Нашим мамам доводиться відчувати чимало труднощів ,коли виникає необхідність прибрати налиплу крижану “шубу” з задньої стінки або повністю з ящиків і полиць холодильника ,а також морозильної камери. Сучасні моделі холодильників дозволяють максимально спростити цей процес, проте і з ними все ще не настільки легко.

Про що потрібно пам’ятати, працюючи зі старим або новим приладом? Як бути, коли потрібне екстрене розморожування?

Принципи розморожування холодильника старого зразка

Такі прилади (наприклад, Бірюса, Атлант і т. д.) оснащувалися крапельною системою, яка ніяк не перешкоджає появі льоду, тому навіть при акуратній експлуатації морозильна камера швидко обростала «шубою», до якої через деякий час прилипали дверцята, не даючи можливості відкрити її.

розморожування холодильника

Розморожування через місяць-два були обов’язковою дією. Сьогодні подібні моделі та системи охолодження можна знайти навіть у деяких сучасних холодильниках, тому їх щасливим власникам потрібно розуміти, як відбувається процедура розморожування.

  • По-перше, холодильник відключають від електромережі, виймаючи виделку і підвішуючи її (не кладіть на підлогу!).
  • По-друге, відразу ж потрібно подбати про продукти, які були завантажені в камеру. Якщо є друга морозилка, краще перенести їх туди, щоб не відбувалося коливання температурного режиму. Якщо ж ні, то їх можна перемістити на нижню полицю холодильника. Взимку можна винести на балкон.

Вся складність часто криється саме на цьому етапі, оскільки не всім доступний варіант перенесення продуктів в такі умови. Можна залишити їх на кухні, але тоді доведеться терміново думати, як швидко розморозити старий холодильник, щоб заморожені овочі, фрукти і напівфабрикати не встигли розморозитись. Головне, не залишайте їжу біля плити та інших приладів, що виділяють тепло. При стандартній температурі (18-22 градуси) продукти можуть пролежати 1-2 години, протягом яких Ви будете проводити разморозку.

Якщо вийшло так, що продукти прибрати нікуди , але їх потрібно вберегти від танення, оберніть шматки м’яса целофаном, складіть між ними вміст морозилки: м’ясо розморожується дуже повільно, тому найближчу пару годин хвилюватися не доведеться.

  • Розкрийте дверцята камери повністю, при необхідності підіпріть їх, щоб перешкоджати автоматичному закриттю. Якщо всередині є ящики або дверцят, їх потрібно витягнути/зняти. При товстому шарі “шуби” зробити це вийде тільки після того, як верхній шар льоду відтане.
  • Підкладіть під морозильну камеру щільну ганчірку і поставте піддон, в який буде збиратися тала вода. У більшості старих моделей він йде в комплекті з холодильником, нові найчастіше його позбавлені. Кожні півгодини піддон доведеться міняти, а ганчірку вижимати.
  • По мірі танення пластів льоду їх можна прибирати дерев’яною лопаткою, але при цьому потрібно здійснювати тільки піддіваючі і ковзаючі рухи, не б’ючи. Гострі металеві предмети краще не використовувати, оскільки Ви можете пошкодити покриття стінок.
  • Після того, як камера буде відчищена від льоду повністю, проведіть стандартне вологе прибирання: змочіть ганчірку в теплій воді і добре відіжміть (з неї не повинно капати), протріть стінки, включаючи задню. Контейнери і дверцята можна помити, але перш ніж поміщати назад у камеру, їх потрібно ретельно висушити. Якщо присутні явні забруднення в самому холодильнику, їх можна ліквідувати харчовою содою.
  • Включити холодильник в мережу можна тільки після того, як всередині він буде сухим, і Ви заповните камеру продуктами.

Загальна тривалість розморожування холодильника старого зразка – близько 6 год, яку можна скоротити, знаючи деякі хитрощі. Втім, якщо ця процедура буде регулярною, вона перестане забирати стільки часу.

Як розморожувати нові моделі холодильників?

У сучасному холодильнику, навіть самої бюджетної і простої моделі, присутній захист від наморожування, яка позначається маркуванням «no frost». Теоретично, вона повинна уберігати від необхідності піддавати техніку розморожуванню, але на практиці, це все одно потрібно робити хоча б раз на рік для збереження початкової продуктивності.

розморожування нових моделей холодильників

І якщо для самого холодильника це може бути не потрібно, то розморожувати морозильну камеру потрібно. Тим більше що вологе прибирання ніхто не відміняв.

  • Причому, якщо у Вашій моделі даний захист від наморожування відсутній, процедуру доведеться проводити як мінімум раз на рік, інакше техніка ризикує зламатися вже на перших роках життя.

Професіонали рекомендують здійснювати розморожування холодильника нового зразка з системою «no frost» згідно інструкції, що додається до кожної моделі, оскільки не виключені індивідуальні нюанси. Загальна ж схема роботи практично повністю ідентична тій, що наведена для моделей старого зразка:

  1. Вилка виймається з розетки, щоб відключити прилад від електромережі.
  2. Дверцята розкриваються для запуску потоку теплого повітря.
  3. Продукти виймаються і переносяться або в холодильник, або в прохолодне приміщення.

Подальші кроки залежать від того, в якому стані знаходиться морозильна камера. Якщо на ній немає льоду (при правильній роботі пристрою), досить просто почекати годину-півтори, потім вимити стінки, обсушити їх і заповнювати камеру продуктами назад. Профілактичне розморожування нових холодильників триває не довго, прискорювати його – сенсу немає.

У випадку поломки термостата або інших деталей, з-за яких у приладі з системою «no frost» може утворитися горезвісна крижана “шуба”, доведеться чекати ті ж 5-6 год, як і зі старим холодильником, прибирати лопаткою шматки льоду, змінювати піддони та вижимати ганчірку, яка збирає вологу.

Як швидко розморозити холодильник і морозилку?

Деякі користувачі воліють проводити очистку крижаної ” шуби” з камери механічним шляхом. Після того, як прилад буде відключений від електромережі, починають збивати шкірку ножем або іншим гострим і важким предметом. Звичайно, візуальне очищення досягається дуже швидко, інколи вистачає півгодини, щоб техніка стала як нова. Однак така процедура в дійсності веде до її поломки, оскільки удари, особливо часті і сильні, пошкоджують трубки, що пролягають в стінках камери. В якості екстреного способу, коли потрібно терміново хоч якось відкрити внутрішні дверцята або висунути ящик, можна вдатися і до такого методу, але зловживати такими діями вкрай небажано, і вже тим більше не розморожувати так холодильник повністю.

розморожування морозилки

Існують альтернативні і більш безпечні варіанти, як швидко розморозити холодильник Атлант, Бирюса і т. п. – нові моделі подібна проблема зазвичай не зачіпає їх:

  • Чаша з теплою водою, поставлена всередину морозильної камери холодильника прискорює процес його розморожування. Однак тут потрібно врахувати, що тепла – у межах 40-45 градусів, не вище. І тим більше ніякого окропу: при контакті з дном або стінками холодильника він буде сприяти порушенню роботи пристрою. Ємність для води бажано взяти емальовану, а саму воду – міняти кожні півгодини по мірі охолодження. Для прискорення процесу можна помістити чашу на кожній з полиць.
  • Альтернативний варіант – грілка, наповнена теплою водою. Діє місцево, тому її рекомендовано використовувати не для розморожування камери повністю, а для ліквідації крижаної кірки на окремій ділянці. Такий метод може допомогти, якщо потрібно якомога швидше відкрити заледянілі дверцята.
  • Ще один варіант, який доступний багатьом – простий фен. Бажано, щоб він мав хорошу потужність, інакше результату доведеться чекати стільки ж, скільки і звичайної розморозки холодильника без сторонньої допомоги. Потік теплого повітря направляють на сильно заледянілі ділянки, спонукаючи їх до танення. Недолік методу в необхідності особисто перебувати біля морозилки/холодильника. Залишати включений фен всередині не можна: по-перше, постійне напрямок гарячого повітряного струменя призведе до перегріву області; по-друге, рідина, що накопичується всередині камери може затекти в фен і викликати коротке замикання.
  • Відсутній фен? Можна скористатися… пилососом. Зручність такого методу в тому, що розморожувати певні ділянки можна на функції виведення повітря з труби. Проблема лише в тому, що таку функцію роботи підтримують тільки нові моделі пилососа.
  • Деякі господині прискорюють разморозку холодильника або морозильної камери за допомогою вентилятора. Такий метод досить безпечний, оскільки відбувається перегонка повітря кімнатної температури, тому навіть при постійному напрямку потоку перегрівання стінки не виникне. Однак і швидкість розморожування збільшиться не так, як з феном.

На закінчення слід ще раз нагадати про те, що розморожувати холодильник і морозилку можна тільки після вимкнення приладу з розетки, оскільки інакше постраждає не тільки швидкість даного процесу, але і внутрішні деталі самого агрегату. І не забувайте про те, що навіть нові моделі з функцією «no frost» потребують щорічного профілактичного розморожуванні для збільшення терміну їх експлуатації.