Коли приходить час посту, про багато-які звичні для нас страви доводиться ненадовго забути. Але іноді так хочеться побалувати себе і приготувати салати з майонезом. Але так як в його склад входять яйця, доводиться шукати вихід із ситуації. Чим заправляти салати? Можна використовувати пісний майонез!

Варіанти рецептів приготування пісного майонезу

Щільну консистенцію в пісному варіанті забезпечують інгредієнти-замінники. Звичайно, за смаком такий соус буде трохи відрізнятися від звичного, але зате можна поекспериментувати з наповнювачами. Магазинні варіанти теж непогані, але набагато смачніше натуральний пісний майонез, приготований в домашніх умовах.

Своїми руками зробити смачний пісний майонез не складно. При цьому знадобиться мінімум інгредієнтів. Кожен рецепт трохи схожий на попередній, однак принциповою відмінністю між ними є додатковий інгредієнт, який в даному випадку служить замінником яйця. Розглянемо рецепти пісного майонезу, які найбільшою мірою різняться за складом.

Рецепт 1. Майонез на борошняній основі

Склад:

  • просіяне борошно – 200 г;
  • вода – 300 мл;
  • гірчичний порошок – 30 г;
  • рослинне масло – 5 ст. л.;
  • свіжий сік лимона – 30 г;
  • сіль – 15 г;
  • цукровий пісок – 20 р.

В мисочці або невеликій каструльці потрібно змішати борошно і воду в рівних пропорціях. Ставимо на повільний вогонь і розтираємо всі грудочки. Безперервно помішуємо суміш аж до закипання. Потім трохи охолодити її і з допомогою заглибного блендера збиваємо ще теплий склад, щоб остаточно позбутися від грудок.

Гірчичний порошок змішуємо з олією. Поступово додаємо туди сік лимона. До речі, його можна замінити 3% оцтом. Кладемо сіль і цукор, додаємо воду, що залишилася. Ретельно все перемішуємо з допомогою блендера і невеликими порціями вводимо заварену борошно.

Це універсальний рецепт, з його застосуванням можна готувати будь-які салати, закуски, основні страви. А якщо ви хочете подвоїти користь від вживання такого соусу, тоді замініть його головний інгредієнт борошном грубого помелу.

Також до нього можна додати рубану зелень: петрушку, кріп, листовий селера, руколу, зелена цибуля, шпинат або щавель, кінзи і який-небудь інший. Також можна поекспериментувати і покласти пару ложок чаю, васабі, сушених грибів, м’яти, часнику, перцю чилі, аджики, кокосового молока або тахині.

Спеції не будуть зайвими і лише додадуть соусу вишуканий аромат і незвичайний колір. Для цих цілей краще всього використовувати корицю, гвоздику, чебрець, імбир, шафран, італійські трави, орегано, хмелі-сунелі, мускатний горіх, карі, куркуму, фенхель, коріандр або суміш різних сортів перцю.

Рецепт 2. Майонез на крохмальній основі

Склад:

  • овочевий бульйон – 200 мл;
  • рослинна олія – 200 мл;
  • гірчичний порошок – 15 г;
  • просіяний крохмаль – 60 г;
  • свіжий сік лимона – 15 г;
  • сіль;
  • цукровий пісок.

Розведіть крохмаль у 5 ст. л. бульйону. Бульйон, що залишився розігрійте і додайте крохмаль. Заваріть до густої консистенції. Додайте в охолоджену суміш інші інгредієнти і збийте блендером. Для такого варіанту приготування пісного майонезу можна використовувати також грибний бульйон. Їм добре заправляти салати із грибами.

Рецепт 3. Горіховий пісний майонез

Склад:

  • горіхове асорті – 200 г;
  • вода – 15 г;
  • рослинна олія – 200 мл;
  • винний оцет – 15 г;
  • гірчичний порошок – 10 г;
  • сіль;
  • цукровий пісок.

Горіхи обсмажуємо на сковорідці, подрібнюємо. Додаємо всі інші інгредієнти, крім олії. Збиваємо блендером, акуратно вливаємо олію. Такий пісний майонез відрізняється від класичного варіанту. Він більше схожий на сациві, так як в його склад в основі входять горіхи. Салати, заправлені соусом, мають пікантний смак і аромат.

Рецепт 4. Яблучний майонез

Склад:

  • яблука – 2 шт.;
  • гірчиця – 2 ч. л.;
  • рослинна олія – 0,5 склянки;
  • яблучний оцет – 1 ч. л.;
  • сіль;
  • цукор;
  • імбир.

Яблука очистити і дрібно нарізати (можна натерти на крупній тертці). У сковороді змішуємо всі інгредієнти, крім гірчиці та олії. Тушкуємо яблука до розм’якшення. Потім охолоджуємо і додаємо гірчицю. Збиваємо пюре блендером, поступово вводимо рослинне масло. З таким соусом смачні будуть фруктові та овочеві салати.

Всі представлені рецепти можна змінювати, знаходячи для себе щось нове і більш підходяще за смаком. У цьому випадку можна відкрити абсолютно новий унікальний спосіб приготування смачного соусу, яким можна заправляти салати, а також використовувати його для основних страв.

Відсутність у ньому яєць не є катастрофою, адже вони більшою мірою лише забезпечують в’язку консистенцію суміші. Додатково до цього знижується ризик захворіти на сальмонельоз, так як його збудники можуть перебувати на шкаралупі яєць курячих.

Також пісний майонез може стати відмінним замінником звичайного для суворих вегетаріанців, ще для людей, які сидять на дієті, яка передбачає виключення зі свого раціону яєць.

Страви з застосуванням пісного майонезу

Для пісного столу просто незамінними є овочеві салати і закуски. Так як їжа тваринного походження тут виключаться, потрібно шукати вихід і замінювати деякі інгредієнти.

Рецепт пісного олів’є

Інгредієнти:

  • горошок консервований;
  • варена картопля;
  • мариновані або смажені гриби;
  • солоні огірки;
  • варена морква;
  • пісний майонез.

Моркву, огірки і картоплю нарізаємо кубиками, всі інгредієнти змішуємо. Для кращого смаку можна додати дрібно нарізану ріпчасту цибулю. Заправляємо смачним майонезом, зробленим своїми руками.

Рецепт пісного салату

Інгредієнти:

  • консервована кукурудза;
  • пекінська капуста;
  • сира морква;
  • свіжі огірки;
  • пісний майонез;
  • сіль, перець.

Нарізаємо капусту тонкою соломкою огірки, моркву натираємо на крупній тертці. Додаємо кукурудзу, солимо і перчимо. Для незабутнього смаку, заправляємо майонезом, зробленим в домашніх умовах.

Рецепт рулетів з лаваша

Інгредієнти:

  • тонкий лаваш;
  • маслини або оливки;
  • крабові палички;
  • пісний майонез.

Рецепт рулетів з баклажанів

Інгредієнти:

  • баклажани;
  • свіжий помідор;
  • кріп;
  • часник;
  • перець, сіль;
  • рослинна олія;
  • пісний майонез.

Синенькі нарізаємо тонкими пластинками уздовж. Замочуємо їх в мисці з солоною водою (1 ст. л. на 1 л) і залишаємо на 15 хвилин. Розігріваємо на сковороді масло, віджимаємо в нього часниковий сік. Обсмажуємо баклажани. Змащуємо їх майонезом, змішаним з рубаним кропом і чорним перцем, загортаємо всередину шматочок помідора.

На будь-яке свято чи просто на обід можна приготувати пісні салати і закуски. З пісним майонезом вони не менш смачні, заправлених звичайним. А якщо приготувати його в домашніх умовах – навіть смачніше! Ситний обід для вас і вашої сім’ї гарантовано.

Готуючи пісний майонез в домашніх умовах, ви не тільки отримуєте додаткові кулінарні навички, але й маєте можливість самі вибирати смаковий відтінок готового страви. Приємного апетиту!