Зелена цибуля – це корисний продукт, який повинен бути в раціоні кожної людини. Його корисні властивості тому доказ. Не у всіх є свої дачні ділянки, де можна виростити самостійно культуру. Тому існує багато методів, щоб виростити зелену цибулю в домашніх умовах.
У першу чергу варто сказати про цілющі властивості цієї культури. Вона допомагає заповнити нестачу вітамінів, зняти сильну втому навесні, підвищити імунітет і поліпшити роботу травної системи. Красиві пір’я зеленого кольору служать не тільки прикрасою будинку. Цибуля благотворно впливає на весь організм людини.
Звичайно, сьогодні можна купити цибулю в будь-якому найближчому супермаркеті чи магазині. Але ж, наскільки корисніший і смачніший свій власний продукт, який вирощений своїми руками в домашніх умовах. І в цьому є свої позитивні сторони.
По-перше, при будь-якому зручному випадку можна зірвати зелене пір’ячко, щоб просто з’їсти або для приготування страви.
По-друге, такий продукт повністю натуральний, і не буде сумнівів, що для його вирощування використовувалися хімікати або шкідливі речовини.
З першого погляду здасться, що виростити цибулю в домашніх умовах зможе кожен охочий, і навіть дитина. Достатньо лише посадити цибулинку в землю і періодично поливати культуру. Але насправді, це не так і просто, особливо якщо підходити до цієї справи з особливою відповідальністю або серйозністю. Існують певні правила вирощування в домашніх умовах, щоб отримати не тільки красиві і смачні зелені пір’я рослини, але ще й самі цибулини.
Взимку або ранньою весною така культура переповнена вітамінами, які так необхідні людському організму в цей період. Якщо порівняти кількість корисних елементів з ріпчастою цибулею, виходять різні цифри. На те, щоб виростити зелену цибулю в домашніх умовах піде місяць. Усе залежить від обраного сорту і створюваних умов для зростання.
Наприклад, для посадки взимку можна вибирати будь-який сорт. Але багато людей віддають перевагу, наприклад, такій цибулі, званій шаллотом. Або сімейний вид, який приваблює своїм швидким дозріванням, хоча вирощування триває буквально на 5 днів менше, порівняно з іншими сортами. Так, звичайно, сімейна цибуля ще й великий урожай дає, але якщо затягнути терміни збору, тоді можна позбутися більшої його частини.
Що стосується розмірів, то можна вибирати будь-які цибулини. Але великі дадуть відповідний урожай. Все тому, що в таких формах міститься велика кількість органічних речовин, які і допомагають рости зеленим пір’ям. Але великі цибулини і займають більше місця. Тому для вирощування краще використовувати цибулю середнього розміру, не більш 4 см.
Методів для вирощування цибулі є предостатньо, починаючи від склянки з водою, і закінчуючи спеціальними грядками для посадки. Вирощувати зелень слід в теплому приміщенні, де температура повітря не падає нижче 10 градусів. Все буде залежати від того, з якою метою розводиться зелена цибуля, і які умови для її проростання вже існують.
Наприклад, щоб зелена цибуля радувала всю родину постійно і без перебоїв, фахівці рекомендують використовувати для її вирощування квіткові горщики. Такі методи дозволяють отримувати кожен день невелику кількість врожаю, якщо тільки посадки виконувалися регулярно, через кожні 5 днів. Крім того, квіткові горщики набагато гарніше виглядають, ніж лотки або склянки з водою.
Якщо немає спеціальних ємностей для квітів, завжди можна використовувати картонні коробки з-під соку або після молочних продуктів.
Що стосується грунту, де буде рости зелена цибуля, то під культурою повинен бути шар землі не менше ніж 10 см, а то й більше. Не варто забувати про дренажний отвір на дні ємності. В іншому випадку, вода буде постійно застоюватися, і цибуля швидко загниє.
Для посадки можна використовувати будь-який грунт, тільки не глинистий. Багато людей для вирощування зеленої цибулі використовують звичайну тирсу або воду. Але такі умови дуже далекі від природних, тому і врожай буде не таким гарним.
Що стосується добрив, то краще не переборщувати з цими добавками. Як правило, все що необхідно пір’ям для їх росту, є в самій цибулині. Усе інше, що знадобиться, культура візьме з грунту, який для неї підготують. Використання добрив призведе лише до зайвих грошових витрат, і наповненню натурального продукту нітратами. Оброблену суміш не рекомендується використовувати для вирощування зелені двічі. Це призведе до того, що культуру вразить хвороба, в результаті велика частина всього врожаю загине.
Щоб прискорити процес проростання пір’я, перед посадкою цибулини слід змочити в гарячій воді. Їх щільно садять одна з одною або залишають невелику відстань, максимум, 2 см. Шийку культури, звідки буде проростати перо, не можна засипати грунтом.
Полив у перші дні здійснюють рясно, щоб земля була завжди вологою, а через певний час по мірі потреби.
Зелена цибуля – це така культура, яка любить світло, тому слід створити відповідні умови, щоб отримати великі, зелені і щільні пір’я. В іншому випадку, вони будуть жовтого відтінку. У перші дні посадки культуру можна залишити в тіні, але коли почнеться масове зростання пір’я, додатково до вуличного освітлення необхідно встановити і штучні джерела. Таке освітлення вмикають тоді, коли наступають сутінки, таким чином світловий день для рослини продовжується до 12 – 14 годин.
Збирати врожай можна відразу, як тільки пір’я досягли 20 см і вище. Щоб отримати максимальну кількість врожаю, цибулю слід зрізати, починаючи з бічної сторони, щоб дати час для відростання середнім пір’ям.