Ви зібралися робити манікюр, а улюблені і такі звичні ножиці вже не так якісно і акуратно зрізують кутикулу? Або старі бабусині ножиці для крою вже не в змозі полегшити процес створення нового вбрання? Все ясно, інструмент затупився, і вимагає заточування або заміни. Незважаючи на достаток різних ножиць, відмовлятися від старих часом ой, як не хочеться.

Погодьтеся, що їх китайські аналоги не так приваблюють своїми користувацькими параметрами і служать в рази менше. Виходить, що залишається або маятися пошуком якісного і досить дорогого інструменту, або купити власне точило для ножів та ножиць, і назавжди забути про проблему.

З чого почати?

точило для ножівПеред тим як точити свої ножиці, потрібно обов’язково оцінити їх поточний стан. Цілком можливо, що втрата гостроти – це просто результат ослаблення інструменту у місці знаходження осі.

Роль останньої може виконувати болтик, заклепка або шурупчик в компанії з гайкою. Шуруп або болт можна без проблем і дуже швидко підтягти, а от з заклепкою доведеться поморочитися.

Щоб особисто переклепати ножиці, їх в розкритому стані кладуть на ковадло, після чого цвяхом і молотком розплющують саму заклепку. Пам’ятайте, що ножиці ремонтують лише відкритими, інакше потім вони просто перестануть розкриватися, або будуть робити це з великим зусиллям.

Готуємо ножиці до заточування

Щоб наточити ріжучий інструмент правильно, вдома потрібно мати спеціальний брусок або самий звичайний напилок. Добре, якщо є точильний брусок, бажано крупнозернистий, а після його використання на металі залишалися косі і дрібні зубчики. Це дасть можливість уникнути ковзання по матеріалу, який необхідно розрізати і поліпшити чіткість країв.

Звичайно, можна використовувати електричне точило для ножиць і ножів, але робити це особисто допустимо лише при наявності певної практики або в присутності досвідчених майстрів. Справа в тому, що при такому заточуванні леза потрібно притискати до крутного диску дуже легко і з мінімальним натиском.

Варто зауважити, що робота на точилі небезпечна травмами пальців і навіть рук. Гідною альтернативою, якою зможе скористатися навіть домогосподарка, є точилка, яка продається у всіх господарських магазинах і на ринках. Вона дає можливість загострити прилад всього одним рухом, і без якого-небудь ризику поранитися.

В реальності ж, в питанні того, як правильно точити ножі і ножиці, немає нічого складного. Для отримання результату важливо дотримуватися всього кількох правил:

  • правильна заточка ножі ножицьНожиці гострять рухами, спрямованими на себе, тобто від кінчиків до кілець;
  • Ні в якому разі неприпустимо порушувати або й зовсім стирати кут заводського заточування, який коливається в районі 60-75 градусів;
  • Користуючись наждачкою, перевагу варто віддати матеріалу з великими зернами, а зона його застосування – тільки зовнішні грані інструменту. Внутрішні поверхні ножиць не можна чіпати ні в якому разі, інакше вони просто прийдуть в непридатність.

Вивчивши всі попередні дії та основні рекомендації, можна приступати до самого процесу. Озброюємося наявним інструментарієм і беремо в руки розкритий інструмент. Останній слід притримувати за кільця так, щоб його кінці були спрямовані вгору. Набагато зручніше точити, якщо ножиці будуть нахилені під певним кутом, а напилком треба водити по лезам, починаючи з кінчиків і закінчуючи віссю.

Швидкі способи заточування

Якщо швейні, кухонні або манікюрні ножиці потрібно загострити оперативно, і на їх ремонт немає ні хвилини вільного часу, правильна заточка може бути виконана наступними способами:

  • Берете звичайний наждачний папір, і інструментом розрізаєте його в кількох місцях;
  • Можна скористатися мішковою або циганською голкою, яка поміщається між ножами і як можна ближче до осі. Леза поволі замикаються, а голка повинна переміщатися до їх кінців.

Прийміть до відома, що подібні маніпуляції гарантують лише короткочасний результат, і просто дають можливість користуватись шнструментом поки не відшукаєте місце, де точать ножі і ножиці на спеціальному обладнанні.

Там також можна трохи підправити ріжучий інвентар, якщо при змиканні лез було виявлено, що їх кінчики не сходяться. В принципі, зробити це можна і вдома, для цього достатньо підпиляти напилком обмежувач, який знаходиться під кільцями.

Узагальнюючи всю корисну інформацію, викладену вище, можна сказати, що проблема того, як точити швейні або манікюрні ножиці, вирішується за одним алгоритмом:

  • способи заточування ножиць і ножівПеред обробкою з інструменту видаляється весь бруд. Робиться це за допомогою ватки або ганчірки, змоченої у будь-якому розчиннику. Усунення землі, фарби, залишків продуктів харчування або дрібного тканинного пилу стане запорукою задовільного результату майбутньої заточки;
  • По лезам треба пройтися напилком або грубозернистим бруском;
  • Потім зачистити оброблені місця поперемінно грубою і дрібною наждачкою;
  • Наостанок перевіряється, чи не ослабла заклепка, чи не бовтається шуруп або болтик. Якщо так, то проблема усувається відповідним способом.

Покінчивши з заточенням, обов’язково оцініть результат своїх старань, тобто протестуйте ножиці на гостроту. Для цього візьміть тонку матерію і починайте різати. Якщо тканина легко ріжеться, краї розрізу рівні і чіткі, то все зроблено правильно, і прилад знову готовий до роботи.