Багато хто пам’ятає смак згущеного молока ще з дитинства, коли цей продукт заміщав собою дефіцит солодощів на прилавках. Однак часи змінюються, а разом з ними і рецептура давно знайомого десерту. Недобросовісні виробники грішать підробками, а недосвідчена людина їх купує і за свої кошти отримує лише розчарування. У результаті нічого не залишається, крім як приготувати згущене молоко вдома самостійно.
Такий продукт буде володіти всіма початковими властивостями, а його смак змусить назавжди відмовитися від аналогічного товару з магазину.
Рецепт згущеного молока з порошкових компонентів
Потрібно:
- пісок цукровий — 1250 г;
- молоко сухе — 650 г;
- ванілін (за бажанням) — 20 г;
- рідкі вершки 30% — 1050 мл.
Як приготувати:
- Цукор пересипати в каструльку, розбавити водою (достатньо, щоб пісок намокнув, рівень рідини не повинен підніматися вище). Нагрівати на сильному вогні, періодично перемішуючи до однорідного стану. Уникати кип’ятіння, тому що цукор не повинен розчинитися повністю.
- Далі майбутнє згущене молоко потрібно готувати на водяній бані, інакше субстанція підгорить. Однак при наявності пароварки варто скористатися нею — це прискорить процес.
- Вершки вилити в каструлю з піском і старанно перемішати, щоб не було грудок.
- У готову суміш додати сухе молоко. Перші 15 хвилин від плити не можна відходити, тому що згущене молоко доведеться збивати міксером (на низькій швидкості).
- Далі, через кожні 10 хвилин помішувати, чим довше — тим краще для консистенції (повторювати протягом півгодини).
- Додати ванілін і варити до бажаного ступеня загущення. В середньому процес займе 1 годину.
Як приготувати домашнє згущене молоко без випарювання?
Інгредієнти:
- вершки порошкові — 850 м;
- пісок цукровий — 250 г;
- масло вершкове — 55 г;
- молоко рідке — 250 мл.
Покрокова інструкція:
- Вилити рідкий компонент в каструлю, поставити на сильний вогонь. Довести до кипіння.
- Додати цукровий пісок і масло, збивати віночком. Не перериваючи процесу, невеликими порціями всипати вершки. Мішати до розчинення грудочок.
- Помістити ємність на водяну баню, варити домашнє згущене молоко до необхідної консистенції.
- Дочекатися охолодження молока, після перемістити каструлю в холодильник і залишити на пару годин. Це дозволить суміші загуснути.
Класичний рецепт в домашніх умовах: просто і швидко
Знадобиться, щоб приготувати згущене молоко:
- пісок цукровий — 550 г;
- рідке молоко 4,7% жирності — 1050 мл.
Процес:
- Вилити рідкий інгредієнт в каструлю, додати цукровий пісок. Перемішати з допомогою блендера до повного розчинення сипучого компоненту.
- Поставити на слабкий вогонь, варити протягом 2 годин. Постійно збивати суміш віночком до загустіння молока. Приготовлене таким способом вдома згущене молоко буде мати жовтувато-кремовий відтінок, і кількість корисних речовин у ньому знизиться. Однак за смаком воно не поступається молоку на прилавках магазинів.
Як приготувати згущене молоко в мультиварці?
Інгредієнти:
- пісок цукровий — 255 г;
- молоко рідке — 260 мл;
- вершки порошкові — 260 г.
Приготування в мультиварці:
- У широку посудину висипати цукровий пісок і вершки, круговими рухами влити молоко, помішуючи масу.
- Збити вміст міксером до розчинення твердих компонентів.
- Перелити в чашу мультиварки і встановити режим «Тушкування» на годину.
- У момент закипання молока зняти кришку, перемішати.
- Щоб уникнути згортання маси, її періодично збовтують віночком і додають щіпку соди.
- У щойно приготованого згущеного молока рідка консистенція. Щоб зробити її густою, вміст чаші переливають в каструлю і після охолодження прибирають в холодильник на 60 хвилин.
Варене згущене молоко в мультиварці вдома
На жаль, для приготування за цим рецептом продукт доведеться купити в магазині, тому що потрібна герметично закрита ємність. А в цьому випадку немає нічого краще фабричної упаковки.
Потрібно:
- банка згущеного молока з мінімальним вмістом рослинних жирів.
Як готувати:
- Здерти етикетку з упаковки. Опустити її в чашу мультиварки, і повністю залити прохолодною водою з-під крана.
- Встановити режим «кип’ятіння» для прискорення процесу. Коли рідина завирує, перевести прилад на «тушкування» і поставити таймер на 120 хвилин.
- Після подачі сигналу обережно витягти банку і опустити в миску зі заздалегідь налитою прохолодною водою. До тих пір, поки упаковка не охолоне, відкривати банку з вареним згущеним молоком заборонено! Це загрожує опіками і необхідністю генерального прибирання приміщення.
Як зробити варене згущене молоко вдома — рецепт
Потрібно:
- упаковка згущеного молока.
Інструкція:
- Залити вміст банки в скляну тару і нещільно закрити більш широкою по діаметру кришкою. Так ємність не трісне під впливом високої температури.
- Взяти глибокий посуд, помістити на дно ґрати для стерилізації. Зверху поставити банку.
- Залити водою, її рівень повинен бути вище ємності з майбутнім вареним згущеним молоком.
- Довести рідину до кипіння і зменшити вогонь. По мірі випаровування вологи доливати ще, попередньо розігрівши.
- Варити до бажаної готовності, перевіряючи її ступінь по відтінку молока. Через 120 хвилин воно стає бежевим.
Як правильно зварити згущене молоко
За якість цього продукту відповідає його основний інгредієнт — молоко. Тому для його виготовлення вдома важливо придбати натуральну сировину.
Вона підійде, якщо молоко є:
- цілісним;
- свіжим;
- містить не менше 3,2% жирності;
- без будь-яких домішок.
Його купують на ринках, але при виборі слід звернути увагу на те, що у деяких продавців молоко розбавлене водою або знежирене. З такого компонента навряд чи вийде приготувати якісний десерт.
Але незалежно від характеристик цього інгредієнта воно має властивість згортатися. Щоб не допустити подібного, у згущену суміш додають соду на кінчику ножа і старанно розмішують. В таких пропорціях вона не буде відчуватися в готовому продукті.
Крім того, існує ще два простих правила:
- не можна збільшувати нагрівання суміші під час приготування;
- прискорити процес загустіння можна, підвищивши кількість цукру.
Важливо пам’ятати, що домашнє молоко ніколи не буває білого кольору, тому не варто засмучуватися, якщо воно вийшло бежевим.
Про варене згущене молоко
Приготоване по одному з даних рецептів молоко за бажанням можна піддати термічній обробці. Це додасть йому «цукерковий» смак і дозволить використовувати як начинку для торта.
Однак є кілька важливих нюансів:
- Під рукою завжди потрібно мати гарячу воду. У процесі варіння вона википає, якщо вчасно не помітити брак рідини, ємність вибухне. Це призведе до трагічних наслідків, починаючи від прибирання кухні і закінчуючи походом в лікарню.
- За винятком приготування в мультиварці, банку не можна вилучати з води, поки вона повністю не охолоне. Те ж стосується і розгерметизації ємності.
- Заради власної безпеки не варто варити згущене молоко на плиті в заводській упаковці. Це загрожує не тільки вибухом, але і попаданням шкідливих речовин з жерсті, яка окислюється. Даний ефект відбувається через руйнівний вплив високих температур на олов’яне покриття банки.
Будьте обережніше, і смачного!