З кашею Артек багато наших громадян пов’язують щасливі моменти свого дитинства, коли мама варила її в маленькій каструльці і подавала з вершковим маслом. Достаток на прилавках сучасних каш із звичних круп, а також пластівців жодним чином не позначився на популярності Артека: її продовжують купувати і годувати поживним сніданком на її основі вже своїх дітей і онуків.
Склад каші під назвою Артек обумовлений складом крупи, з якої вона зроблена. Для її виготовлення використовується пшениця, але спеціально оброблена: у ній присутні тільки частинки дрібнодробленого зерна, які повністю звільнені від зародка і фрагментарно від оболонок насіння. Крім того, всі частинки цієї крупи піддаються шліфуванню.
Пшениця споконвіку вважалася на Русі основним продуктом харчування, так і сьогодні вона займає перше місце в сільському господарстві. На її основі випікають хліб та кондитерські вироби, роблять макарони, сухі сніданки і ін.
Пшениця багата крохмалем і вуглеводами, білками і незамінними амінокислотами. У ній присутні рослинні жири, клітковина і трохи цукру. У пшениці є всі необхідні для підтримання нормальної життєдіяльності організму вітаміни і мінеральні речовини, як вітаміни С, Е, РР, групи В, а також кальцій, калій, магній, фосфор та ін.
Якісний продукт включає не менше 99,2% доброякісного ядра. Пшенична крупа відрізняється від інших круп однорідною консистенцією практично всіх своїх елементів.
Саме це обумовлює зручність її приготування, адже під впливом високих температур усі крупинки розварюються одночасно. У цієї крупи хороші споживчі якості, вона легкозасвоюється і досить калорійна: в 100 г продукту міститься 325 Ккал.
Сьогодні господині готують кашу з пшеничної крупи самими різними способами. Хтось варить її на воді з додаванням вершкового масла, а хтось на молоці або водно-молочній суміші.
Спробуйте зварити її з кожним з представлених способів і виберіть для себе один, найбільш вподобаний:
Крупу з пшениці промити і засипати в чашу приладу в кількості 1 мірної склянки. Налити 2 мірні склянки води і 3 молока. Якщо ви не плануєте переносити час приготування на ранок, зменшіть пропорції крупи і рідини до 1:4.
Додати сіль, цукор і включити на приладі режим «Молочна каша». Якщо готова страва здасться трохи сухуватою, можна долити невелику кількість молока і встановити режим «Підігрів» на 15-20 хвилин. Якщо каша, навпаки, занадто рідка на ваш погляд, так само увімкніть режим «Підігріву» і дочекайтеся її загусання.
Подавати з медом, маком, сухофруктами та ін. Тепер ви знаєте, як правильно варити кашу Артек і зможете за бажанням побалувати своїх домашніх смачною і корисною стравою. Добра каша і в піст, а також в якості дієтичної страви при схудненні. Приємного апетиту!