Риба – корисний і цінний продукт, її готують у кожному домі і до святкового столу, і в будні. Для довгого зберігання рибу заморожують, а безпосередньо перед приготуванням її необхідно розморозити і позбавити від зайвої води і льоду. Питань з цього приводу у господинь виникає чимало: чи треба розморожувати рибу перед смаженням, як правильно і швидко розморозити рибу, в яких умовах краще розморожувати морепродукти?
Варіантів доведення заморожених морепродуктів до стану оптимального для приготування відомо чимало, їх вибір залежить від того, скільки часу у господині є для цього і що вона збирається готувати з розмороженого продукту.
Кулінари рекомендують дотримуватися певних правил розморожування риби в домашніх умовах.
Деякі сорти відрізняються м’якою структурою, яка розпадається при недотриманні правил розморожування, від чого риба стає придатною тільки на фарш і, відповідно, для приготування запіканок та котлет.
Але поласувати хочеться іноді особливими стравами, для приготування яких потрібні цілі шматки незіпсованого і не переробленого у фарш продукту:
Перерахованими способами можна скористатися в тому випадку, якщо у господині в запасі є від півтори до п’яти годин для того, щоб рибу довести до потрібного для приготування стану.
Кулінари стверджують, що в більшості випадків не варто чекати, поки продукт стане зовсім м’який – для оптимального оброблення буде краще, якщо шматочки будуть трохи жорсткими. До того ж, не варто поміщати пакет з замороженим продуктом в теплу і, тим більше, гарячу воду. Таким впливом можна знищити цінні поживні речовини, і риба вже не буде таким корисним продуктом.
Правила розморожування ніжного філе дещо відрізняються від основних рекомендацій: правильно розморозити філе можна тільки в тих умовах, коли на нього не потрапляє зайва волога. Заморожена м’якоть при обробці холодом піддається термовпливу високими температурами, її структура стає більш ніжною, тому і розморожувати її слід особливо обережно і поступово.
Після того, як продукт стане м’якої консистенції, можна приступати до приготування з нього смачних і поживних страв. Повного відтавання очікувати не варто – це може призвести до того, що м’якоть розвалиться і перетвориться в кашку, придатну лише для приготування котлет, тефтельок або запіканок.
У деяких виняткових випадках часу на розморожування дарів моря не залишається зовсім, тому й воліють господині користуватися побутовими приладами для того, щоб розморозити рибу швидко. Підійде для цього звичайна мікрохвильова піч, яка є на кухні у кожної господині.
Мікрохвильовка для розморожування підійде будь-яка, навіть найпростіша й недорога. Сам процес не займе багато часу, господині знадобиться всього кілька хвилин.
Більшість кулінарів все-таки сходяться на тому, що після розморожування в мікрохвильовій печі риба набуває специфічного присмаку, але в цілому, метод підходить для швидкого доведення замороженого морепродукта до потрібної кондиції.
До того ж, якщо підходити до процесу розморожування правильно і дотримуватися послідовності дій, можна уникнути появи характерного присмаку.
Риба, розморожена в мікрохвильовці, також не повинна бути занадто м’якою. Важливо не перестаратися і не зробити продукт непридатним для приготування смачних і особливих страв. До того ж, занадто тривале перебування замороженого продукту під впливом хвиль в печі, сприяє вже, швидше, тепловій обробці, але не розморожуванню.
Кулінари рекомендують при розморожуванні риби в природних умовах або в мікрохвильовій печі дотримуватися особливих правил для того, щоб не зіпсувати морепродукт ще до початку його приготування:
Приготувати смачну і особливу страву з замороженої риби та інших морепродуктів нескладно, важливо при цьому дотримуватися основних правил і рекомендацій по первинній обробці продукту.
Правильно розморожений продукт не втрачає свої смакові якості і максимально зберігає поживні речовини в складі.