Незважаючи на те, що хліб можна купити практично в кожному продуктовому магазині, багато господинь вважають за краще спекти його своїми руками. Домашня випічка більш смачніша і ароматніша. У процесі приготування велике значення має правильна закваска, яку можна зробити багатьма способами.

Як приготувати закваску для хліба без дріжджів?

Якщо хочете приготувати менш калорійну випічку, тоді не варто використовувати дріжджі. До того ж слід  зазначити, що вони є грибком, якого немає в природі, і він не руйнується в організмі. Саме тому багато хто намагається не використовувати дріжджі в їжу.

домашній хлібСпосіб приготування:

  • візьміть 50 г теплої води і додайте до неї 75 г борошна. Все перемішайте, щоб не було грудочок. У результаті цього вийде тісто, яке по консистенції схоже з густою сметаною. Накрийте його зверху рушником і залиште в теплі на 24 год. Рекомендується 2 рази за добу помішувати цю масу;
  • через добу  необхідно додати в хлібну суміш воду і борошно та добре перемішати до однорідності. Після цього можна буде побачити, як на поверхні з’явилася невелика кількість бульбашок. Залиште закваску ще на добу, не забуваючи протягом цього часу перемішати суміш 2 рази;
  • на третій день ще раз додайте борошно і воду, гарненько перемішайте і залиште до вечора. Можливо, ви здивуєтеся, але на поверхні з’явиться піна шапка, а сама суміш буде з бульбашками, кисла і з приємним запахом. Така закваска без дріжджів вважається вічною і її можна зберігати в холодильнику в звичайній скляній банці з кришкою, в якій варто зробити дірочки. Підсипати борошно і доливати воду потрібно, тільки тоді, коли використовуєте закваску.

Як для хліба приготувати житню закваску?

Використовуючи основу для випічки, приготовану власноруч, можна не боятися, що в підсумку булка буде тверда, як камінь. Досвідчені кулінари стверджують, що спробувавши хоча б один раз домашній хліб, вам вже не захочеться повертатися до магазинних буханок. Цю закваску можна додавати в рецепти всіх видів хліба: пшеничного, житнього, зернового і т. д.  Вона підходить і для солодкої випічки. Процес досить тривалий, а тому доведеться витратити десь тиждень. У результаті вийде приблизно 50 г продукту.

Готується закваска таким способом:

  • візьміть чисту і суху банку об’ємом 0,5 л. Змішайте в ній житнє борошно в кількості 50 г і 50 мл води, щоб в результаті отримати однорідну масу. Закрийте ємність кришкою і поставте її в кухонну шафу. Вже через 2 дні можна буде побачити, що всередині почалася активна робота бактерій і з’явилися бульбашки;
  • про те, що суміш досягла готовності, буде свідчити її осідання. Вона буде мати прілий і трохи солодкуватий аромат. Прийшов час провести підживлення, додавши 50 мл води і 50 г житнього борошна. Все перемішайте, закрийте кришку і знову поставте в шафу. Практично відразу можна побачити, що процес став проходити активніше. У готового продукту буде кислуватий запах;
  • після цього закваску рекомендується перелити в іншу чисту банку. Необхідно регулярно проводити підживлення, для чого варто взяти 5 г готової закваски і додати 25 мл води і 25 г житнього борошна. Продукт можна використовувати для приготування домашнього хліба. Зберігайте в шафі і проводьте підживлення щодня.

Як  приготувати хмільну заквасочку для хліба?

Випічка, приготовлена на основі хмелю, виходить запашною, смачною і, що найголовніше, вона довго не черствіє. Готується швидко і просто.

В рецепт закваски входять такі продукти: 1 ст. сухого хмелю, 2 ст. води, 1 ст. ложка цукру або меду і 0,5 ст. цільнозернового житнього  борошна.

хліб на заквасціСпосіб приготування:

  • щоб зробити хмільну закваску, потрібно в кип’ячену воду, покласти хміль, а потім кип’ятити все це  на невеликому вогні протягом 15 хвилин. Після цього отриману масу процідіть і охолодіть до температури  40 градусів;
  • потім додайте цукор-пісок і муку. Все добре перемішайте до отримання однорідної речовини з густою консистенцією. Поставте суміш в тепле місце на 24 години. Можна використовувати водяну баню або батарею. Готовий продукт повинен збільшитися в об’ємі в 2 рази, а зберігати його потрібно в холодильнику. Варто відмітити, що закваска на хмелі не псується через вміст великої кількості ефірних олій, які мають  антибактеріальний  ефект.

Як в домашніх умовах приготувати картопляну хлібну закваску?

Багато хто не знає, що смачний і пишний хліб можна приготувати і на картопляній заквасці, для якої необхідно взяти тільки 4 інгредієнта: картоплю, воду, мед і борошно.

Спосіб приготування:

  • візьміть картоплину середнього розміру, добре помийте, а потім поріжте на шматочки середньої величини разом з шкіркою. Залийте її водою і зваріть. Сіль додавати не потрібно. Після цього відвар злийте в окрему ємність, а картоплю потовчіть на пюре. Влийте трохи відвару до нього, щоб в результаті вийшла консистенція як у рідкої сметани. Викладіть масу в чисту банку, додайте неповну ложку меду і все добре перемішайте. Накрийте ємність рушником і залиште при кімнатній температурі на дві доби;
  • через два дні можна побачити, що у суміші  з’явилося багато бульбашок. Потім  у  банку додайте 2 ст. ложки  борошна грубого помелу і 50 мл теплої води. Все добре перемішайте, накрийте рушником і залиште до наступного дня;
  • через добу додайте 1 ст. ложку звичайного борошна і трохи теплої води. Перемішайте і залиште ще на добу. Після цього потрібно зробити густе тісто для підживлення, змішавши 2 ложки борошна і ложку води, а потім додати 3 ложки заквасочки. На наступний день проведіть підживлення і після цього закваску можна використовувати.

Як приготувати хліб на заквасці з опарою?

А зараз  розглянемо рецепт приготування хліба, який можна зробити на основі будь-якої закваски, тому виберіть для себе найбільш підходящий варіант. Не варто думати, що випічка є  складною у приготуванні, спробуйте хоча б раз зробити домашній хліб і його смак ви запам’ятаєте назавжди.

Щоб зробити хліб, підготуйте такі інгредієнти: 1 ст. закваски, 350-500 мл води, борошно, 1 ст. ложка меду, 1 ч. ложка солі. Ще можна використовувати різні наповнювачі, наприклад, 0,5 ст. висівок, щіпку меленого коріандру, родзинки, насіння і т. д.

закваска для хлібаПроцес приготування:

  • для початку приготуйте опару. Для цього візьміть велику ємність і влийте в неї закваску, а потім додайте 400 мл теплої води і борошно, кількість якого варто розраховувати так, щоб в результаті вийшла маса, схожа за консистенцією з густою сметаною. Накрийте ємність зверху рушником і поставте її в тепле місце на ніч;
  • за ніч опара буде готова, вона збільшиться в розмірі в 2 рази і осяде. Щоб приготувати тісто, необхідно в 0,5 склянки теплої води розмішати 1 ст. ложкою меду і 1 ч. ложкою солі. Все добре перемішайте і влийте суміш в опару, а потім розмішайте. Всипте стільки борошна, щоб в результаті вийшло густе тісто. Викладіть його на стіл і розминайте, підсипаючи борошно, але не перестарайтеся, оскільки  булка буде густою і не пропечеться. Сформуйте кулю з тіста , і трохи приплюсніть її;
  • візьміть форму для хліба, змащену олією, викладіть в неї буханець. Залиште в теплому місці. Зверху покропіть невеликою кількістю води і посипте при бажанні кунжутним насінням. Ще один варіант – зробіть неглибокі надрізи. Підходити тісто може протягом 3-х годин;
  • для того, щоб спекти хліб, вставте форму в духовку. На дно духовки слід поставити миску з звичайною водою, щоб забезпечити виділення пари. Випікати потрібно при температурі 220 градусів. В домашніх умовах хліб буде готуватися 40-60 хв. Після приготування булку загорніть в рушник і залиште на добу. Ця процедура дуже важлива.

Тепер ви знаєте, як приготувати закваску для хліба. Використовуючи надані інструкції, проблем з приготуванням виникати не повинно.