Багато хто навіть і не підозрює, що з яловичого вимені можна приготувати смачну страву. Після правильної термічної обробки цей продукт виходить м’яким і дуже ніжним. До того ж варто відзначити його користь, оскільки до складу входять необхідні вітаміни і мінерали для організму.
Продукт не є калорійним, тому страви, приготовані на його основі, можна їсти під час схуднення. Розглянемо деякі рецепти приготування смачних і доступних страв.
Цей субпродукт необхідно попередньо підготувати. Для початку його добре промивають у проточній воді, а потім, заливають теплою водою і залишають на 10 годин, час від часу міняючи рідину. Якщо хочеться, щоб залишився смак молока, то час вимочування – 12 годин, а якщо потрібно позбавитися від нього, то варто продовжити процес на добу.
Смажений варіант в мексиканському стилі
Не знаєте, що можна смачного приготувати з яловичого вимені, тоді зверніть увагу на цей рецепт. Субпродукт виходить дуже смачним і пряним. Завдяки рецепту виходить оригінальна закуска до пива або доповнення до будь-якого гарніру.
Для цього рецепту слід взяти такі продукти: коров’яче вим’я, спеції, часник, лимон, чилі, світлий ром і свинячий жир.
Схема приготування:
- попередньо вимочіть субпродукт, а потім покладіть його в воду, додайте спеції і варіть до готовності. Після цього поріжте його великими шматками;
- для приготування маринаду часник пропустіть через прес, додайте дрібно порізаний перець чилі, з якого слід попередньо видалити насіння, а ще сіль. Все добре перетріть, приміром, ступкою, щоб виділився сік. Після приготування додайте сік лимона, все добре перемішайте і залиште на 40 хв. Процідіть суміш, щоб не пригоріли шматочки перцю і часнику;
- в отриманий маринад покладіть продукт, гарненько перемішавши все руками, щоб шматочки зі всіх сторін вкрилися сумішшю. Залиште мінімум на 2 години, щоб все гарненько добре просочилося. Наступний етап – дістаньте субпродукт і обсушіть його серветкою з усіх боків. На розігрітій олії в сковороді злегка обсмажте з усіх боків. Після цього необхідно все фламбувати, для цього влийте трохи рому і підпаліть. Будьте акуратні, оскільки полум’я спалахне високо. Подавайте до будь-якого гарніру.
Як приготувати з яловичого вимені суп?
Є рецепти різних перших страв, ми пропонуємо зупинитися на солянці. Готується все за традиційною схемою, але тільки використовуються різні субпродукти. Смак цієї першої страви неодмінно сподобається навіть вибагливим гурманам.
Необхідно взяти такі продукти: 100 г варених субпродуктів (серця, язика, печінки та вимені), 200 г м’яса на кістці, 3 копчених реберця, цибулину, солоний огірок, 1 ст. ложку пасти з помідорів, 7 маслин, 2 ст. ложки олії, лимон, сметану, зелень, лавр, горошини перцю і сіль.
Схема приготування:
- Субпродукти необхідно правильно відварити, попередньо вимочивши їх у холодній воді. Після цього порізати їх однаковими кубиками. У бульйон додати м’ясо, ребра, лавр і горошини перцю. Поставити на плиту і варити на середньому вогні;
- Очищену цибулю поріжте кубиками, а потім, обсмажте на олії. Коли вона стане золотистою, додайте томатну пасту і порізаний соломкою огірок. Дістаньте м’ясо і відокремте його від кісток, а потім, поріжте кубиками. М’ясо і субпродукти покладіть в бульйон;
- В солянку перекладіть піджарку і маслини, порізані кільцями. Кип’ятіть протягом пари хвилин, вимкніть вогонь і залиште під кришкою настоюватися. Подавайте зі сметаною, рубаною зеленню і часточкою лимона.
Рецепт приготування тушкованого яловичого вимені
Субпродукт виходить дуже смачним і ніжним. Сметана надає приємний вершковий смак, що тільки доповнює страву. Підготовлених продуктів вистачить приблизно на 6 порцій.
Для приготування потрібно взяти такі продукти: 1,5 кг вимені, 100 г сметани, 75 вершкового масла, велику цибулину, 3 зубчики часнику, пару лаврових листочків, сіль і перець.
Схема приготування:
- підготуйте субпродукт, як було зазначено раніше, і наріжте його невеликими шматочками. Воду влийте в каструлю і поставте на плиту. Після закипання покладіть лавр, сіль і порізаний часник. Додайте шматочки основного інгредієнту і варіть на мінімальному вогні протягом 2-х годин. Час від часу необхідно видаляти пінку. Коли продукт стане м’яким, дістаньте і остудіть;
- почищену й нарізану півкільцями цибулю обсмажте на олії. Окремо підсмажте шматочки субпродукту, а потім, додайте вже готову цибулю і перець. Через пару хвилин влийте сметану і тушкуйте на маленькому вогні під кришкою протягом 10 хв. Після закінчення часу страва вважається готовою. Подавайте її до будь-якого гарніру.
Рецепт приготування котлет з вимені
Приготувати смачні і соковиті котлети можна не тільки з м’яса, але й з більш дешевого продукту. Готується страва за відомою схемою, але є деякі відмінності.
Підготуйте такі продукти: 1 кг субпродукту, 2 яйця, цибулю, часник, сіль, перець, м’якоть батона і сухарі для панірування.
Схема приготування:
- попередньо вимочене вим’я промокніть паперовим рушником і покладіть його в морозилку, щоб стало трохи твердим. Якщо хочете, то субпродукт можна попередньо зварити і потім використовувати його для фаршу. Після цього поріжте його на шматочки і подрібніть в м’ясорубці. Через неї пропустіть також м’якоть батона, цибулину і часник за смаком. Вимісіть фарш і покладіть в нього яйця, сіль і перець. Однорідну масу покладіть на деякий час в холодильник;
- часник пропустіть через прес і додайте до нього сухарі для панірування. Дістаньте підморожений фарш і швидко сформуйте з нього котлети, щоб маса не розтанула і не попливла. Обваляйте їх в суміші сухарів і обсмажте з двох сторін на розпеченій олії до рум’яності. Щоб довести котлети до готовності, накрийте сковороду кришкою.
Як приготувати салат з горіхами і сиром?
Смачна страва підходить як для щоденного, так і для святкового меню. У цього салату незвичайний зовнішній вигляд і оригінальний смак. Готується все гранично просто.
До складу входять такі продукти: 0,5 кг субпродукту, 1 склянка очищених волоських горіхів, 225 г сиру твердих сортів, 5 часточок часнику, 100 г майонезу, сіль і спеції.
Схема приготування: Вим’я вимочіть і відваріть до готовності, додавши у воду сіль і спеції. Після цього обсушіть його і поріжте кубиками. Сир подрібніть на великій тертці, горіхи спочатку підсушіть на сухій сковороді, а потім, подрібніть. З’єднайте всі складові, покладіть подрібнений часник і заправте салат майонезом.
Гуляш з яловичого вимені
Гуляш є найбільш популярним м’ясним доповненням до гарнірів і смачною самостійною стравою. Готувати його можна не тільки з м’якоті, але і з субпродуктів. Зараз ви в цьому переконаєтеся.
Для цього рецепту слід підготувати такі продукти: 0,5 кг вим’я, по 1 ст. ложці борошна, олії і томатної пасти, цибулину, лавровий лист, сіль і спеції.
Схема приготування:
- вим’я яловиче вимочити у холодній воді протягом 3-х годин, попередньо зробивши на поверхні надрізи. Після закінчення часу обсушіть, і поріжте невеликими шматочками. Додайте до продукту сіль і спеції:
- очищену цибулю поріжте кубиками і обсмажте її на розпеченій олії разом з вим’ям до рум’яного кольору. Після цього покладіть борошно, перемішайте і готуйте протягом пари хвилин. Викладіть в каструлю і влийте гарячу воду, щоб її рівень покривав вміст. Ще покладіть лавр і пасту. Тушкуйте під кришкою на мінімальному вогні протягом пари годин. При необхідності додайте ще води.
Усі розглянуті в цій публікації рецепти нескладні і, якщо дотримуватися запропонованої інструкції, то приготувати страву зможе навіть початківець кулінар.
Ми впевнені, що спробувавши смак вимені хоча б раз, ви обов’язково будете часто готувати з нього кулінарні шедеври.