Як правильно загорнути шаурму в коржик, лаваш або піту?
Шаурма – це звичні ласощі мешканців Сходу, тоді як для нас вона є просто черговим різновидом фастфуду. Але якщо приготувати цю страву вдома, наповнивши її улюбленими продуктами і соусами, то можна отримати не просто закуску, але і красиве доповнення до святкового столу. Як і все східне, приготування шаурми вимагає дотримання певних тонкощів, без яких смак і зовнішній вигляд готового виробу вас навряд чи порадує.
Найбільше запитань пов’язано з тим, як потрібно загорнути шаурму, щоб начинка не опинилася на землі або в руках.
Начинка
Якщо ви не зважилися ризикувати здоров’ям свого шлунка, і прийняли рішення освоїти всі хитрощі того, чим начинити і як правильно загорнути домашню шаурму, запасіться такими продуктовим набором:
тоненький лаваш (або декілька штук);
одне куряче філе;
один огірок і помідор (невеликі);
100 г свіжої або квашеної капусти (по сезону і смаку);
50 г моркви по-корейськи;
по столовій ложці майонезу і кетчупу;
спеції – за смаком.
Щоб вийшло смачно і ситно, м’ясо необхідно порізати на кубики і обсмажити до появи скоринки золотистого кольору.
Не забувайте присолити і поперчити м’ясо, приправити його улюбленими спеціями або східними приправами. Приміром, з курятиною ідеально поєднується каррі. Поки м’ясо обсмажується, можна зайнятися іншими інгредієнтами. Капусту дрібно нашаткувати, а огірок і помідор нарізати маленькими кубиками.
Як загортати?
Тепер розкриємо секрети того, як правильно і вміло завернути шаурму в тонкий лаваш.
Робиться це наступним чином:
Корж необхідно розстелити на гладкому і рівному столі;
Нанести на лаваш суміш з майонезу і кетчупу (можете зробити спеціальний соус);
Викласти на піту м’ясо-овочевий склад, зробивши більший відступ знизу, і однакові – по всіх інших краях;
Починати необхідно загортати з того боку, де лежить начинка, формуючи подобу трубочки;
Щоб начинка повністю зникла в своїй оболонці, загортати її слід в два оберти;
Нижній краєчок вже майже готової закуски потрібно підвернути вгору, до начинки;
Потім залишиться просто загортати шаурму в трубочку до закінчення борошняної основи, і можна їсти.
Як бачите, проблема того, як загорнути вашу шаурму в свіжий лаваш, вирішується буквально за дві хвилини.
Чому може не вийти?
Нерідко трапляється так, що ніби і все правильно робиш, а страва не бажає тримати задану форму.
Причин може бути кілька:
Для приготування шаурми не треба використовувати надто багато соусу, оскільки через нього тісто починає розкисати і буквально лопати в руках;
Борошняна основа, яка пролежала в пакеті один-два дні, вже не годиться для формування повноцінної страви. Вона починає тріскатися і пересихати;
Обов’язково загортайте шаурму у кілька шарів лавашу, щоб кінцеве блюдо вийшло міцним, і його було зручно тримати в руках;
Якщо трубочка вийшла сухуватою, зверху її допустимо змастити рослинною олією або тонким шаром соусу;
Їсти закуску необхідно відразу після приготування, інакше вона розкисне, і задоволення від поїдання буде зіпсовано.
Варіанти соусів
Освоївши всі премудрості того, як загорнути начинку-шаурму в коржик, можна сміливо починати вивчати всі можливі варіанти соусів, завдяки яким смак страви можна постійно змінювати.
Серед найпоширеніших – кефірний, який готується за наступним принципом:
Почистити і подрібнити пару часникових зубчиків, покласти їх у чашу для блендера;
Пучок будь-якої свіжої зелені порвати руками і відправити туди ж;
В чашу покласти 2 ст. л. майонезу, стільки ж кефіру, і ложку сметани;
До суміші додати чорний і червоний мелений перець, приправу для м’яса і улюблені спеції;
Все змішати блендером, змастити лаваш і загорнути способом, зазначеним вище.
Часниковий соус робиться за таким рецептом:
В чашу блендера покласти пару подрібнених часникових зубчиків, два свіжих яйця, перець і сіль за смаком;
Постійно збиваючи, в суміш тонкою цівкою влити пару ст. л. будь-якої рослинної олії, ч. л. свіжого лимонного соку і 2 ст. л. жирного кефіру.
Гірчично-медовий варіант соусу передбачає закладання в чашу блендера наступного продуктового набору:
2 ст. л. гірчиці діжонської;
2 ст. л. майонезу і сметани;
ложки меду;
ложки оливкової олії;
часточку часнику;
ч. л. соку лимона;
трохи білого меленого перцю.
Як бачите, навіть у випадку з тим, як загорнути начинку-шаурму в піту, можна зайвий раз зрозуміти, наскільки тонка справа цей Схід.
Змішуючи різні продукти в довільних пропорціях, можна кожного разу отримувати новий смак звичної страви, яку вже важко охрестити фастфудом.