Перелік захворювань, при яких рекомендується включити в раціон перепелині яйця, досить значний. У чому ж їх користь? Чи є протипоказання? Як вживати перепелині яйця правильно? Відповіді на ці та інші питання ви знайдете в нашій статті.
Всім відомий той факт, що яйце птаха – це зародкова форма майбутнього життя. А приховане за оболонкою внутрішнє середовище – місце, в якому відбувається розвиток пташеня. Яйця у всі часи цінувалися кулінарами, причому не тільки в якості смачного продукту. Набір потрібних амінокислот та інших цінних для організму людини речовин, що входять до складу яєць, тому підтвердження.
Чому ж конкретно на перепелині яйця потрібно звернути увагу? Перш за все, через їх цікавий склад, який включає наступні компоненти:
Вживання перепелиних яєць однаково корисне як малюкам, так і дорослим, оскільки всі зазначені складові прекрасно засвоюються людським організмом, не викликаючи негативної дії і побічних ефектів. В 100 г цього продукту міститься 168 Ккал енергії.
Яйця перепелів використовуються в дієтах при захворюваннях шлунка і кишечника. Їх застосування позитивно впливає на імунну систему, тому вони повинні бути обов’язково представлені у раціоні дітей, схильних до частих захворювань. Крім того, їх користь для школярів і студентів зумовлена позитивним впливом на інтелект і ріст організму.
Люди у віці повинні вживати перепелині яйця через їх легку засвоюваність, поживність та позитивний вплив на нервову систему. А регулярне споживання цього продукту, в тому числі і шкаралупи, вагітними жінками, крім надходження білків, жирів, вуглеводів, ще й підживлює їх організм будівельним матеріалом для зубів і кісток.
Серед безлічі корисних ефектів від застосування яєць перепелів зазначається їх здатність виводити з організму радіонукліди. Дієтологи рекомендують включати їх в раціон хворих анемією, астмою, туберкульозом, а також людей, схильних до стресів, депресій і які мають проблеми з кров’яним тиском, алергічними реакціями.
Перепелині яйця – це стимулятори росту, сексуальної енергії, функцій головного мозку, що позитивно позначаються на інтелекті і омолоджують організм в цілому. Китайська медицина використовує яйця перепелів протягом сотень років.
Враховуючи велику кількість корисних властивостей перепелиних яєць, розберемося, як треба їх вживати. Той факт, що термічна обробка призводить до втрати частини корисних складових продукту, загальновідомий. Саме тому використовувати цей продукт в якості частини здорового харчування рекомендується сирим.
Залежно від мети і вікової категорії, приблизна норма споживання яєць становить:
Ми розібралися, як вживати перепелині яйця, поговорили про їхню користь, а тепер розглянемо можливу шкоду для організму. Для початку відзначимо наявність у складі яєць холестерину. У зв’язку з цим людям з патологіями судин і підвищеним вмістом цього органічного з’єднання рекомендується обмежити їх вживання.
Всупереч загальній думці про непідвладність перепілок сальмонеллезу, в яйцях цих птахів може бути паличка, що викликає важку харчову інфекцію. Тому їх бажано вживати після певної обробки температурою, хоча при цьому і буде губитися частина корисних властивостей.
Крім того, варто обмежити використання яєць людям з проблемами печінки. Жовток провокує відтік жовчі, що негативно позначається при жовчнокам’яній хворобі. А висока енергетична цінність яєць перепелів може вплинути на вагу. І звичайно, слід виключити вживання несвіжих і зіпсованих яєць.
В процесі прийняття рішення про застосування перепелиних яєць в якості терапії чи профілактики будь-якого патологічного стану краще всього порадитися з лікарем. Це необхідно для того, щоб не погіршити наявне захворювання. Не можна також розраховувати на миттєвий ефект від прийому перепелиних яєць. А надмірне їх споживання здоров’я вже точно не додасть. Бережіть себе!