі капуста з’єднується з іншими овочами, і тушкується в сотейнику ще хвилин 15. На цьому етапі обов’язково потрібно посолити гарнір, і додати свої улюблені трави, спеції, приправи.

Таке блюдо з тушкованої капусти припустимо подавати як в гарячому, так і в теплому стані, а то і зовсім накладати на хліб, формуючи закусочні бутерброди.

«Провансальська» закуска

Якщо ви хочете приготувати щось звичне, але з новими нотками смаку, спробуйте рецепт капусти провансаль з виноградом і яблуками.

Для його виконання потрібно:

  • кілограм базового інгредієнту;
  • одна морквина;
  • 100 гр. червоного винограду;
  • 2 яблука;
  • стакан цукрового піску і 2 ложки солі;
  • 3/4 ст. столового оцту і стакан рослинної олії;
  • літр води і 10 часникових зубчиків.

Далі рецепт салату «Капуста по-провансальски з виноградом і з яблуками» виглядає наступним чином:

  1. квашена капуста провансаль з виноградом і яблукамиОсновний овоч нарізати великими шматочками, до нього додати крупно натерту моркву, виноградини (розрізані навпіл і звільнені від кісточок);
  2. Яблука позбавляються від серцевини, ріжуться тонкими пластинками і укладаються поверх вже перемішаної заготовки, покладеної в тару для маринування;
  3. Щоб рецепт маринованої «провансальської» капусти з яблуками і виноградом був максимально наближеним до оригіналу, потрібно приготувати правильний і смачний маринад. Для цього в окремій ємності змішуються всі його інгредієнти (часник нарізати шматочками), тара ставиться на малий вогонь, доводять до кипіння і вариться не більше 2 хвилин;
  4. Підготовлений «Провансаль» заливають гарячим маринадом, і ставиться під прес на декілька діб. В принципі, їсти салат можна і відразу після охолодження.

Як бачите, будь-який рецепт тушкованої, свіжої або маринованої капусти доступний як у фінансовому плані, так і з точки зору кулінарного досвіду.

Радує і той факт, що подібні страви володіють мізерною калорійністю, зате насичують тіло важливими вітамінами, мінералами і корисними для кишечника бактеріями, що утворюються в процесі бродіння.