Вівсянка на сніданок – що може бути банальніше. Однак дієтологи і лікарі не перестають рекомендувати вживати її вранці. У чому ж секрет вівсяної каші, чому її корисно їсти на початку дня?
Все просто – у вівсі багато корисних речовин. Він містить вітаміни A, PP, E, C, B12, B6, мінерали: цинк, фосфор, магній, хром, калій, нікель, кальцій. Крім того, у вівсянці багато білків і складних вуглеводів, завдяки яким організм заряджається енергією на весь день. Загалом, вівсяна каша – справжнє джерело корисних речовин!
Завдяки багатому складу, овес приносить величезну користь організму. Якщо регулярно вживати вівсянку на сніданок, можна впоратися з багатьма недугами і стати набагато більш здоровою людиною.
Серед корисних властивостей цього чудесного злаку, основними є наступні:
В користі вівсяної каші для здоров’я сумніватися не доводиться. Вона позитивно впливає майже на всі органи нашого тіла. І як бонус, допомагає зберігати молодість і красу.
З’їдаючи щодня тарілку вівсянки на сніданок, можна поступово і м’яко скинути вагу, поліпшити стан волосся, шкіри, зміцнити нігті. Мабуть, складно буде знайти ще один продукт з такими корисними властивостями для організму людини.
Згідно з рекомендаціями дієтологів вівсянку слід готувати на воді. В такому вигляді вона найбільш корисна для шлунку і для схуднення. Найкраще вживати кашу, приготовану з цільних зерен вівса. Можна використовувати і пластівці, але користі від вівсяної каші на сніданок тоді буде набагато менше.
Для приготування каші необхідно взяти дві склянки води і три чверті склянки вівса. Після закипання води всипати крупу в каструлю, варити на малому вогні до готовності, не забуваючи помішувати. При подачі до столу можна заправити страву маслом і додати сухофрукти, горіхи, мед. Вівсяну кашу для схуднення на сніданок слід їсти порожньою.
Якщо хочеться зробити вівсянку більш смачною, можна приготувати її на молоці. Необхідно насипати в каструлю крупу, залити її водою так, щоб покрити пластівці наполовину. Потім довести до кипіння і зменшити вогонь, поварити ще три хвилини, поки крупа не вбере воду, потім влити молоко. Поварити ще кілька хвилин, стежачи при цьому, щоб каша не пригоріла.
Вівсяна каша на молоці виходить дуже калорійною. Її рекомендується вживати на сніданок людям, які бажають набрати вагу.
При виборі вівсянки слід звернути увагу на назву. Вівсяні пластівці бувають чотирьох видів: «Геркулес», «Екстра №1», «Екстра №2», «Екстра №3».
Найбільш тонкі і ніжні пластівці продаються в упаковці з назвою «Екстра №3». Готувати їх простіше всього, потрібно лише залити окропом або гарячим молоком і дочекатися, коли набухнуть. Такі пластівці підходять для маленьких дітей і людей з проблемним шлунком.
Пластівці «Екстра №2» виробляються з різаної крупи, вони тонкі і добре розварюються. Каша з них готується не більше 10 хвилин.
Пластівці «Екстра №1» відрізняються високим вмістом вуглеводів, вони виробляються з цільної крупи, більш щільної по своїй структурі. Вариться каша з таких пластівців приблизно 15 хвилин. Вона найбільш корисна для шлунка.
Дуже смачні і корисні каші виходять з геркулесу – окремого сорту вівсянки, пластівці якої самі товсті. Готується геркулесова каша довше інших, але виходить дуже густою і наваристою.
Вибирати пластівці слід згідно з власними уподобаннями, а також виходячи з поставлених цілей. Якщо хочеться схуднути або поліпшити здоров’я, варто вибирати більш товсті і виготовлені з цілісного зерна пластівці. При шлункових захворюваннях рекомендується вживати тонкі, ніжні пластівці. Решта – справа смаку!
Зазвичай на сніданок готувати їжу не дуже хочеться. Після пробудження у більшості людей зовсім мало часу на збори на роботу. Однак ранковий прийом їжі вважається найбільш важливим, адже він запускає обмін речовин і дає заряд бадьорості на день, тому не варто нехтувати сніданком.
Найпростіше з ранку випити чай з бутербродами, однак це не кращим чином позначається на стані шлунково-кишкового тракту. А ось смачна каша на сніданок здатна принести організму масу користі.
Серед круп найбільш підходящою для ранкового прийому їжі вважається вівсяна. Однак їсти пісну вівсянку з дня у день набридає. Щоб якось урізноманітнити смакові відчуття, рекомендується готувати вівсянку, використовуючи цікаві і незвичайні рецепти.
Ранок – чудовий час для вживання фруктів. Чому б не об’єднати користь вівсянки і приємний смак фруктів в одному блюді?
Наприклад, можна приготувати вівсянку з бананом і корицею. Для цього необхідно всипати в каструлю склянку ” геркулеса ” залити його двома з половиною склянками води, додати два порізаних скибочками, банана, щіпку кориці, сіль і цукор за смаком.
Довести все до кипіння, зменшити вогонь і варити до повного всмоктування рідини в крупу. Зняти з вогню, перед вживанням можна додати в кашу трохи холодного молока.
Дуже корисна каша на сніданок вийде, якщо зварити пластівці на воді, а потім з’їсти їх з улюбленими сирими фруктами. Таку страву можна їсти тим, хто бажає скинути вагу. В ній багато вітамінів і мало калорій.
Тим, хто не стежить за фігурою, але теж піклується про здоров’я, сподобається такий рецепт: півсклянки вівсянки відварити на воді або молоці, потім полити мультифруктовим соком, викласти в вафельні ріжки, прикрасити персиком і чорницею. У такому вигляді вівсянка обов’язково сподобається дітям.
Серед каш вівсянка займає важливе місце, вона ситна, поживна і дуже корисна. Проте є у вівса і недоліки. При тривалому вживанні крупи в їжу в організмі зменшується вміст кальцію.
Це відбувається з-за того, що фітинова кислота, яка міститься в каші, перешкоджає всмоктуванню кальцію. Також накопичення фітинової кислоти сприяє виведенню корисних ферментів.
У всьому потрібна поміркованість, у невеликих кількостях вівсянка не зашкодить організму, навпроти, користь від неї буде колосальною. Якщо ж вживати її на сніданок, обід і вечерю, проблеми зі здоров’ям не змусять себе чекати.