Гусак – це не тільки кілька кілограм цінного м’яса, але і важливе джерело пір’я. І якщо Ви задалися питанням, як швидко і правильно обскубти гусака, то Ви прийшли за адресою.

Існує кілька способів общипування в залежності від того, живого чи вже забитого гусака необхідно позбавити від пір’я. Тут варто зазначити, що немає ніякої різниці, домашній перед Вами гусак або дикий: процес від цього не змінюється. Дика птиця відрізняється лише більш жорстким на дотик пір’ям.

Спосіб 1: спеціальний апарат

У тому випадку, якщо Ви тримаєте велике поголів’я птахів, так звана обскубувальна машинка буде справжнім порятунком, вона скоротить весь процес в рази.

обскубувальна машинаПринцип її роботи полягає в укладанні охолодженої туші в барабан, який, обертаючись, видаляє все пір’я. Такий апарат можна придбати в спеціалізованому магазині або зробити самостійно. Вид може змінюватись, але в будь-якому випадку конструкція складається з барабана (підійде навіть від старої пральної машини), «пальців», попередньо придбаних в магазині, і дна.

Спосіб 2: ручний

Як в домашніх умовах швидко обскубти гусака, якщо в наявності є лише 1 або кілька особин? В такому випадку краще відмовитися від першого способу і зробити все вручну.

Є 2 варіанти: сухий і мокрий. Зупинити свій вибір на першому можуть ті, кому пір’я ще знадобляться. Якщо ж Вам потрібна тільки тушка, не має значення, яку техніку обскубування вибрати.

  • Видаляти пір’я сухим методом найкраще на ще теплій тушці у напрямку його росту.

Першочергово необхідно почати із крил і хвоста, після чого переходити на грудинку і спину. Спочатку видаляється велике пір’я, потім переходять до дрібного і пуху. Зверніть увагу, пір’я найкраще скубти по 1-3. В іншому випадку можна пошкодити шкіру, яка після запікання буде виглядати не настільки апетитно, як хотілося б. Після того, як було видалено все пір’я, тушку слід обробити газовим пальником, замочити на 1,5 години у воді, потім ретельно випатрати і тільки наступним етапом приступати до готування.

  • Другий варіант відрізняється від першого лише підготовкою. Для нього необхідно набрати гарячу воду у велику ємність, де слід ошпарити гусака. Температура води повинна коливатися у відрізку між 75 і 80 градусами Цельсія.

Опустивши в посудину гусака на кілька хвилин, можна приступати до обскубування.

Спосіб 3: обскубування живого гусака вручну

Гусячий пух та пір’я – затребуваний продукт, який добре продається. Тому, навіть якщо тварину ніхто не збирається вбивати, зібрати матеріал можна майже безболісно.

гусаки

  • Єдина умова – допускається обскубування тільки під час природної линьки. Зазвичай це відбувається в перші місяці літа. В цей час відбувається заміна старого пір’я на нове, а отже, видалення буде відбуватися з мінімальними втратами нервів для тварини.

Попередньо скупавши і висушивши гусака (щоб зібране пір’ячко було чистим), його лапи потрібно зв’язати. Далі потрібно покласти птицю на спину і почати обскубування з грудинки. Процес повинен виглядати, як проріджування, але ні в якому разі не як повне оголення ділянки. Перо має виходити легко, без зусиль. В іншому випадку (і тим більше, якщо з’являються крапельки крові) його слід залишити на місці і переходити до наступного. Закінчивши з грудкою, птицю можна перевернути і продовжити видалення пір’я на спині. Це єдині дві ділянки, на яких допускається обскубування живого гусака.

Для тих, хто хвилюється за душевний стан птиці, варто сказати, що процедура сприймається ним легко. Тим не менш, після закінчення обскубування, птах може спочатку бути нервовим, що незабаром проходить, після щільного прийому їжі і водних процедур.

Як швидко обскубти дикого гусака або домашнього – питання вирішене. Наостанок варто відзначити, що, незважаючи на відсутність негативного впливу обскубування на здоров’я гусака, при втраті у птиці апетиту після видалення пір’я, варто звернутися до ветеринара.