В епоху розвитку мас-медіа культ краси тіла ввів стрункість в ранг незаперечних достоїнств жінки. Поява методик схуднення ставить жінок перед складним вибором: монодієти, роздільне харчування, дієта Дюка, правильне харчування, вегетаріанство і багато іншого. У цій статті ми розглянемо більш докладно принцип роздільного харчування.
Першовідкривачем цього методу був Герберт Шелтон. Він запропонував розділити в щоденному раціоні несумісні по засвоєнню продукти – крохмалисті вуглеводи і білки, жири і білки і т.д.
Суть в тому, що при перетравленні жирів, вуглеводів і білків організм використовує різні ферменти, які виробляються шлунково-кишковим трактом. Якщо ж їсти все разом, то перетравлення проходить з ускладненнями.
Звідси – важкість у шлунку, порушення обміну речовин та роботи підшлункової залози і зайва вага. Система роздільного харчування була розроблена з урахуванням цієї особливості організму.
Однак у даної методики є і супротивники. Деякі дієтологи і лікарі вважають, що роздільне харчування створює для організму стрес. Не кожен чоловік здатний відразу змінити звички, напрацьовані за роки життя.
Адже прихильникам даної методики доводиться ретельно стежити за раціоном, відмовляти собі у вживанні звичних і улюблених страв, чітко дотримуватися режиму. В результаті проблеми психологічного характеру можуть стати «дорожчими» за проблеми травного тракту.
Згідно теорії Шелтона білки перетравлюються в шлунку кислим середовищем, а вуглеводи – лужним. А противники цієї дієти вважають, що в дванадцятипалій кишці перетравлюються одночасно і білки, і вуглеводи.
Якщо не тренувати функції цього органу, то ферментативна система людини перебудовується таким чином, що людина через якийсь час вже не може повернутися до колишньої культури харчування.
Але якими б вагомими не були аргументи опонентів, система роздільного харчування має сотні тисяч прихильників, які мають здоровий і квітучий вигляд, що саме по собі говорить на користь цієї методики.
Отже, насамперед, необхідно розібратися, хто є хто в нашому раціоні:
Звичайно, вибираючи систему роздільного харчування, ви змушені будете відмовитися від таких улюблених з дитинства страв, як картопля з оселедцем, або каша з котлетами, салат «олів’є» і навіть бутерброд з ковбасою.
Але такі жертви не марні – через досить короткий термін ваш організм віддячить вам чіткою і злагодженою роботою. А оскільки всі продукти будуть повністю засвоюватися, то зайві кілограми зникнуть без зусиль.
До того ж у вас з’являться нові, правильні, улюблені страви, наприклад – м’ясо зі свіжим салатом або вівсяна каша з маслом.
Частіше за все, жінка, яка сідає на дієту, з подивом зауважує, що економічно це не вигідно. Доводиться купувати багато свіжих і натуральних продуктів, які коштують дорожче, чим, наприклад, варена ковбаса.
Крім цього, виникає питання – чи всі вітаміни і мікроелементи я отримую з дієтичними продуктами?
Дотримати баланс між економічною ефективністю і дієтичними принципами вам допоможуть наступні поради:
В результаті у вас протягом дня буде в раціоні каша з овочами, м’ясо із зеленню, сир і для перекусу кілька видів фруктів.
За 30 хвилин до прийому їжі необхідно випивати одну склянку негазованої мінеральної або кип’яченої води.
Проміжки між прийманням їжі повинні бути не менше трьох годин («різні» продукти не повинні в шлунку «зустрічатися»).
Необхідно відмовитися від готових соусів і приправ з підсилювачами смаку. Наприклад, слід замінити готовий майонез сметаною, готувати соуси власноруч і замінювати приправи з глутаматом натрію натуральними приправами.
Кожна людина повинна знати – роздільне харчування це не дієта. Це зміна вашого раціону назавжди для поліпшення якості життя, оздоровлення і скидання зайвих кілограмів природним шляхом.
Звичка харчуватися правильно, поступово оздоровить ваш організм, поверне йому молодість, тонус і назавжди прибере зайві кілограми.