Що можна приготувати в глиняних горщиках в духовці
Навіть самі повсякденні страви, якщо вони приготовані в горщиках в духовці, набувають неймовірно пікантний, вишуканий і насичений смак. Чого варте одне ароматне печеня, яке хоча б один раз фігурувало на столі вашої родини. Крім неймовірних смакових якостей, «горщикові» страви славляться своєю безперечною користю. Адже під час тушкування всі інгредієнти, які входять до складу, зберігають свої цінні поживні речовини.
Рецепти приготування таким способом майже завжди виключають додавання олії, що особливо цінно для жінок, які стежать за фігурою. Сьогодні ми навчимо вас готувати в духовій шафі апетитні і ситні страви, які однозначно підкорять серця ваших домочадців!
Базові правила готування в горщиках
Що зварить ваш чудовий горщик на вечерю? Картоплю і м’ясо, жульєн, або банальні пельмені? У будь-якому випадку, ми гарантуємо вам – від цього чудового смаку ніхто не залишиться байдужим! Записуйте наші прості рецепти приготування неперевершених страв у горщиках!
Готуємо в мініатюрних горщиках в духовці правильно! Сьогодні увазі кожної господині представлена різноманітна тара для виготовлення печені.
Горщики можуть бути емальованими, керамічними, оснащеними вогнетривким покриттям, і глиняними. Останній варіант – найбільш типовий і поширений ще з радянських часів.
Глиняний посуд може бути глазурованим і «чистим». У другому випадку ємності слід попередньо вимочувати в звичайній воді, щоб рідина просочила «пори» перед випіканням страв.
Готуємо все необхідне і дотримуємося простих правил:
Якщо ваші горщики не покриті глазур’ю, врахуйте – вони будуть вбирати всі запахи і вкрай неохоче з ними розлучатися. Тому запасіться кількома комплектами посуду, наприклад, для риби, морепродуктів і м’яса;
М’ясні страви нерідко виходять занадто жирними. Щоб уникнути цього, попередньо видаліть з сирого м’яса надлишки жиру. Допускається додавання у печеню попередньо обсмаженого м’яса (на сухій сковороді);
Не варто витримувати блюдо в духовій шафі «до переможного кінця». Навпаки, виймайте його за 5-10 хвилин до передбачуваної готовності. Воно цілком здатне «дійти» самостійно за рахунок накопиченої всередині температури;
Якщо у ваших горщиків немає кришечок – не біда. «Смачний» альтернативний варіант – коржик з тіста;
Під час приготування краще не доливати в тару воду або бульйон, особливо якщо рагу включає в себе багато овочів. Врахуйте – харчові продукти при тушкуванні рясно виділяють сік, і в підсумку ваше блюдо може вийти водянистим, а не наваристим і густим, як це годиться;
для «сухих» страв використовуйте заправки власного приготування. Що може бути краще, ніж гриби і сметанний соус, або яловичина у в’ялених томатах?
Класична печеня у горщиках
Як готувати ніжну й ароматну печеню в горщиках? Це не зажадає від вас великих зусиль, а результат обов’язково вразить вас своєю бездоганністю і неповторним смаком.
Вам знадобиться:
Свинина або яловичина (телятина) 300 г;
Картопля – 4 бульби;
Свіжа морква – 1 штука;
Томатна паста – 3 ст. л.;
Болгарський перець солодкий – 2 штуки;
Часник – 2-3 зубчики;
Цибуля ріпчаста – 1 головка;
Свіжа петрушка – за смаком;
Прянощі і спеції – за смаком.
Інструкція:
М’ясо промити, обсушити і дрібно порізати. Всі овочі подрібнити кубиками або соломкою (на власний розсуд);
Помістити інгредієнти в посуд, дотримуючись наступного порядку: спочатку м’ясо, потім морква, картопля, перець, часник, цибуля і зелень;
Томатну пасту розмішайте з невеликою кількістю води, рясно приправте отриману субстанцію спеціями і приправами (ідеально – прованські трави, «Хмелі-сунелі», орегано, розмарин, сушений базилік і кріп);
Залийте пряною томатною рідиною овочі і м’ясо. Відправте в попередньо розігріту до 200 градусів духовку не менш ніж на 50 хвилин.
Як правильно і смачно готувати м’ясо в горщиках? Головне – не дати йому пересушиться. Якщо ви готуєте печеню, можете не турбуватися – овочевий сік стане на заваді цьому. Якщо ж ви тушкуйте м’ясо самостійно, періодично підливайте до нього бульйон, соус або просту теплу воду.
Найніжніша картопля у вершковому соусі під сиром
Як готувати звичну і банальну картоплю в горщиках? Простіше простого! Головне – присмачити її пом’якшувальним соусом перед відправленням в розпечену духовку.
І сьогодні ми ознайомимо вас з одним із варіантів такої заправки. А як приготувати імпровізований жульєн в горщиках? Ми підкажемо вам!
Вам знадобиться:
Картопля – 1 кг (приблизно 7 середніх бульб);
Печериці (або лісові гриби) – 300 г;
Цибуля ріпчаста – 1 головка;
Вершки 15-20% – 300 мл;
Твердий сир (краще «Пармезан») – 150 г;
Мускатний горіх – щіпка;
Коріандр – щіпка;
Італійські трави – за смаком;
Спеції базові – за смаком.
Інструкція:
Наріжте картоплю невеликими пластами або кубиками (як вам зручніше). Цибулю наріжте тонкими півкільцями. Гриби поріжте навпіл, великі – на четвертинки;
Укладіть в горщики пошарово. Спочатку картоплю, потім цибулю і гриби. Зробіть так, щоб вмістилося по два шари в кожен горщик;
Інтенсивно збовтайте вершки, перемішані з перерахованими (або вашими улюбленими) спеціями. Заливку розподіліть в кожен горщик. Поставте посуд у заздалегідь розігріту до 200 градусів духовку і тушкуйте в ній 30-40 хвилин;
За 5-7 хвилин до готовності всипте в кожен горщик натертий сир, накрийте кришкою і залиште в духовій шафі. Через кілька хвилин дістаньте ваше рагу і дайте йому трохи настоятися в герметично закритому посуді.
Пельмені в горщиках: все геніальне – просто!
Як готувати звичайні пельмені в горщиках, щоб вони вийшли максимально соковитими і смачними?
Вам знадобиться:
Пельмені (виготовлені самостійно або напівфабрикат) – 1 кг;
Молоко 2,5% жирності – 1 л;
Майонез – за смаком;
Твердий сир («Пармезан», російський і т. д.) – 200 г;
Зелень свіжа – за смаком;
Зелень і трави сушені – за смаком;
Спеції і приправи – за смаком.
Інструкція:
Розкладіть пельмені по горщикам і залийте їх молоком, щоб рідина покривала поверхню борошняних виробів. Посоліть;
Свіжу зелень дрібно порубаєте, змішайте її з сушеною, розсипте все по горщиках максимально рясно;
Натріть сир обраного сорту на дрібній тертці і посипте майбутню «печеню». Зверху покладіть ложку майонезу. Накрийте кришкою і відправте в розігріту до 220 градусів духовку на 20-25 хвилин.
Грузинські мотиви: готуємо Чанахи!
Чанахи – традиційне блюдо грузинської кухні, яке полюбилося і європейцям. Як правильно готувати чанахи в горщиках, дотримуючись класичного рецептуру?
Вам знадобиться:
Баранина – 700-800 г;
Картопля – 4-5 бульб;
Цибуля ріпчаста – 3 середні головки;
Томати – 500 г;
Баклажани – 2 штуки;
Томатний сік – ? склянки для кожного горщика;
Кінза – 1 пучок;
Петрушка – 1 пучок;
Часник – 2-3 зубчики:
Аджика традиційна або суха.
Інструкція:
Баранину промийте і позбавте від зайвого жиру, якщо такий є. Подрібніть всі великі інгредієнти як вам завгодно: м’ясо краще нарізати кубиками, картоплю – брусочками, томати і цибулю – півкільцями;
Насамперед на дно горщика покладіть цибулю. Змастіть шар аджикою. Укладіть шар картоплі та баклажанів, знову промажте аджикою. Потім додайте шар томатів, рубаної зелені і розчавленого в пресі часнику. Знову здобріть аджикою. Зверху покладіть м’ясо і знову ж додайте аджики. Не забувайте солити кожен шар!;
Горлечко кожного горщика заверніть фольгою для посилення герметичності;
Відправте посуд в розігріту до 200 градусів духовку. Готуйте протягом години, потім зменшіть температуру до 180 градусів і тушкуйте ще годину. За кілька хвилин до готовності розкрийте горщики, додайте в кожен свіжої зелені і роздавленого часнику, знову накрийте кришкою і дайте насититися 10-15 хвилин.
Випікання страв у горщиках – справа проста і не вимагає особливих зусиль. При цьому готова трапеза гарантовано вийде приголомшливо смачною. Спробуйте і ви!