Куряче м’ясо – відмінний варіант для дієтичних страв. Цей продукт має велику харчову цінність, так як при низькій калорійності володіє значним запасом вітамінів і мікроелементів.
А смакові властивості філейної частини птиці не залишать байдужим жодного гурмана. З неї можна приготувати неймовірно смачні страви з додаванням головного допоміжного інгредієнта – вершків. Який рецепт краще – вибирати вам.
Всі рецепти приготування курячого філе з вершками ґрунтуються на базовому варіанті. В його основі – поєднання ніжного філе курки і м’якого смаку вершків, які роблять його танучим в роті в буквальному сенсі цього слова. Вишукані спеції здатні надати страві неперевершений аромат.
Для того щоб приготувати куряче філе класичним способом вам знадобиться:
Курку промийте водою і розріжте кожен шматок на 2-4 частини. Змастіть форму вершковим маслом і викладіть м’ясо. Потім змішайте в мисці вершки зі спеціями і сіллю. В якості приправ крім чорного перцю використовують орегано, італійські трави, базилік, мускатний горіх, імбир. Якщо додати гілочку свіжих трав, заливка насититься яскравим ароматом.
Збийте все і залийте у форму з куркою. Для того щоб утворилася красива корочка, можна притрусити все це тертим сиром. Поставте блюдо запікатися в духовку хвилин на 40. Слідкуйте за тим, щоб не пригорав верх. Якщо така проблема існує, накрийте форму фольгою.
Інші рецепти ґрунтуються на використанні вершкової заливки і м’яса, але при цьому можуть додаватися незвичайні приправи і нові інгредієнти. Наприклад, однією з найбільш популярних варіацій є куряче філе з грибами. Приємний аромат і смак роблять це блюдо ідеальним варіантом для святкового столу.
Для того щоб приготувати його, необхідно додатково взяти близько 500-600 грамів грибів. Це можуть бути печериці, гливи, лисички або просто лісове асорті. Наріжте м’ясо середніми шматочками, а гриби нашаткуйте. Якщо вони занадто водянисті, попередньо рекомендується обсмажити їх на сковороді, щоб прибрати зайву воду.
Укладіть на дно форми курку, зверху – гриби. Можна додатково додати прошарок з цибулі. Залийте всю цю красу вершковою заправкою зі спеціями. Запечене таким способом м’ясо здивує вас своїм насиченим ніжним смаком і приємним ароматом.
Також можна спробувати приготувати запечене в духовці повноцінне блюдо для обіду. Для цього додатково знадобиться картопля. При бажанні додайте гриби.
Куряче філе наріжте смужками невеликої товщини. Потім укладіть його рівномірно на дно форми. Наступний шар – цибульні кільця. Потім розкладіть картоплю. Її можна нарізати соломкою, але, якщо ви не хочете довго чекати, поки вона приготуватися, краще нашаткувати її тонкими пластинками. Для ще більшого прискорення процесу попередньо відваріть її до напівготовності.
В мисці приготуйте заливку з вершками, спеціями і тертим сиром, вбийте туди одне-два яйця. Залийте нею вміст форми. Поставте в духовку на 180 градусів на 40-60 хвилин. Готовність страви слід оцінювати не за станом м’яса, а по твердості картоплі в центрі форми.
Способи приготування курячого філе не обмежуються лише використанням духової шафи. Не менш смачне блюдо може вийти і на звичайній сковороді. Рекомендується використовувати глибоку, яка ідеально підходить для тушкування. Продукти можна використовувати практично будь-які.
Для початку слід нарізати куряче філе на невеликі шматочки. Обсмажте до золотистої скоринки на сильному вогні, щоб запечатати сік усередині м’яса. Далі додайте дрібно нашатковану цибулю. Кілька хвилин смажте її і залийте вміст сковороди вершками. Додайте спеції і поставте на повільний вогонь під кришку томитися хвилин 20.
Якщо вершки попалися рідкі, для загущення підливи використовують невелику кількість вершкового масла і муки. Робити це краще в кінці, можна приготувати соус окремо від м’яса, відокремивши вершки після закінчення тушкування.
Для любителів томатів теж є цікаві рецепти. Готується таке блюдо зазвичай на сковороді. Для початку куряче філе нарізати і обсмажити в маслі. Потім до нього додається цибуля, можна трохи розбавити смак тертою морквою.
Після нарізати кубиками помідори. Потушкуйте їх пару хвилин, а коли овочі дадуть сік – залийте вершковою заправкою з приправами. Не потрібно занадто довго тримати м’ясо на вогні, щоб воно не втратило весь свій сік.
Яке ще незвичайне блюдо можна приготувати з курячим філе з вершками? Наприклад, можна зробити дуже поживне і корисне рагу з овочами. Для цього відмінно підійдуть кабачки, солодкий болгарський перець, морква, коренева селера, цвітна капуста.
Куряче філе наріжте невеликими смужками. Обсмажте на вершковому маслі. Всі овочі наріжте кубиками. В першу чергу на сковороду до м’яса закидається цибуля. Через хвилину можна додавати інші овочі.
Обсмажте їх п’ять хвилин, постійно перемішуючи. Потім залийте все вершковою масою з приправами. Залиште тушкуватися ще на кілька хвилин. Для пікантності можна додати перець чилі в самому кінці приготування.
Для любителів вишуканих страв з незвичайними інгредієнтами відмінно підійде варіація запеченого курячого філе з вершками з блакитним сиром. Він додасть страві легкий контурний присмак, який напевно сподобається тим, хто любить піцу.
Заливку можна приготувати кількома способами:
Звичайно ж, перший спосіб набагато простіше, але все ж краще використовувати другий метод, адже так блюдо рівномірно насититься ароматом блакитного сиру.
Щоб приготувати курку за таким рецептом можна використовувати як сковороду, так і духовку. Для початку укладіть у форму нарізане на порційні шматочки м’ясо. Потім приготуйте заправку. Для неї використовуються вершки, мускатний горіх, чорний перець, сіль, трохи меленого імбиру і прованських трав. Підійде будь-який сир з благородною зеленувато-блакитною цвіллю.
Залийте отриманою масою підготовлену курку і поставте випікатися до готовності. Якщо готувати таке блюдо на сковороді, з заливки вийде відмінний соус до м’яса.
Деякі рецепти допускають використання таких продуктів, як горіхи. З їх застосуванням м’ясо вийде дуже смачним і насиченим. Найчастіше використовують волоські горіхи, але можна додати до них і інші, наприклад, арахіс або фундук. Горіхи перемелюються дуже дрібно, практично в пасту.
Можна додати вершкову заливку або ж обваляти в отриманій масі кожен шматочок курки окремо. Чим більше горіхів – тим сильніше буде відчуватися їх присмак і аромат. Додайте ложку меду, і ви отримаєте унікальну за смаком страву.
Щоб приготувати куряче філе з горіховою пастою необхідно нарізати м’ясо на невеликі шматочки, викласти їх у форму, змастивши приготованою сумішшю. Потім залийте вершки і додайте спеції. Поставте тушкувати або запікати курку до готовності.
Французькі рецепти часто припускають використання в якості приправи гірчиці. Щоб приготувати оригінальне запечене блюдо таким способом, необхідно скористатися класичним рецептом з однією ремаркою: до заливання додають ложку діжонської гірчиці.
Можна заздалегідь замаринувати в ній куряче філе. Як варіант можна використовувати насіння гірчиці, додавши їх в заливку перед тим, як ставити в духовку.
Можна приготувати таку страву і в мультиварці. Для цього куряче філе укладається в чашу разом з іншими інгредієнтами, а зверху заливається заправка зі спеціями і вершками.
Далі виставте відповідний режим і час. В основному використовуються функції «Випікання» або «Тушкування». Якщо хочете зробити підсмажену кірочку, спочатку встановіть режим «Смаження» на пару хвилин, а потім готуйте як зазвичай.
Плюс такого способу – простота та швидке готування. Не потрібно боятися, що м’ясо пригорить, а всі інгредієнти можна завантажити відразу і залишити мультиварку готувати без постійного контролю процесу.
Всі рецепти гарні по-своєму. Додавши до курки і вершків маслини, овочі, незвичайні спеції можна отримати надзвичайно вишукане блюдо як на кожен день, так і для святкового застілля.