Яблука – дуже корисний і смачний продукт. Мабуть, це найпоширеніший фрукт, який можна завжди знайти в магазинах незалежно від пори року. Існує безліч сортів і всі вони багаті вітамінами і мікроелементами, які дуже корисні для людського організму.

Яблука вживають не тільки у свіжому вигляді, їх консервують, варять і висушують на сонці або в аерогрилі. Останній спосіб найбільш популярний, тому давайте дізнаємося, як правильно сушити яблука різними способами.

Підготовка плодів

Висушити яблука – це один з найбільш економічних способів заготівлі фруктів на зиму. Головну роль тут грає те, що оброблені таким чином плоди тривалий час зберігають всі свої корисні властивості. В подальшому з них можна буде варити компоти, заварювати чаї, робити начинку для пирогів і їсти просто так.

Дотримання технології є основною умовою для збереження вітамінів і мікроелементів. Тому знання того, як сушити яблука в духовці, аерогрилі або іншому кухонному пристосуванні стане в нагоді кожній господині. З чого починати?

По-перше, фрукти необхідно відсортувати за розмірами. Слід зазначити, що для сушіння підійдуть будь-які сорти. Найбільш солодкими виходять часточки з білого наливу. Це один з ранніх сортів, він дуже смачний і соковитий.

По-друге, їх ретельно промивають і залишають просохнути на повітрі. Для виготовлення сушки в основному використовуються плоди, які самі впали. При митті вирізуйте зіпсовані ділянки, можна вирізати серцевину з насінням і зняти шкірку.

Наступний етап необов’язковий, але якщо ви хочете щоб сушка зберегла білизну і не пожовтіла, то зробіть ось що:

  • Приготуйте соляний розчин, на 1 л води 1 ч. л. кухонної солі;
  • В отриману рідину опустіть яблучка на 2-3 хвилини;
  • Дістаньте їх і, не витираючи, залиште просохнути на повітрі.

Оброблені фрукти нарізають часточками і викладають на сітку або деко в один шар.

Сушка на сонці

Якщо час і погода дозволяють, то оптимальний варіант – це висушити яблучка природним шляхом. У приватному будинку для цього використовують дахи та горища. Нарізані часточками і оброблені в сольовому розчині плоди викладають на деко або нанизують на нитку.

Перш ніж поставити фрукти сушитися, їх слід накрити марлею, щоб мухи та інші комахи не лазили по них. На дощечці максимально можна укласти часточки в 2 шари, на нитку краще нанизувати їх з невеликим проміжком. Після цього тару виставляють на сонце або розвішують яблучні гірлянди в сухому і теплому приміщенні.

Як сушать яблука на сонці? Щоб вони висихали рівномірно, їх треба щодня перевертати з одного боку на інший. Сонце повинне постійно потрапляти на часточки, так що тару доведеться кілька разів переміщати протягом дня.

Небажано сушити фрукти в хмарний день, процес вважається правильним тільки при попаданні прямих променів. Не підійде для цього заняття і дощовий день.

При сушінні в приміщенні треба буде стежити, щоб воно регулярно провітрювалося, повітря не було вологим. Вогкість у цій справі не потрібна. Рекомендується періодично пересувати яблучка по мотузці, щоб вони рівномірно сохли і не злипалися.

Скільки сушать яблука природним шляхом? Процес цей тривалий і залежить від погоди. Зазвичай потрібно не менше 10 днів. Якщо сушка добре просушена з обох сторін, вона еластична, не ламається і часточки не прилипють одна до одної, то її можна прибирати.

Коли сушити фрукти на сонці або горищі можливості немає, то можна скористатися прискореними методами – сушити плоди в духовці, аерогрилі, електросушарці або мікрохвильовці.

Прискорені способи сушіння

Підсушити яблука природними способами не завжди можливо. В такому разі на допомогу приходить народна кмітливість і побутові прилади.

Духовка

Найлегше – це розкласти скибочки на деко і поставити його на теплі батареї, щодня перевертаючи підсушені скибочки. Вологість повітря в приміщенні де сохнуть яблука повина бути невисокою. Скільки плоди будуть сохнути? У середньому тижня буває достатньо.

Якщо ви живете в місті, то знання як сушити яблука в духовці дуже знадобиться. На приготування однієї партії сухофруктів піде 7-8 годин. Перш ніж викласти порізані фрукти на деко застеліть його фольгою або папером для випікання.

Для початку температура повинна бути невисокою близько 45 градусів. Через 2 години збільшіть цей показник до 65 градусів, а за 30 хвилин до закінчення сушіння, встановіть регулятор температури на 50.

Пам’ятайте, у процесі сушіння фрукти виділяють вологу, тому періодично треба буде відкривати духовку, щоб випустити пар, і кожну годину перевертати скибочки на іншу сторону. По закінченні процесу дістаньте сушку і розкладіть на чистому сухому рушнику – нехай остигає.

Мікрохвильовка

Знаючи як сушити яблука в мікрохвильовці, ви за кілька годин зможете переробити відро фруктів. Це найшвидший спосіб, але тут важливо не пересушити плоди. Підготовлені часточки викладайте на тарілці в один шар.

Потужність не повинна перевищувати 300 кВт. Включаєте мікрохвильовку на 2 хвилини, після виключення таймера відразу ж дістаньте тарілку і перевірте готовність продукту. Якщо необхідно, то досушити. Після приготування першої порції, ставте другу і, виставивши потрібний час, увімкніть мікрохвильовку.

Аерогриль

При бажанні можна висушити яблука і в аерогрилі. Для цього сітки, наявні в наборі, застеліть пергаментним папером і, поклавши зверху підготовлені фрукти, поставте їх одну над іншою. Як сушать яблука в аерогрилі? Температуру виставте 100-120 градусів, швидкість охолодження повинна бути низькою. При таких режимах на одну закладку ви витратите близько години.

Слід пам’ятати, що зверху фрукти будуть сохнути швидше, ніж внизу. Тому періодично треба буде відключати прилад і змінювати сітки місцями. В цей же час часточки перевертають.

Електросушарка

Яблучну сушку можна зробити не тільки в аерогрилі, але і в електросушарці. Для цього підготовлені плоди розкладають на сітках агрегату в один шар і ставлять усередину приладу. При температурі 60 градусів для приготування 1 порції знадобиться близько 8 годин.

Як ще сушити яблука в електросушарці? Щоб поліпшити смак, порізані плоди можна на добу залишити відмокати в цукровому сиропі, а потім вже сушити. Кількість цукру – довільна. Його додають в окріп і ретельно розмішують.

Сиропу дають остигнути, потім заливають порізані плоди так, щоб вода покрила їх повністю, і залишають у прохолодному місці. На наступний день часточки відкидають на друшляк і дають сиропу стекти, після цього їх викладають на сітку.

Як зберігати готовий продукт?

Скільки зберігається готова сушка? Це залежить від правильності приготування. Добре висушені плоди можуть зберігати корисні елементи роками. Їх упаковують в картонні коробки, скляну або пластикову тару, в матерчаті мішечки.

Останні бажано попередньо вимочити в сольовому розчині і висушити, щоб різні шкідники не пролізли всередину.

Будь-яка господиня, знаючи як сушити яблука в мікрохвильовці або аерогрилі, зможе постійно радувати своїх близьких смачними компотами і десертом.

Сушка ще зручна тим, що дозволяє велику кількість плодів переробити за невеликий період, а готова продукція буде займати набагато менше місця, ніж вихідний матеріал. Так що якщо ви не знаєте, куди дівати свіжі яблука, то зробіть з них сушку!