Соєвий соус широко використовується в приготуванні страв східної кухні. Ми дізналися про його існування, коли в нашій країні виникла перша «мода» на роли і суші. Готовий соус продається в будь-якому магазині, і деколи навіть має свій асортимент – є соуси з васабі, імбиром та іншими цікавими прянощами і спеціями.
Але, на жаль, подібні продукти, які, до того ж, реалізуються в магазинах за низькими цінами, мають у своєму складі шкідливі добавки. Зокрема, вони містять потенційно небезпечні консерванти і глутамат натрію, який впливає на організм людини аж ніяк не кращим чином. Тому перед багатьма талановитими і дбайливими господинями постає питання – чим замінити соєвий соус?
Зрозуміло, якщо ви зібралися крутити роли і бажаєте не додавати соєвий соус у страву, то вона гарантовано втратить свій колорит, стане прісною і позбавленою смаку. А тому всі зусилля, які були прикладені для приготування суші, підуть нанівець.
У даному випадку оптимальним рішенням стане самостійне приготування «екологічно чистого» соєвого соусу, однак ви повинні бути заздалегідь готові до того, що це забере у вас час і сили.
Найпростіший спосіб – знайти натуральний соєвий соус у спеціалізованих точках продажу. Зазвичай такі продукти реалізуються там, де представлений широкий вибір екзотичних інгредієнтів, прянощів, листів норі, і навіть спеціального рису.
Приготувати соус в домашніх умовах, придбати його або замінити – вирішувати вам. Ми підкажемо вам кілька дієвих шляхів виходу з такої ситуації. Отже, чим можна замінити соєвий соус?
Замінити соєвий соус для суші можна приготувавши його аналог. Цей варіант буде не тільки смачним, але і гарантовано корисним. Як мінімум, у такому продукті не містяться різноманітні хімікати, які можуть нашкодити вашому здоров’ю та дестабілізувати функціонування шлунково-кишкового тракту.
Хоча приготувати такий продукт теоретично можна, обмовимося відразу – це доволі копітка, тривала і складна процедура. В першу чергу, варто врахувати, що головним інгредієнтом соєвого соусу є грибок Кодзі, який практично неможливо дістати в нашій країні. І навіть якщо вам пощастить це зробити, не можна забувати про те, що процес приготування цього продукту передбачає бродіння, а значить, за один день з таким рецептом ви явно не впораєтесь.
Якщо у вас є бажання віддати багато сил і часу на такі експерименти, варто поспілкуватися зі знавцями цієї справи і з’ясувати оптимальний рецепт заправки. Якщо ж ви не готові шукати такі «раритетні» для нас з вами компоненти і витрачати багато часу на приготування рідкої заправки, ви можете обмежитися більш простим рецептом.
І нехай приготовлений з нього соус не буде ідеальним, первозданним і повністю відповідати японським кулінарним стандартам, все ж, він стане придатною альтернативою того, що продається в наших продовольчих магазинах.
Отже, якщо ви до цих пір ламаєте голову над тим, чим можна замінити соєвий соус в рецепті ми розповімо вам, як приготувати його більш корисний аналог самостійно.
Вам знадобиться:
Інструкція по приготуванню:
Ця заправка стане актуальною не тільки для традиційної подачі суші. З її допомогою можна маринувати м’ясо (зокрема, курки, при виготовленні якіторі – класичних японських шашличків), рибу і морепродукти перед запіканням, тушінням або смаженням. Він також відмінно підійде і до овочевого рагу.
Не менш смачно буде «звучати» цей натуральний соус в якості заправки до салатів зі свіжих і варених продуктів. І, нарешті, його використання стане дуже актуальним в гарнірах, особливо макаронних виробах і рисі.
Раз вже мова зайшла про м’ясо, особливо пташине, варто відзначити, що соєвий соус широко використовується як маринад не лише у східній, але й у європейській кухні. Але і тут його можна замінити аналогом, навіть якщо у вас вдома немає соєвих бобів, і ви не можете скористатися попереднім рецептом.
Чим можна замінити соєвий соус для смаженої або печеної курки?
У цьому випадку вам допоможуть наступні компоненти:
Вам потрібно змішати ці компоненти, щоб вийшла середня по густині маса, і використовувати її в якості маринаду.
Чим ще замінити соєвий соус в маринаді?
Тут вам може допомогти наступний рецепт:
Суміш потрібно інтенсивно перемішати до однорідності, після чого використовувати в якості маринаду. Особливо добре підійде така заправка до шашлику.
Якщо ви думаєте над тим, що можна додати замість соєвого соусу в салат, спробуйте зробити наступне. Доведіть невелику кількість рослинної олії до кипіння. Тим часом, дрібно наріжте часник. Киньте часник в киплячу олію і дочекайтеся моменту, коли вона змінить свій колір. Далі зніміть олію з вогню і почніть з нею змішувати спеції за смаком. Коли впораєтеся з цим, додайте трохи яблучного оцту і дочекайтеся повного охолодження.
В якості відмінної заправки до гарячого, можна застосовувати змішану з майонезом в рівних пропорціях аджику. Також тут може стати актуальним грибний відвар. Він неодмінно повинен бути концентрованим і густим, відрізнятися вираженим смаком і запахом. При дотриманні цих умов, така заправка стане чудовим доповненням до страви, особливо м’ясної або овочевої.
Якщо у вас вдома є маслини, не виливайте маринад з-під них. Він зможе замінити вам соєвий соус в заправці до шашлику або до інших подібних страв. Для того щоб заправка вийшла ароматною і пікантною, нашаткуйте свіжу цибулю кільцями, після чого опустіть в ємність з-під маслин або оливок (де залишився маринад з них). Залиште цибулю в такому стані приблизно на добу.
Вона просочиться маслинним присмаком, стане м’якою, і додасть традиційним м’ясним стравам дивовижних акцентів.
Замінити соєвий соус можна і простим маринадом від маслин, без додавання цибулі. Просто використовуйте його там, де передбачається соєва заправка. Не виключено, що остаточний смак страви в цьому випадку вам сподобається ще більше.
Як бачите, існує досить багато виходів з положення, коли вдома не залишилося соєвого соусу.
Використовуйте кожен з них за власним смаком.
Приємного апетиту!