Ягоди годжі широко відомі з 2004 року. Але інтерес до них не згаснув і по сьогоднішній день. Вони настільки популярні, що їх без перебільшення можна назвати природним засобом номер один. Серед шанувальників «чудо-ягід», які до того ж займаються активною пропагандою «годжиманії», відомі діячі шоу-бізнесу, політики, письменники та спортсмени.
Коли говорять про «природні антидепресанти», «натуральну Віагру», «ягоди довголіття», «плоди щастя» – це все про них, про плоди годжі!
Але не європейці або американці стали першовідкривачами годжі. Задовго до 2004 року цей продукт був добре відомим на батьківщині зростання в Китаї. Історія про китайця Лі Кі Єна, який прожив у Гімалаях 252 роки вже не здається казкою, якщо знати про цілющі властивості ягід. Як з’ясувалося, саме ними і харчувався поважний старець з 1678 по 1930 рік.
Ростуть ці яскраво-червоні витягнуті ягоди, що нагадують зовні обліпиху, на м’яких гілках повзучого чагарнику з голками, який досягає від 3 до 8 метрів у висоту. Свіжі ягоди годжі дуже отруйні! Їх не можна не те що їсти, а навіть брати в руки, адже сік, потрапляючи на шкіру, відразу викликає окислювальну реакцію, і та швидко чорніє.
У їжу вживають тільки висушені в прохолодній тіні плоди. Збирають їх дуже хитрим способом. Під кущем підстилають шматок тканини, а потім довгою палицею обережно збивають плоди на землю. Смак плодів або кислуватий або солодко-солоний, але як говорилося раніше, їх популярність пов’язана зовсім не з цим.
Відомий вчений Й.Міндел вивчав цю чудодійну рослина близько 7 років, і зміг класифікувати 41 сорт годжі. Але, на жаль, унікальний склад, який робить ягоди майже панацеєю від усіх хвороб, має лише один сорт – він росте на висоті трьох тисяч метрів у Гімалаях.
Хоча інші сорти також досить корисні і ви, наприклад, можете посадити насіння у себе на дачі і насолоджуватися його корисними плодами.
Перераховувати причини, з яких ягоди варто вживати в їжу щодня можна годинами. Доктор Міндел, який провів велике дослідження цілющих властивостей плодів, називав тридцять три причини.
Ось основні з них:
Дослідження, які провів доктор Міндел, свідчать про унікальний природний склад ягід. Іншої такої рослини на землі немає, і здається, ніби сама природа, працюючи аптекарем, створила унікальні ліки. У годжі Міндел виявив цілих вісімнадцять (!) органічних кислот, вісім з яких вважаються незамінними, двадцять один мінерал, серед них залізо, мідь, калій, цинк, солі натрію та багато інших.
Міститься в них і безліч вітамінів, а також полімерні вуглеводи і корисні людині біологічно активні речовини рослинного походження. Вміст вітаміну С в плодах рівно у півтисячі разів вище, ніж у цитрусових. А заліза в п’ятнадцять, ніж у яблуках. Вчені розповіли і як приймати ягоди годжі.
Щоб людина була забезпечена всіма речовинами і мікроелементами, необхідними для життєдіяльності, виявилося достатньо однієї столової ложки на добу, що приблизно дорівнює 45 грамам.
Також ці плоди можна використовувати як харчову добавку до м’ясних і рибних страв, класти в десерти, солодкі каші, супи і навіть додавати в чай і компот.
Завдяки унікальному поєднанню полісахаридів, які мають антиоксидантні властивості, вони захищають клітини від процесів старіння, підвищують імунітет і опірність організму людини до шкідливих впливів ззовні.
Клінічно доведено, що ягоди стимулюють вироблення гормону росту. Його ще називають «гормоном молодості» через те, що він гальмує процеси старіння і дозволяє людині на довгі роки зберегти і ясну пам’ять, і тверезе мислення, і моложавий вигляд.
Також плоди застосовують у комплексному лікуванні цукрового діабету. Комплекс полімерних вуглеводів покращує склад крові, запускає процеси відновлення кровоносної системи. У плодах годжі міститься бетаїн – активна речовина, що запобігає незворотнім процесам, які відбуваються в печінці і судинах діабетиків.
Застосовують ягоди годжі і для схуднення, що, звичайно, тільки збільшило їх і без того шалену популярність. Як виявилося, це один із небагатьох засобів, який дарує довготривалий ефект, адже схуднення відбувається природним способом.
У людей, що приймають плоди годжі, поліпшуються обмінні процеси в організмі, і їжа перетворюється не на жирові клітини, а на корисну енергію. Відгуки про застосування ягід годжі для схуднення свідчать про те, що це дієвий, хоча і не найшвидший засіб скинути зайві кілограми.
Про користь цих плодів написано багато, але є у ягід годжі і протипоказання. У деяких випадках їх застосування може викликати непереносимість, яка виражається болями у шлунку і прискореним серцебиттям.
Якщо це сталося, швидше за все, ви купили неякісні плоди, напхані пестицидами чи консервантами. Адже через велику популярність годжі, їх намагаються вирощувати всюди. Якщо ви відчули перераховані вище симптоми, варто зробити перерву, а потім спробувати зробити покупку в іншому магазині.
Краще ягоди годжі купувати в Тибеті, але оскільки подорож у цю країну за ними доступна далеко не кожному, то варто пошукати надійного постачальника у нас. Звичайно, при виборі магазину потрібно проявити обережність. Вибирайте серйозну компанію, з повноцінною юридичною адресою, обов’язково із зазначенням телефонів, у тому числі і стаціонарних.
Зверніть увагу на сам сайт, його зовнішній вигляд, вік, наповнення. Пошукайте відгуки про магазин, розпитайте знайомих, може, хтось із них уже здійснював покупки цього продукту і знає адресу перевіреного продавця.
Ягоди годжі використовуються не тільки для лікування, але і як профілактичний засіб. У наш час розроблені сотні натуральних препаратів з витяжкою годжі, що робить цю «чудо-ягоду» цілком доступною для всіх.
Харчуйтеся правильно, вживайте в їжу якісні та корисні продукти, і ваш організм негайно вам відповість своєю злагодженою роботою!