Вибираємо рис для ролів: заправка, соус, як крутити?
Роли давно і міцно увійшли в життя колишньої радянської людини. І якщо раніше це екзотичне блюдо подавалося тільки в елітних і специфічних закладах, то сьогодні основні інгредієнти для його приготування можна придбати в будь-якому супермаркеті. Для цього достатньо відшукати потрібний відділ і взяти або готовий набір, або накупити продуктів на свій розсуд.
Але при такому підході, зовсім не факт, що вийде зробити дійсно смачні роли, схожі на ресторанні. Чому? Відповідь проста: важливо не просто купити стандартні складові, але й упевнитися, що вони годяться для приготування саме цієї східної страви.
У цій статті пропонуємо розібратися з тим, який точно рис потрібен для ролів, як його правильно зварити і чим смачно заправити.
Рис якого сорту потрібно купити?
Для суші та ролів потрібен спеціальний японський сорт рису, який володіє підвищеними показниками клейкості. Крім цього, можливе використання звичайної крупи з круглими зернами, дикого і коричневого рису. Категорично заборонено псувати блюдо пропареною крупою, яка дуже погано розварюється і практично не склеюється.
Крім цього, слід брати до уваги такі поради:
Купувати краще рис, зібраний цього року, а не в минулому. Справа в тому, що зерна старого врожаю можуть надавати роллам неприємний присмак і навіть ледве вловимий затхлий запах;
Щоб рисова основа не здавалася позбавленою смаку і «порожньою», у неї рекомендується додавати спеціальні заправки, які підсилюють смакові якості;
Якщо роли рисом назовні будуть готуватися не відразу, і крупа вариться заздалегідь, зберігати її слід досить своєрідним способом. Потрібно користуватися керамічною тарою, посудом з справжньої глини або скла. Заради збереження первинного смаку, варений рис принципово берегти як від висихання, так і від зайвої вологості;
Перед тим, як робити роли, крупу можна підфарбувати куркумою, сливовим оцтом і зеленими водоростями.
Основні способи варіння рисової крупи
Народна скарбничка багата рецептами приготування рису для ролів і суші. Так, наприклад, один з них рекомендує сипати зерна у вже киплячу воду, що дозволяє зберегти всі їхні корисні якості і природний смак. Після закінчення варіння крупу потрібно залити маринадом.
Серед наведених нижче рецептів ви однозначно знайдете той, який сподобається вам не тільки своїм виконанням, але і кінцевим результатом у вигляді смачної і корисної японської їжі.
У цілому ж, кожна господиня варить великий овальний або довгастий рис для суші своїм ексклюзивним способом. Яким би він не був, сиру крупу обов’язково ретельно миють, і при цьому воду міняють не менше 7-ми разів. Вважається, що тільки так можна вимити всю зайву муку, не торкнувшись смакових якостей і майбутньої клейкості.
Посудина для варіння повинна мати дуже товсте дно. Не потрібно користуватися емальованим посудом, тому що в ньому їжа часто пригорає, і набуває неапетитний, прогірклий аромат і смак. Рис не закладати у воду відразу після промивання, а відкинути на сито, дати просохнути і стекти протягом мінімум однієї години.
Якщо говорити про традиційний варіант приготування крупи для суші, то він полягає в наступному:
Крупа миється і сушиться за зазначеною вище технологією;
Рис перекладається в посуд і заливається абсолютно холодною водою з розрахунку 150 г рідини на 100 г зерен. Тільки шляхом дотримання таких пропорцій вдасться отримати добре пропарену і клейку заготовку;
З того моменту, як вміст каструлі закипить, крупа вариться не довше 10 хвилин. Важливо дивитися за тим, щоб нічого не пристало до дна і не википіло;
Готову крупу потрібно щільно накрити кришкою до охолодження, і тільки потім вона перемішується і залишається «відпочивати» ще на 5 хвилин.
Як вже говорилося вище, це класичний варіант. Однак перед тим як самостійно крутити роли рисом назовні, рекомендуємо ознайомитися з ще кількома рецептами:
Крупа промивається до тих пір, поки остання вода не буде абсолютно прозорою. Потім її потрібно залишити в спокої на 45 хвилин, щоб вона ввібрала залишки вологи і набухла. На одну порцію зерен береться одна з чвертю порція чистої і холодної води. Для приготування береться посудина з нержавійки, обладнана щільно прилягаючою кришкою. В неї закладається один листочок водоростей норі, який слід прибрати до закипання рідини. Рис вариться 10 хвилин, на вогні середньої інтенсивності, потім каструлька закутується рушником, і залишається чекати ще 10 хвилин;
В посудині змішується чверть кілограма крупи і 250 мл води, все ставиться на великий вогонь, доводиться до точки кипіння, після чого полум’я роблять мінімальним. Загалом, крупа повинна стояти на плиті не більше 20 хвилин, і тільки під закритою кришкою;
Рис промивається до повного усунення борошна, відкидається на друшляк, стікає, заливається холодною водою і настоюється протягом 20 хвилин. Це дає йому можливість набрякнути і виділити в процесі варіння потрібну кількість клейковини.
Чим заправляти?
Смачна заправка для рису, призначеного для ролів, важлива точно так само, як і всі інші інгредієнти.
Тому пропонуємо випробувати один або всі запропоновані варіанти її приготування:
Заправка Авасезу робиться з 0,5 літра саке, 500 грам рисового оцту і 0,5 кг цукрового піску. Все це змішується, доводиться до кипіння і присмачується 1 ст. л. солі;
Соус можна зробити з однієї чайної ложки цукрового піску, ст. л. рисового оцту і половини ч. л. кам’яної солі. Рекомендується використовувати тростинний цукор-пісок і морську сіль;
Соус для рису, звареного спеціально для ролів, буде смачним, якщо змішати в каструльці сік одного лимончика, кам’яну сіль, цукор і оцет, поставити посуд на конфорку і, помішуючи, дочекатися повного розчинення спецій. Готовий рис заливають маринадом, накривають і залишають до повного вбирання всієї вологи.
Насправді, від того, який сорт крупи ви виберете, чим заправите і наскільки вміло зможете крутити самі роли, і буде залежати ступінь гастрономічного задоволення від кінцевого продукту.
До речі, як і все східне, роли дуже примхливі в плані дотримання технології приготування, це потрібно врахувати тим, хто робить їх у перший раз. Зберіть достатню кількість інформації, виберіть найпростіші рецепти і пробуйте!