З кашею Артек багато наших громадян пов’язують щасливі моменти свого дитинства, коли мама варила її в маленькій каструльці і подавала з вершковим маслом. Достаток на прилавках сучасних каш із звичних круп, а також пластівців жодним чином не позначився на популярності Артека: її продовжують купувати і годувати поживним сніданком на її основі вже своїх дітей і онуків.

З чого складається

Каша АртекСклад каші під назвою Артек обумовлений складом крупи, з якої вона зроблена. Для її виготовлення використовується пшениця, але спеціально оброблена: у ній присутні тільки частинки дрібнодробленого зерна, які повністю звільнені від зародка і фрагментарно від оболонок насіння. Крім того, всі частинки цієї крупи піддаються шліфуванню.

Пшениця споконвіку вважалася на Русі основним продуктом харчування, так і сьогодні вона займає перше місце в сільському господарстві. На її основі випікають хліб та кондитерські вироби, роблять макарони, сухі сніданки і ін.

Пшениця багата крохмалем і вуглеводами, білками і незамінними амінокислотами. У ній присутні рослинні жири, клітковина і трохи цукру. У пшениці є всі необхідні для підтримання нормальної життєдіяльності організму вітаміни і мінеральні речовини, як вітаміни С, Е, РР, групи В, а також кальцій, калій, магній, фосфор та ін.

Якісний продукт включає не менше 99,2% доброякісного ядра. Пшенична крупа відрізняється від інших круп однорідною консистенцією практично всіх своїх елементів.

Саме це обумовлює зручність її приготування, адже під впливом високих температур усі крупинки розварюються одночасно. У цієї крупи хороші споживчі якості, вона легкозасвоюється і досить калорійна: в 100 г продукту міститься 325 Ккал.

Способи приготування каші Артек

Сьогодні господині готують кашу з пшеничної крупи самими різними способами. Хтось варить її на воді з додаванням вершкового масла, а хтось на молоці або водно-молочній суміші.

Спробуйте зварити її з кожним з представлених способів і виберіть для себе один, найбільш вподобаний:

  • Артек в мультиварціспочатку крупу потрібно промити в злегка підігрітій воді, а потім висипати в каструлю в кількості 1 склянки і залити 2 склянками охолодженої води. Як тільки з’являться перші ознаки кипіння, зменшити газ і варити близько чверті години. Додати вершкове масло, посолити за смаком. Якщо крупа здається вам недовареною, долийте трохи окропу і ще трохи потримайте під кришкою. Виступає відмінним гарніром до м’яса, печінки і смажених грибів;
  • ось ще рецепт приготування каші під назвою “Артек”: викласти потрібну кількість крупи на суху сковороду і підсушити до золотистого кольору. Закип’ятити воду в каструлі і додати кашу згідно пропорції 2:1. Варити до напівготовності, а після додати молока і покласти шматочок вершкового масла. Через 5 хвилин блюдо можна зняти з вогню, але йому треба дати настоятися;
  • гарний спосіб приготування, при якому каша Артек вариться на м’ясному бульйоні. У м’ясний бульйон додати добре промиту під проточною водою крупу і варити на маленькому вогні десь тридцять хвилин, щоб каша ледве-ледве терпіла під кришкою. Як тільки маса загусне, додати вершкове масло і тушкувати ще хвилин 5. Така крупа Артек стане відмінним гарніром до риби, м’яса або тушкованих овочей.

Як зварити кашу Артек в мультиварці

Смачна каша з крупи АртекКрупу з пшениці промити і засипати в чашу приладу в кількості 1 мірної склянки. Налити 2 мірні склянки води і 3 молока. Якщо ви не плануєте переносити час приготування на ранок, зменшіть пропорції крупи і рідини до 1:4.

Додати сіль, цукор і включити на приладі режим «Молочна каша». Якщо готова страва здасться трохи сухуватою, можна долити невелику кількість молока і встановити режим «Підігрів» на 15-20 хвилин. Якщо каша, навпаки, занадто рідка на ваш погляд, так само увімкніть режим «Підігріву» і дочекайтеся її загусання.

Подавати з медом, маком, сухофруктами та ін. Тепер ви знаєте, як правильно варити кашу Артек і зможете за бажанням побалувати своїх домашніх смачною і корисною стравою. Добра каша і в піст, а також в якості дієтичної страви при схудненні. Приємного апетиту!