Бадьян – це пряність із сімейства магнолієвих, яка має гіркувато-солодкий смак, ароматний запах. Ще його називають аніс зірковий, але відношення до нього не має.
З анісом бадьян об’єднує тільки пряний аромат. Мелена пряність – порошок жовто-коричневого або червоно-бордового кольору з невеликими крупинками.
Батьківщина прянощі – Китай, його південна і східна частина. До нас пряність спочатку потрапляла через Європу, куди її завозили морем. Пізніше відкрився шлях у Китай, і бадьян доставляли безпосередньо по суші.
Його вирощують в спеціальних розсадниках з насіння, а потім висаджують на плантаціях. Дерево прянощі росте досить високо, цвіте жовтими або зеленими квітами.
Потім квіти зникають, з’являються так звані плоди у формі зірки. Усередині знаходяться насіння, які висушують і використовують в кулінарії.
Цей чай можна пити в перехідний період погодних умов, коли наш організм стає слабким і вразливим. Застосування прянощі в чаї додасть сил і запобіжить застудні захворювання та грип.
До складу чаю на півлітра води входить:
Готуємо наші трави, імбир чистимо і натираємо на тертку. Заварний чайник обдаємо окропом, потім насипаємо туди трави, імбир, бадьян, заливаємо окропом, накриваємо кришкою і закутуємо. Наполягаємо протягом тридцяти хвилин.
Настояний чай розливаємо по чайним кружечкам, кладемо мед, лимон, бадьян, кориця. Приємного чаювання!
Бадьян містить ефірні олії, смолу, танін, цукор. Він застосовується в медицині як засіб, що поліпшує самопочуття всього організму і діяльності шлунка, що має вітрогінну, протизапальну та спазмолітичну дію.
Завдяки корисним властивостям бадьяна, його дуже часто почали додавати до складу мікстур, сиропів і льодяників від кашлю. Також він входить до складу багатьох ліків від гастриту, радикуліту і ревматизму.
Як готувати корисний чай з пряністю, ми вже знаємо. А який же чай без солодкого печива?! Тому надаємо вашій увазі рецепт смачних пряників.
Склад:
Мед наливаємо в каструлю, кип’ятимо, зверху знімаємо піну, що утворилася, потім збиваємо його міксером. Після охолодження, додаємо окремо збиті яйця, продовжуємо збивати, додаємо прянощі.
знову Ставимо на вогонь, підігріваємо, але не кип’ятимо. Знову збиваємо і потроху підсипаємо борошно, доводячи суміш до густої консистенції. Розливаємо тісто по формочках, випікаємо при 180 градусах півгодини.
Свіжі гарячі пряники перекладаємо на тарілку і вживаємо разом з чаєм!
Дуже часто дану приправу додають в тісто в процесі замісу. Коли вироби з тіста випікаються, бадьян нагрівається і розкриває свій аромат, який не зникає в подальшому.
В російській та європейської кулінарії пряність використовують в компотах, напоях і солодких стравах (пироги, печиво, фруктові десерти, пудинги). Компоти з айви, груш, яблук, слив набувають з бадьяном тонкий аромат. Популярними є лікери, гіркі настоянки, бадьяновая горілка, чайні і кавові напої. Ця приправа підсилює смакові якості і збільшує термін зберігання продуктів.
Народам Азії подобається рясно посипати бадьяном смажені страви з птиці, баранини, свинини. Смак м’яса стане більш насиченим, якщо змішати прянощі з рослинним маслом і цукром. В підливу до рисових, овочевих, рибних страв додають бадьян разом з перцем, цибулею і часником.
Приправа чудово поєднується з фенхелем, корицею, чорним перцем, імбиром, гвоздикою, часником, цибулею і ваніллю.
Застосування прянощі відбувається за такими пропорціями:
Бадьян перешкоджає зацукровуванню і зберігає натуральний колір консервації, маринадів і солінь, тому що виступає в якості консерванту.
Продукти: яловичина нежирна, соус соєвий, редька дайкон, баклажан, цибуля зелена, олія рослинна, кунжутне масло, рисовий оцет.
Спеції: імбир, картопляний крохмаль, сіль, перець чилі, часник, сухий херес, бадьян, кінза.
Нарізаємо м’ясо скибочками, викладаємо його в миску з соєвим соусом, сухим хересом і крохмалем. Відставляємо, щоб добре просочилося. Подрібнюємо імбир з часником і перцем чилі. Чистимо і ріжемо на шматочки дайкон і баклажан в окремі миски.
Баклажан солимо і наполягаємо. Розігріваємо сковороду з маслом, кладемо м’ясо. Як тільки воно посвітлішало, відкидаємо на друшляк. Віджимаємо баклажан.
Беремо сковороду з високими бортиками, викладаємо туди часник, імбир, перець, баклажани, порізану зелену цибулю. Вливаємо трохи води, змішаний херес з соусом і оцтом і тушкуємо. Після закидаємо бадьян, редьку дайкон, м’ясо. Розводимо трохи крохмалю у воді, вливаємо його до м’яса. Продовжуємо тушкувати-смажити. В самому кінці трохи додаємо кунжутне масло.
Готове ситне блюдо перекладаємо в тарілку, прикрашаємо листям кінзи і цибулею. Подавати як гарнір до рису і картоплі.
Ось такі корисні страви можна приготувати з цією пряністю.
Бадьян – приправа з вишуканим присмаком, яка прикрасить ваші шедеври кулінарії!