На Русі кашею називали страви з різних круп, причому і з додаванням інших продуктів. Так, кілька століть тому було прийнято готувати хлібні, цибулеві та рибні каші. Але найкориснішою вважалася горохова каша. Саме в ній можна знайти цілий набір необхідних для організму речовин. Про те, як варити горохову кашу на воді, читайте в нашому матеріалі.

Кулінарні особливості

Багато хто вважає, що горохова каша – страва на любителя. По-перше, возитися з нею досить довго, по-друге, позбутися від неприємного присмаку складно. Сьогодні хочеться розвіяти ці міфи і довести, що горохова каша може стати воістину королівською стравою. А для цього досить лише знати деякі тонкощі її приготування:

  • горохДля того щоб прискорити час приготування каші, а також позбутися від неприємного присмаку, горох потрібно заздалегідь замочити в прохолодній воді. На весь процес піде від 5 до 8 годин, але краще всього залишити горох у воді на ніч.
  • Що стосується пропорцій гороху і води для варіння каші, то тут можна скористатися співвідношенням 1 до 2. Якщо ж ви хочете, щоб всі горошинки неабияк розварилися, рідину можна додати у процесі.
  • Варитися каша повинна виключно на повільному вогні і постійно помішуватися. Загальний же час приготування не займе більше 1 години. А якщо горох зелений, то весь процес займе всього лише 25-30 хвилин.
  • Солити, додавати спеції і прянощі в горох краще всього після закипання. Так продукт і приготується швидше, і збереже форму.
  • І звичайно ж, переконайтеся, що горох досить охолов, перед тим як м’яти його, інакше сік і залишки бульйону можуть потрапити на шкіру і нанести опіки.
  • Дуже смачно вийде, якщо до готового горохового цибульного пюре додати піджарку, вершки або м’ясну підливу.

Досвідчені господині також намагаються правильно підібрати посуд для варіння горохової каші. Ідеально підходять для цих цілей сотейник, каструля або казан з товстими чавунними стінками і дном.

Дуже смачна каша «Насолода»

Як варити горохову кашу на воді без замочування? Практично зі 100% вірогідністю це питання цікавить кожну господиню і прихильників здорового харчування. Погодьтеся, так не хочеться витрачати безцінні години вільного часу на очікування, поки горох набухне. А ми вам відповімо, що робити цього і не знадобиться, якщо взяти за основу молодий сушений зелений горошок.

горохова каша Насолода

Склад:

  • 5 склянок або 1,1 л води;
  • 700 г лущеного зеленого гороху;
  • 350 г цибулі;
  • 1-2 ст. л. олії;
  • 1-1 ½ ч. л. цукру;
  • 1 ч. л. солі;
  • за бажанням ¼ ч. л. шафрану.

Приготування:

  • Наповнюємо товстостінну каструлю водою і ставимо її на плиту для закипання.
  • Тим часом приступимо до підготовки горошку. Висипаємо його в друшляк і добре промиваємо під проточною водою протягом 2-3 хвилин.
  • Як тільки вода закипить, акуратно опускаємо горошок в каструлю. Вогонь не зменшуємо.
  • Очищену цибулину шаткуємо і, як тільки горошок закипить, додаємо в каструлю.
  • В окремій невеликій мисочці змішуємо шафран з рослинною олією.
  • У кілька підходів, постійно помішуючи, додаємо в каструлю пряну рослинну олію.
  • Зменшуємо вогонь до мінімуму і продовжуємо готувати кашу під кришкою до повного всмоктування рідини.
  • Коли вода вбереться практично наполовину, кашу можна буде підсолити і додати в неї цукор.
  • Тепер залишилося тільки збити горох блендером до стану пюре.
  • Дуже смачною горохова каша вийде, якщо перед подачею до столу в неї додати трохи домашніх вершків. Приємного апетиту!

Каша «Сонце на тарілці»

Варити горохову кашу на воді з жовтого нуту краще всього з попереднім замочуванням, так як сам продукт пріснуватий і сильно пересушений. Вода ж дозволяє гороху повернутися в початкову форму і до того ж рятує від зайвого сміття. У процесі варіння до каші можна додати свинячий гуляш, і тоді страва вийде просто неперевершеною на смак. Не вірите? Тоді спробуйте приготувати кашу по наступному рецепту.

горохова каша Сонце на тарілці

Склад:

  • 2 склянки жовтого сушеного гороху;
  • 5 склянок води;
  • 1 цибулина;
  • 400 г свинини;
  • прянощі і спеції.

Приготування:

  1. Добре вимитий горох замочуємо на ніч у прохолодній воді. Якщо часу занадто мало, тоді додаємо у воду 1 столову ложку соди і залишаємо горох киснути на 1 годину.
  2. Якщо горох настоювався протягом ночі, то просто зливаємо воду. Якшо ж у рідину додавалася сода, крупинки необхідно ще раз гарненько промити.
  3. Потім висипаємо горох в каструлю, заливаємо водою і ставимо на помірний вогонь для закипання.
  4. Як тільки вода завирувала, зменшуємо вогонь до мінімуму і підсолюємо кашу за смаком.
  5. Варимо під кришкою до повного всмоктування рідини. Якщо в процесі варіння з’ясується, що води мало, можна додати окропу.
  6. Готове пюре розминаємо блендером.
  7. Очищену цибульку і промиту свинину шаткуємо брусочками. Цибулю обсмажуємо на рослинній олії до прозорості.
  8. Потім викладаємо поверх овочів свинину і накриваємо сковороду кришкою. Так продовжуємо готувати, поки м’ясо не стане м’яким.
  9. Потім викладаємо підливу до гарніру і прибираємо страву в розігріту до 180 градусів духовку на 10 хвилин.
  10. Тепер страву можна діставати, приправляти кашу вершковим маслом і подавати до столу. Приємного апетиту!

Сподіваємося, що наші кулінарні поради та рецепти приготування горохової каші припадуть вам до смаку. І тепер ця страва займе гідне місце на вашому обідньому столі. Готуйте із задоволенням!