Як зварити горохову кашу, щоб горох розварився?
На сучасному обідньому столі горохова каша, на жаль, рідкісний гість. А даремно, адже ця страва не тільки дуже корисна, але й дуже смачна, звичайно, якщо знати особливості її приготування. Спробуйте пюре з додаванням тушонки, баварських ковбасок, овочів або грибів. А як зварити горохову кашу, щоб горох розварився, ми вам зараз розповімо.
Цар горох та особливості його приготування
Про те, що горох – злак дуже корисний, відомо всім з самого дитинства. Напевно ваші мами і бабусі вміли готувати цю страву на п’ять з плюсом. А ось в чому був головний секрет, ви знаєте? Звичайно, в першу чергу це бажання смачно і з користю нагодувати своє чадо.
Але як показує практика, одних прагнень буває недостатньо. Тому ми озброюємося олівцем з папером і ретельно переписуємо собі поради досвідчених кулінарів:
- Помилково думати, що смачну горохову кашу можна зварити без замочування, так як сухий злак просто не розвариться. Необхідно за 3-4 години до початку варіння залити горошини окропом. Саме гаряча вода прибере верхню плівку, яка зберігає зерна цільними.
- Скоротити час набухання гороху допоможе звичайна харчова сода. На 1 кілограм продукту вам знадобиться 1 чайна ложка соди. Її ми розчиняємо у воді, куди потім поміщаємо горох всього на 30-45 хвилин.
- При варінні каші лавровий лист, гілочки розмарину і інші спеції найкраще додавати до самого процесу кип’ятіння, тобто в той час, поки горох набухає.
- Щоб каша не прилипла до дна каструлі і при цьому не залишилася сирою зверху, співвідношення води і гороху потрібно брати з розрахунку 3 до 1, де 3 – це відсоткова частка рідини.
- Під час варіння горох потрібно періодично помішувати, а саму каструлю кришкою краще не накривати. Така хитрість збереже насичений колір продукту, а готова каша не посіріє.
- А ось солити пюре краще тоді, коли горох вже проварився і його зняли з плити. Така кашка однозначно буде мати насичений смак і приємний аромат.
Всі ці моменти краще врахувати до початку приготування горохової каші чи супу, а не в самому процесі. З часом такі навички ви зможете виробити до автоматизму і готувати горохову кашу, практично не замислюючись. А тепер настав час переходити до практики. Давайте разом освоїмо нові рецепти приготування смачного розсипчастого горошку.
А що на перше?
Як зварити суп гороховий, щоб горох розварився? Насправді нічого складного в цьому немає: потрібно лише підготувати інгредієнти за списком і велику каструлю з товстим дном, а далі вже справа техніки. Приступимо?
Склад:
- 2 склянки зеленого горошку;
- 5 бульб картоплі;
- 1 морква;
- 1 головка цибулі;
- 100 г бекону;
- лавровий лист;
- спеції – за смаком.
Приготування:
- Промийте горох, перекладіть в каструлю і залийте окропом. Накрийте каструлю кришкою і залиште зерна набухати строком на 2 години.
- Через деякий час рідину, в якій горох замочувався, замініть півтора літрами нової прохолодної води.
- Додайте в каструлю лавровий листочок для смаку і поставте її на сильний вогонь до закипання.
- Як тільки рідина в каструлі завирує, зменшуємо вогонь до мінімуму і продовжуємо варити горох без кришки ще півгодини.
- Тим часом очищаємо і нарізаємо картоплю з морквою. Через 30 хвилин закладаємо в каструлю всі овочі.
- Цибулю разом із тонкими скибочками бекону обсмажуємо на соняшниковій олії до золотистого кольору.
- Додаємо зажарку в суп і перемішуємо інгредієнти дерев’яною лопаткою.
- Знову бульйон доводимо до кипіння і вимикаємо плиту.
- Розливаємо ароматний супчик по тарілках і прикрашаємо страву свіжою зеленню. Приємного апетиту!
Апетитне горохове пюре
Як зварити горохове пюре смачно і швидко? Немає нічого простіше, ніж скористатися для цих цілей мультиваркою. Домашні гаджети вже давно полегшують життя господиням, так чому б не пристосувати їх під свій лад? Отже, приступимо.
Склад:
- 2 склянки жовтого гороху;
- 5 склянок води;
- 1 головка цибулі;
- 300 г бекону;
- зелень і спеції – за смаком.
Приготування:
- Щоб горох напевно розварився в каші, його необхідно подрібнити вручну. Для цього загорніть невелику кількість зерен в рушник і пройдіться зверху кухонним молоточком.
- Як би там не було, але навіть подрібнені горошинки необхідно залити окропом і пропарити під кришкою не менше 20 хвилин.
- Потім перекладаємо горох в чашу мультиварки і вливаємо воду так, щоб рідини було приблизно на сантиметр більше сухих інгредієнтів.
- Включаємо на дисплеї режим «Каша» і встановлюємо таймер на 1 годину.
- А поки наше горохове пюре вариться, займемося піджаркою: наріжемо невеликими кубиками сало і цибулю.
- В першу чергу обсмажуємо на сковороді без олії бекон.
- Після того як весь жир випарується, в сковороду до сала додаємо цибулю.
- Коли цибуля стане повністю прозорою, вимикаємо вогонь і додаємо в сковороду дрібнопорізану зелень.
- До цього моменту каша повинна повністю зваритися, а мультиварка просигналити про закінчення циклу. Відкриваємо кришку пристрою і даємо каші 5-10 хвилин настоятися і загуснути.
- Потім викладаємо горохове пюре на тарілку, а зверху прикрашаємо його заправкою з цибулі і сала. Приємного вам апетиту!
«Борщ та каша – їжа наша», а в особливості пухнасте і ароматне горохове пюре! Сподіваємося, що тепер ця страва стане доступною і для вашої родини. Частіше Балуйте своїх домочадців смачною і корисною кашею!