Спагетті – особлива різновид макаронів з перерізу діаметром близько двох міліметрів і довжиною близько п’ятнадцяти сантиметрів. Зародився цей популярний продукт ще в 1842 році в Італії, а точніше, в Неаполі, коли макарони за їх візуальне схожість зі шпагатом і отримали свою назву.
У місті Понтедассио і зараз функціонує музей спагеті, в якому зібрано більше 600 рецептів приготування цього неповторного страви, а також рецепти різноманітних приправ та соусів до неї.
Італійські дієтологи переконливо твердять всьому світу про низькій калорійності спагетті, приводячи в приклад тоненькі і вишукані талії своїх дам. І дійсно, спагетті з твердих сортів пшениці містять багато клітковини, вуглеводи, вітамін В1, що і допомагає підтримувати оптимальну вагу людини.
А що знаходиться у складі цього продукту амінокислоти – триптофан, нормалізує сон і дає можливість позбутися від депресії, перетворюючись в організмі в серотонін – гормон позитивного настрою. Клітковина і вуглеводи сприяють зменшенню рівня холестерину в крові, знижуючи ризик серцево-судинних захворювань.
Низькоякісні макаронні вироби, вироблені з склоподібної пшениці та звичайної борошна, нічого доброго не дають, а, навпаки, завдають великої шкоди фігурі завдяки солідним порціях калорій. Більш того, будь-які види спагетті, заправлені маслом, жирним соусом, сиром, при вживанні у великій кількості можуть привести до ожиріння.
Перед самим приготуванням в першу чергу потрібно вибрати каструльку відповідного розміру, і пам’ятати, що будь-які макаронні вироби варяться у великій кількості води. Рекомендується брати близько ста грам макаронів на літр води. Можна взяти і більше, головне, щоб води було чимало, а то спагетті можуть злипнутися.
Треба звертати особливу увагу на якість продукту. Якісні макарони з твердыхсортов пшениці, як правило, ніколи не розварюються. А ось більш дешеві макаронні вироби розварюються дуже швидко і при цьому злипаються.
Розглянемо більш докладно, як же правильніше варити спагетті.
При варінні спагетті не варто опускати в холодну воду, тому що злипнутися можуть навіть самі якісні макарони. Потрібно дочекатися, коли вода закипить, а потім додати в неї сіль.
У разі якщо спагетті довше ширини або висоти каструлі, можна використовувати два способи готування. У першому – макарони поламати навпіл, у другому – опустити їх в киплячу воду цілком, дочекатися, коли вони розм’якнуть, натиснути на тверду частину і занурити їх повністю у воду.
Коли макарони опиняться у воді, необхідно зменшити вогонь і продовжувати варити без кришки, час від часу акуратно помішуючи. Робити це найкраще дерев’яною ложкою.
При варінні можна додати будь-яку рослинну олію, щоб макарони не злипалися. Проте стовідсоткової гарантії, що вони не будуть злипатися, немає.
На питання «Скільки хвилин треба варити спагетті?» однозначної відповіді немає. Те, що вони не варяться дуже довго, це точно. Зазвичай цей процес триває не більше чверті години. Але якщо макарони дуже тоненькі, час варіння помітно скорочується. Тому потрібно завжди звертати увагу на рекомендації, зазначені на упаковці, а також враховувати різну жорсткість води.
За кілька хвилин до закінчення варіння потрібно обов’язково перевірити спагетті на готовність, вийнявши пару макаронних смужок. Якщо вони дуже жорсткі, тоді поварити ще хвилинку, а потім спробувати знову. Але і не переварювати, тому що макарони повинні бути трохи жорсткуваті і пружні.
Отже, наші «вкусняшки» готові.
Залишається тільки їх правильно подати.:
Не забувайте, що спагетті можна готувати не тільки як самостійне блюдо, а й використовувати для подальшого запікання з соусом в духовці.
Як варити спагетті в такому випадку? Потрібно просто слідувати всім рекомендаціям, наведеним вище. Але зверніть увагу, що в цьому випадку час варіння скорочується наполовину.
Приємного апетиту!