Складно знайти хоча б одну дорослу людину, яка б жодного разу не пробувала сало. Цей продукт люблять чоловіки як закуску під горілочку, та й дами не проти іноді поласувати тонкою скибочкою сальця.
Сало в домашніх умовах може готуватися різними способами: варитися, солитись, запікатися і т. д. Але багатьом цей жирний продукт подобається в копченому вигляді, запах копченого сала просто незрівнянний, смак теж. А щоб страва вийшла апетитною, потрібно знати хороший рецепт приготування маринаду для копчення сала.
Якщо ви вирішили приготувати смачний і ароматний продукт власними руками, то дуже важливо спершу замаринувати сальце. Нижче буде наведено рецепт простої, але дуже смачної заливки, кількість інгредієнтів розрахована на маринування 1 кг сала.
Щоб приготувати маринад для копчення сала, потрібні наступні компоненти:
Маринад для гарячого копчення сала робиться елементарно: в невелику миску потрібно вичавити часник, звичайно, попередньо очищений. До нього додається сіль, перець і лаврове листя (листочки необхідно поламати), вливається соєвий соус. Всі інгредієнти перемішуються. Повинна вийти консистенція густої сметани, якщо, на ваш погляд, маса дуже в’язка, то додайте ще соєвого соусу.
Тепер промийте сальце. Якщо у вас надто великий шмат, то поріжте його на шматки, придатні для копчення. Підготовлений продукт рясно намажте маринадом, покладіть в будь-яку посудину, накрийте кришкою і поставте в холодильник мінімум на 3 дні.
Коли потрібна кількість днів пройде, дістаньте сальце і, озброївшись ножем, видаліть з нього надлишки ароматної суміші. Оберніть шмат в тонку тканину, і підвісьте підсушиватися. Влітку продукту досить повисіти 24 години, навесні і восени орієнтуйтеся на погоду. Після всіх маніпуляцій сало готове для гарячого копчення.
Якщо гаряче копчення сала – той процес, який багатьом зрозумілий і відомий, то про холодне копчення чули далеко не всі. Це пов’язано з тим, що в домашніх умовах такий варіант приготування займає багато часу і під силу далеко не кожній людині. Правда, ті, хто все-таки зважиться освоїти метод холодного копчення, зможе бачити на своєму столі чудовий делікатес.
Для приготування копченого продукту рекомендується використовувати сальце від молодої тварини, в іншому випадку отримане блюдо буде жорстким і смаком не порадує.
Також важливо правильно підібрати дрова для копчення. Рекомендується вибирати поліна якого-небудь «смачного» дерева: вишні, яблуні і т. д. В такому випадку у вас вийде надати небувалий аромат готовій страві, а якщо хочете, щоб сало виглядало красиво, то додайте в коптилку осикові, дубові або ясеневі дрова. А ось поліна від хвойних дерев (винятком можна назвати ялівець) використовувати не варто, вони додадуть продукту терпкий аромат і гіркий присмак.
Тепер, коли основні нюанси озвучені, можна розглянути смачний рецепт маринаду для холодного копчення сала в домашніх умовах. Першим ділом приготуйте соляний розчин. Для цього потрібно розвести в кип’яченій соді стільки солі, щоб при зануренні туди сирого курячого яєчка, воно спливало.
Отриманий склад необхідно закип’ятити і додати в нього кілька перців горошком, гвоздику, кмин, лаврушку і інші спеції на ваш вибір. Причому компоненти повинні бути цілісними, не меленими.
Соляний розчин з добавками прокип’ятіть 5-7 хвилин. Після чого зніміть каструлю з газу і дайте трохи охолонути її вмісту, потім додайте туди улюблену зелень і часникові часточки, які рекомендується розрізати для посилення аромату.
Тепер підготуйте сальце. Його потрібно ретельно промити, обсушити і розділити на шматочки розміром не більше 500 г. Підготовлений продукт покладіть в маринад і потримайте в ньому 48 годин. Після витягніть сальце, просушіть і можете відправляти в коптильню. Час приготування буде змінюватись в залежності від конструкції вашого пристрою. В середньому процес приготування займає від 1,5 до 3 діб при температурі 30 градусів.
Сало, приготоване будь-яким з описаних способів, виходить дуже смачним і ситним. Правда, дієтологи не радять їсти жирні копчені продукти частіше 1 разу в місяць. Тому їжте сальце, але не зловживайте. Приємного апетиту!