Шаурма – це звичні ласощі мешканців Сходу, тоді як для нас вона є просто черговим різновидом фастфуду. Але якщо приготувати цю страву вдома, наповнивши її улюбленими продуктами і соусами, то можна отримати не просто закуску, але і красиве доповнення до святкового столу. Як і все східне, приготування шаурми вимагає дотримання певних тонкощів, без яких смак і зовнішній вигляд готового виробу вас навряд чи порадує.

Найбільше запитань пов’язано з тим, як потрібно загорнути шаурму, щоб начинка не опинилася на землі або в руках.

Начинка

Якщо ви не зважилися ризикувати здоров’ям свого шлунка, і прийняли рішення освоїти всі хитрощі того, чим начинити і як правильно загорнути домашню шаурму, запасіться такими продуктовим набором:

  • тоненький лаваш (або декілька штук);начинка для шаурми
  • одне куряче філе;
  • один огірок і помідор (невеликі);
  • 100 г свіжої або квашеної капусти (по сезону і смаку);
  • 50 г моркви по-корейськи;
  • по столовій ложці майонезу і кетчупу;
  • спеції – за смаком.

Щоб вийшло смачно і ситно, м’ясо необхідно порізати на кубики і обсмажити до появи скоринки золотистого кольору.

Не забувайте присолити і поперчити м’ясо, приправити його улюбленими спеціями або східними приправами. Приміром, з курятиною ідеально поєднується каррі. Поки м’ясо обсмажується, можна зайнятися іншими інгредієнтами. Капусту дрібно нашаткувати, а огірок і помідор нарізати маленькими кубиками.

Як загортати?

Тепер розкриємо секрети того, як правильно і вміло завернути шаурму в тонкий лаваш.

Робиться це наступним чином:

  • як загортати шаурмуКорж необхідно розстелити на гладкому і рівному столі;
  • Нанести на лаваш суміш з майонезу і кетчупу (можете зробити спеціальний соус);
  • Викласти на піту м’ясо-овочевий склад, зробивши більший відступ знизу, і однакові – по всіх інших краях;
  • Починати необхідно загортати з того боку, де лежить начинка, формуючи подобу трубочки;
  • Щоб начинка повністю зникла в своїй оболонці, загортати її слід в два оберти;
  • Нижній краєчок вже майже готової закуски потрібно підвернути вгору, до начинки;
  • Потім залишиться просто загортати шаурму в трубочку до закінчення борошняної основи, і можна їсти.

Як бачите, проблема того, як загорнути вашу шаурму в свіжий лаваш, вирішується буквально за дві хвилини.

Чому може не вийти?

Нерідко трапляється так, що ніби і все правильно робиш, а страва не бажає тримати задану форму.

Причин може бути кілька:

  • правильно загорнута шаурмаДля приготування шаурми не треба використовувати надто багато соусу, оскільки через нього тісто починає розкисати і буквально лопати в руках;
  • Борошняна основа, яка пролежала в пакеті один-два дні, вже не годиться для формування повноцінної страви. Вона починає тріскатися і пересихати;
  • Обов’язково загортайте шаурму у кілька шарів лавашу, щоб кінцеве блюдо вийшло міцним, і його було зручно тримати в руках;
  • Якщо трубочка вийшла сухуватою, зверху її допустимо змастити рослинною олією або тонким шаром соусу;
  • Їсти закуску необхідно відразу після приготування, інакше вона розкисне, і задоволення від поїдання буде зіпсовано.

Варіанти соусів

Освоївши всі премудрості того, як загорнути начинку-шаурму в коржик, можна сміливо починати вивчати всі можливі варіанти соусів, завдяки яким смак страви можна постійно змінювати.

Серед найпоширеніших – кефірний, який готується за наступним принципом:

  • соуси для шаурмиПочистити і подрібнити пару часникових зубчиків, покласти їх у чашу для блендера;
  • Пучок будь-якої свіжої зелені порвати руками і відправити туди ж;
  • В чашу покласти 2 ст. л. майонезу, стільки ж кефіру, і ложку сметани;
  • До суміші додати чорний і червоний мелений перець, приправу для м’яса і улюблені спеції;
  • Все змішати блендером, змастити лаваш і загорнути способом, зазначеним вище.

Часниковий соус робиться за таким рецептом:

  • В чашу блендера покласти пару подрібнених часникових зубчиків, два свіжих яйця, перець і сіль за смаком;
  • Постійно збиваючи, в суміш тонкою цівкою влити пару ст. л. будь-якої рослинної олії, ч. л. свіжого лимонного соку і 2 ст. л. жирного кефіру.

Гірчично-медовий варіант соусу передбачає закладання в чашу блендера наступного продуктового набору:

  • загортаемо начинку в шаурму2 ст. л. гірчиці діжонської;
  • 2 ст. л. майонезу і сметани;
  • ложки меду;
  • ложки оливкової олії;
  • часточку часнику;
  • ч. л. соку лимона;
  • трохи білого меленого перцю.

Як бачите, навіть у випадку з тим, як загорнути начинку-шаурму в піту, можна зайвий раз зрозуміти, наскільки тонка справа цей Схід.

Змішуючи різні продукти в довільних пропорціях, можна кожного разу отримувати новий смак звичної страви, яку вже важко охрестити фастфудом.