Вважається, що краще всього на сніданок їсти кашу. Цікаво, чому існує така думка? Бути може тому, що крупи поживні і містять багато корисних речовин? Так і є! У них багато вітамінів, рослинних білків, мікро – і макроелементів, а також складних вуглеводів, які є відмінним джерелом енергії. Якщо їсти каші на сніданок, енергії буде вистачати на весь день!

На прилавках магазинів представлено багато видів круп: тут і гречка, вівсянка, і пшонка, і рис, і каша кукурудзяна, ячмінна і багато інших. Яку ж з них вибрати на сніданок?

Краща каша на сніданок – вівсянка!

Краща каша на сніданок - вівсянка!Саме так вважають шотландці й англійці. І цьому є багато пояснень. Вівсянка – ситна, смачна і дуже корисна крупа, надає сприятливий вплив практично на всі органи людського організму.

Вівсяна каша містить у своєму складі вітаміни A, E, PP,C, B6, B12, мікро – і макроелементи: цинк, магній, хром, фосфор, калій, кальцій, нікель, селен. Крім того, в ній багато клітковини, яка відмінно очищає кишечник і сприяє зниженню ваги.

Вівсянка підвищує тонус організму, бореться з холестерином, нормалізує роботу печінки, нирок, щитовидної залози. Показана до вживання людям з шлунково-кишковими захворюваннями. Вівсянка обволікає стінки шлунка, оберігаючи його від руйнування соляною кислотою.

Однак для того, щоб від вівсяної каші на сніданок була користь для організму, не слід вживати пластівці швидкого приготування. В пакетиках знаходяться термічно оброблені пластівці, в яких багато крохмалю і клітковини, вітамінів та інших корисних речовин.

Гречана каша – користь у кожній ложці

Для сніданку відмінно підійде і гречка. У ній міститься багато заліза, тому вона особливо корисна для тих, хто страждає недокрів’ям. Крім того, в ній містяться вітаміни групи B, білки, магній, калій, кобальт.

Гречана крупа благотворно впливає на весь організм:

  • Виводить іони важких металів і холестерин;
  • Нормалізує роботу серцево-судинної і нервової системи;
  • Позитивно впливає на кровоносні судини, зменшуючи їх ламкість і проникність;
  • Покращує травлення;
  • Забезпечує відновлення і ріст клітин;
  • Вітамін Р (рутин), що міститься в гречці, допомагає в лікуванні багатьох хвороб, таких як нефрит, променева хвороба, гіпертонія, цукровий діабет, ревматизм, токсикоз, вірусні та бактеріальні хвороби, деякі захворювання шкіри.

Гречану кашу на сніданок добре є і тим, хто стежить за вагою. Також, котрі худнуть рекомендується робити розвантажувальні гречані дні, коли протягом цілого дня слід вживати тільки запарені гречку без солі і спецій.

Рис, або енергії багато не буває

Рис, або енергії багато не буваєРис їдять на сніданок не так часто. Зазвичай його подають як гарнір до рибних або м’ясних страв. Однак на сніданок рисову кашу дуже корисно вживати, адже в рисі у величезній кількості містяться складні вуглеводи забезпечують організм великим запасом енергії. Якщо хочеться працювати цілий день, як батарейка, рис – кращий варіант для сніданку.

Крім того, рис відмінно очищає кишечник, він адсорбує токсини, шлаки і виводить їх. Сприятливо впливає рисова крупа і на суглоби. Цей вплив зумовлений тим, що рис виводить з організму надлишки солі, не даючи їм накопичуватися. У рисі також багато вітамінів групи B і мінералів, таких як магній, кальцій, калій, фосфор.

Краще всього вживати коричневий рис, оскільки в ньому є оболонка, де сконцентровані всі корисні речовини.

Кукурудзяна каша: чистимся по повній

Склад кукурудзяної крупи воістину багатий, в ній містяться вітаміни РР, е, провітамін а, а також вітаміни групи B. Кукурудзяна каша містить дієтичну клітковину, незамінні амінокислоти: триптофан і лізин, мікроелементи: залізо і кремній.

Завдяки такому насиченому складу крупа сприяє виведенню радіонуклідів, пестицидів і токсинів з організму людини, пригнічує гнильні процеси і процеси бродіння в кишечнику.

Кукурудзяну кашу на сніданок рекомендується вживати літнім людям та людям, які ведуть малорухливий спосіб життя. Вона легко засвоюється і не відкладається у вигляді жиру, і навіть навпаки – сприяє його розщепленню і виведенню. Принадність кукурудзи в тому, що вона зберігає свої корисні властивості в будь-якому вигляді, консервованому, термічно обробленому, подрібненому.

Як готувати каші на сніданок?

Для збереження всіх корисних властивостей каші рекомендується готувати на воді. Перед варінням слід перебрати і промити крупу, видалити домішки. Пластівці і подрібнені крупи мити не потрібно. Гречана каша виходить більш смачною і корисною, якщо її просто запарити, тобто залити крупу окропом, укутати каструлю рушником і залишити в теплому місці настоюватися.

Таким же чином можна вчинити з вівсяними пластівцями «Екстра №3». Більш щільні і товсті пластівці слід варити від 5 до 15 хвилин, залежно від виду. Геркулес вариться довше за все.

Кукурудзяну крупу слід брати в невеликих кількостях, тому що при варінні вона виходить дуже об’ємної. На 300 мл води або молока достатньо 4 столових ложок крупи.

Рис перед відварюванням можна вимочити протягом декількох годин, тоді він приготується швидше. До рисової крупи слід додавати багато води, на літр води слід взяти 5-6 столових ложок рису. Варити її потрібно від півгодини до години.

Щоб каша вийшла більш ситної, можете додати в неї трохи олії і меду. Влітку урізноманітнити її смак можуть фрукти і ягоди, а взимку – сухофрукти, горіхи і варення.

Як готувати каші на сніданок?Якщо часу на приготування круп з ранку не вистачає, можна готувати каші «Російський сніданок». Ці каші випускаються у вигляді пластівців: пшеничних, гречаних, вівсяних, пшенных або суміші з кілька видів. Також у продажу є пластівці з фруктами: яблуком, абрикосом, грушею. Вони точно сподобаються дітям і тим, хто хоче урізноманітнити свій раціон.

Готувати пластівці зовсім просто: потрібно залити їх окропом і поварити 3-5 хвилин, потім дати настоятися ще 2 хвилини. Незважаючи на те що каші «Російський сніданок» готуються дуже швидко, вони залишаються корисними. У них немає ніяких шкідливих добавок, а висока швидкість приготування обумовлена тим, що вони випускаються у вигляді пластівців, які легко розварюються.

Каші на сніданок – найкраща їжа! Яку саме крупу вибрати – вирішувати кожному самостійно. Всі крупи по-своєму гарні, у всіх міститься багато корисних речовин. Краще всього чергувати їх один з одним, щоб отримати максимум користі від кожної!