Соуси для піци – різноманітність рецептів та смаків
Що вносить в піцу особливий, ні з чим незрівняний смак? Звичайно ж, соус, з яким ця страва подається. Рецептів соусів для піци існує безліч. Найпопулярніші – вершковий, білий, часниковий, класичний і, звичайно ж, сирний.
До кожної піци готуються свої заправки. Наприклад, вершковий соус добре доповнює піцу з ковбаскою, рибою або овочами, а ось сирний зазвичай подають до грибної піці. Класичний соус є найпоширенішим і підходить практично для будь-якої італійської їжі.
Який з них вибрати – вирішувати вам. А ось як краще зробити цей соус для піци, ми вам розповімо!
Вершковий соус для піци
Інгредієнти:
вершки – 300 грам;
борошно (пшеничне) – 200 грам;
масло – чайна ложечка;
цукровий пісок – чайна ложечка;
жовтки – два курячих;
сіль.
Приготування:
Борошно розтерти з сіллю і маслом, повільно влити теплі вершки;
Трохи покіпятити і влити збиті з цукром курячі жовтки;
Готовий вершковий соус можна сміливо подати.
Часниковий соус для піци
Інгредієнти:
молоко – 200 грам;
масло – 20 грам;
борошно – 50 грам;
сіль, перчик, часник, петрушка – за смаком.
Приготування:
До розтопленого вершкового масла, додати борошно і все ретельно перемішати до однорідності;
Варити масу постійно помішуючи на повільному вогні близько двох хвилин;
Довести до кипіння, весь час, не перестаючи помішувати;
Зняти з вогню і додати обсмажений часник на вершковому маслі;
Готову суміш перелити в блендер і збити до однорідної суміші;
Поставити в холод до повного охолодження.
Ідеально підходить до будь-якої піци, до м’ясних, рибних чи овочевих страв.
Сирний соус
Інгредієнти:
молоко – півлітра;
борошно – 70 грам;
масло – 65 грам;
яйце – три;
сир – 250 грам;
сіль і перчик – за смаком.
Приготування:
На вершковому маслі обсмажити борошно, посолити і додати гаряче молоко;
Довести до кипіння, процідити;
У приготовлену для піци суміш додати тертий на маленькій тертці сир, масло, збиті жовтки і перець;
Все гарненько перемішати і трохи остудити.
Класичний томатний соус для піци
Інгредієнти:
томатна паста – кілограм;
вода – 100 мл;
сіль – чайна ложечка;
цукровий пісок – ложка без верху;
орегано – ложка;
чорний мелений перчик – щіпка;
олія оливкова (або соняшникова) – 50 грам.
Приготування:
В емальований посуд вилити томатну пасту;
Додати воду, цукровий пісок, сіль, масло і орегано, все перемішати, покіпятити і спробувати на смак – якщо трохи пріснувато, тоді додати трішки солі, а якщо кислувато – сахарку.
В ідеалі така заправка повинна нагадувати томатний сік, який приправлений різними пікантними спеціями.
Білий соус для піци
Склад:
Бульйон – 0,5 літра;
Борошно – ложка;
Олія – ложка.
Приготування
Обсмажити в сотейнику або глибокій сковорідці борошно, масло з невеликою кількістю бульйону. Для м’ясної піци бульйон береться м’ясний, а якщо з риби або морепродуктів, тоді краще взяти рибний бульйон;
На овочевому бульйоні соус виходить універсальним;
В пасероване борошно акуратно влити бульйон, який залишився, ретельно перемішати;
Розмішувати краще все дерев’яною лопаткою;
Варити при слабкому кипінні близько 40 хвилин, помішуючи;
Якщо утворюється піна, її краще зняти;
Готову заправку процідити через сито або чисту марлю;
Перед подачею остудити.
Соус томатний з часником і базиліком
Інгредієнти:
Базилік зелений (свіжий) – пучок;
Олія оливкова – сім ложок;
Помідори (свіжі) – десять;
Часник – три зубця;
Перчик чорний мелений – щіпка;
Сіль за смаком.
Приготування:
Помідори натираємо на крупній тертці або використовуємо вже готові перетерті томати консервовані;
Часник чистимо і нарізаємо;
Базилік моємо і подрібнюємо на великі частини руками;
Розігріваємо сковорідку, додаємо оливкову олію і часник;
Через п’ять секунд додаємо базилік і тушкуємо близько хвилини на повільному вогні;
Потім додаємо томати і ще трохи тушкуємо;
Додаємо сіль, перчик і тримаємо на вогні ще кілька хвилин;