Нашим мамам доводиться відчувати чимало труднощів ,коли виникає необхідність прибрати налиплу крижану “шубу” з задньої стінки або повністю з ящиків і полиць холодильника ,а також морозильної камери. Сучасні моделі холодильників дозволяють максимально спростити цей процес, проте і з ними все ще не настільки легко.
Про що потрібно пам’ятати, працюючи зі старим або новим приладом? Як бути, коли потрібне екстрене розморожування?
Такі прилади (наприклад, Бірюса, Атлант і т. д.) оснащувалися крапельною системою, яка ніяк не перешкоджає появі льоду, тому навіть при акуратній експлуатації морозильна камера швидко обростала «шубою», до якої через деякий час прилипали дверцята, не даючи можливості відкрити її.
Розморожування через місяць-два були обов’язковою дією. Сьогодні подібні моделі та системи охолодження можна знайти навіть у деяких сучасних холодильниках, тому їх щасливим власникам потрібно розуміти, як відбувається процедура розморожування.
Вся складність часто криється саме на цьому етапі, оскільки не всім доступний варіант перенесення продуктів в такі умови. Можна залишити їх на кухні, але тоді доведеться терміново думати, як швидко розморозити старий холодильник, щоб заморожені овочі, фрукти і напівфабрикати не встигли розморозитись. Головне, не залишайте їжу біля плити та інших приладів, що виділяють тепло. При стандартній температурі (18-22 градуси) продукти можуть пролежати 1-2 години, протягом яких Ви будете проводити разморозку.
Якщо вийшло так, що продукти прибрати нікуди , але їх потрібно вберегти від танення, оберніть шматки м’яса целофаном, складіть між ними вміст морозилки: м’ясо розморожується дуже повільно, тому найближчу пару годин хвилюватися не доведеться.
Загальна тривалість розморожування холодильника старого зразка – близько 6 год, яку можна скоротити, знаючи деякі хитрощі. Втім, якщо ця процедура буде регулярною, вона перестане забирати стільки часу.
У сучасному холодильнику, навіть самої бюджетної і простої моделі, присутній захист від наморожування, яка позначається маркуванням «no frost». Теоретично, вона повинна уберігати від необхідності піддавати техніку розморожуванню, але на практиці, це все одно потрібно робити хоча б раз на рік для збереження початкової продуктивності.
І якщо для самого холодильника це може бути не потрібно, то розморожувати морозильну камеру потрібно. Тим більше що вологе прибирання ніхто не відміняв.
Професіонали рекомендують здійснювати розморожування холодильника нового зразка з системою «no frost» згідно інструкції, що додається до кожної моделі, оскільки не виключені індивідуальні нюанси. Загальна ж схема роботи практично повністю ідентична тій, що наведена для моделей старого зразка:
Подальші кроки залежать від того, в якому стані знаходиться морозильна камера. Якщо на ній немає льоду (при правильній роботі пристрою), досить просто почекати годину-півтори, потім вимити стінки, обсушити їх і заповнювати камеру продуктами назад. Профілактичне розморожування нових холодильників триває не довго, прискорювати його – сенсу немає.
У випадку поломки термостата або інших деталей, з-за яких у приладі з системою «no frost» може утворитися горезвісна крижана “шуба”, доведеться чекати ті ж 5-6 год, як і зі старим холодильником, прибирати лопаткою шматки льоду, змінювати піддони та вижимати ганчірку, яка збирає вологу.
Деякі користувачі воліють проводити очистку крижаної ” шуби” з камери механічним шляхом. Після того, як прилад буде відключений від електромережі, починають збивати шкірку ножем або іншим гострим і важким предметом. Звичайно, візуальне очищення досягається дуже швидко, інколи вистачає півгодини, щоб техніка стала як нова. Однак така процедура в дійсності веде до її поломки, оскільки удари, особливо часті і сильні, пошкоджують трубки, що пролягають в стінках камери. В якості екстреного способу, коли потрібно терміново хоч якось відкрити внутрішні дверцята або висунути ящик, можна вдатися і до такого методу, але зловживати такими діями вкрай небажано, і вже тим більше не розморожувати так холодильник повністю.
Існують альтернативні і більш безпечні варіанти, як швидко розморозити холодильник Атлант, Бирюса і т. п. – нові моделі подібна проблема зазвичай не зачіпає їх:
На закінчення слід ще раз нагадати про те, що розморожувати холодильник і морозилку можна тільки після вимкнення приладу з розетки, оскільки інакше постраждає не тільки швидкість даного процесу, але і внутрішні деталі самого агрегату. І не забувайте про те, що навіть нові моделі з функцією «no frost» потребують щорічного профілактичного розморожуванні для збільшення терміну їх експлуатації.