Як заготовити щавель на зиму і навіщо це потрібно? Ця трава навіть не завжди росте на городі – її можна знайти в полі, біля річок, і можна легко обходитися без її присутності в раціоні.
У чому цінність продукту, на заготівлю якого багато господині витрачають час і енергію?
Взимку організму катастрофічно не вистачає корисних речовин. У щавлі їх міститься велика кількість.
За допомогою кислої травички можна відновити запаси:
При цьому в рослині майже немає калорій на 100 г сировини всього 22. В голодні роки зелений борщ рятував життя селян, допомагав відновити сили після важкої зими, лікував багато захворювань.
У народній медицині застосовували щавель для:
В косметології маски на основі щавлю допомагають відновити колір шкіри і борються з висипом вугрів.
Запасаючи щавель прозапас, забезпечуєш вітамінами свою сім’ю на всю зиму.
Вживати щавель можна не всім. Він робить негативний вплив на організм при хворобах нирок і кишечника. Продукт збільшує можливість загострення гастритів і виразкових процесів органів травлення.
У вагітних жінок кислоти, що містяться в рослині, можуть спровокувати зрив вагітності.
Щавлева кислота здатна утворювати нерозчинні сполуки кальцію в організмі і виводити їх з продуктами виділення, тож літнім людям і тим, хто має в анамнезі остеопороз, вітаміни доведеться відновлювати взимку з іншого джерела.
Якщо не зловживати щавлем і заготовляти молоді пагони, то проблем, пов’язаних з надходженням надлишку продукту в організм, можна уникнути.
Заготовити заморожуванням щавель – це не означає покласти в морозилку щойно зірвану траву і закрити двері холодильника:
Якщо є можливість створити вакуум, то щавель збереже всі корисні властивості надовго. Упаковки поміщають в морозилку.
Якщо щавель заморожується на пироги, то нарізати і бланшувати його не потрібно. Потрібно тільки листя промити і перебрати.
Як заготовити напівфабрикат-щавель, щоб потім додавати в страви вже не замислюючись про приправи?
Банки готуються заздалегідь. Стерилізувати їх потрібно не менше 45 хвилин, але краще годину. Щавлеве пюре нагрівають до кипіння і відразу ж розливають по ємностях. Банки закривають кришками.
Можна трохи полегшити собі завдання, на результаті це не позначиться.
Можна розлити щавлеве пюре в нагрітому вигляді по чистим банкам, а потім разом з банками все стерилізувати в окропі. Перебувати підготовлені до закрутки консерви на стерилізації повинні не менше години.
Проблему, як можна заготовити щавель про запас, щоб зробити готову суміш, яку відразу додають в суп, вирішити дуже просто, якщо разом зі щавлем законсервувати зелень.
Якщо щавлю беруть 1 кг, то інших інгредієнтів потрібно:
Вся зелень спочатку замочується в глибокому посуді з прохолодною водою, щоб осіли забруднення, потім промивається в проточній воді. Перебирається від сторонньої трави – якщо щось стороннє залишиться, то в кращому випадку суміш буде гірчити. В гіршому – може попастися щось отруйне, і у всієї родини будуть проблеми зі шлунком.
Щавель нарізається більш крупно – смужки шириною 2 сантиметри, інші компоненти – чим дрібніше, тим краще. Суміш трав щільно утрамбовують в емальовану каструлю, заливають киплячою водою до верху, і кип’ятять вміст каструлі не менше 10 хвилин.
По чистим банкам розкладають все, не чекаючи, поки охолоне. Банки перед закруткою стерилізують хвилин 20-25. Після того як кришки вже завернули, ємкості залишають остигати у воді.
В готову страву суміш додається перед самим приготуванням, так як всі її компоненти до вживання підготовлені. Солити їжу не доведеться.
Щавель росте з ранньої весни до пізньої осені. За літо можна зняти 5-7 врожаїв. Але це не означає, що заготівлю варто відкладати на осінь. Найкорисніший щавель ранній, і якщо хочеться непросто взимку поїсти зеленого борщу або покуштувати пироги з кислинкою, а поповнити запас вітамінів, обробку його проводять не пізніше середини червня.
І треба пам’ятати – чим старше рослина, чим більше і грубіше листя, тим менше ньому корисних речовин. Джерело вітамінів – молоді ніжні пагони рослини, пофарбовані в насичений зелений колір. Їжте взимку і навесні щавель з задоволенням, і нехай ваше здоров’я буде міцним!