В епоху розвитку мас-медіа культ краси тіла ввів стрункість в ранг незаперечних достоїнств жінки. Поява методик схуднення ставить жінок перед складним вибором: монодієти, роздільне харчування, дієта Дюка, правильне харчування, вегетаріанство і багато іншого. У цій статті ми розглянемо більш докладно принцип роздільного харчування.

Роздільне питание1

Першовідкривачем цього методу був Герберт Шелтон. Він запропонував розділити в щоденному раціоні несумісні по засвоєнню продукти – крохмалисті вуглеводи і білки, жири і білки і т.д.

Суть в тому, що при перетравленні жирів, вуглеводів і білків організм використовує різні ферменти, які виробляються шлунково-кишковим трактом. Якщо ж їсти все разом, то перетравлення проходить з ускладненнями.

Звідси – важкість у шлунку, порушення обміну речовин та роботи підшлункової залози і зайва вага. Система роздільного харчування була розроблена з урахуванням цієї особливості організму.

Однак у даної методики є і супротивники. Деякі дієтологи і лікарі вважають, що роздільне харчування створює для організму стрес. Не кожен чоловік здатний відразу змінити звички, напрацьовані за роки життя.

Адже прихильникам даної методики доводиться ретельно стежити за раціоном, відмовляти собі у вживанні звичних і улюблених страв, чітко дотримуватися режиму. В результаті проблеми психологічного характеру можуть стати «дорожчими» за проблеми травного тракту.

Згідно теорії Шелтона білки перетравлюються в шлунку кислим середовищем, а вуглеводи – лужним. А противники  цієї дієти вважають, що в дванадцятипалій кишці перетравлюються одночасно і білки, і вуглеводи.

Якщо не тренувати функції цього органу, то ферментативна система людини перебудовується таким чином, що людина через якийсь час вже не може повернутися до колишньої культури харчування.

Але якими б вагомими не були аргументи опонентів, система роздільного харчування має сотні тисяч прихильників, які мають здоровий і квітучий вигляд, що саме по собі говорить на користь цієї методики.

Отже, насамперед, необхідно розібратися, хто є хто в нашому раціоні:

  • Білки: будь-яке м’ясо, яйця, риба, горіхи, сир, соя, боби, гриби;
  • Жири: сметана, сало, вершки, вершкове і рослинне масло;
  • Вуглеводи: хліб (все борошняне), макарони, крупи, горох, картопля, цукор, бобові, солодкі фрукти;
  • Крохмаль: картопля, горох, злаки, хліб, макаронні вироби, випічка;
  • Кислі фрукти і овочі: апельсин, лимон, грейпфрут, виноград, гранат, персик, ананас, помідор;
  • Солодкі фрукти: банани, родзинки, хурма, фініки, інжир, чорнослив.

Правила роздільного харчування:

Роздільне питание4

  • Не можна змішувати вуглеводи і кислі продукти;
  • Білки і крохмаль вживайте окремо;
  • Не рекомендується змішувати різні за походженням білки;
  • Не їжте білки з жирами;
  • Не змішуйте кислі фрукти з білками;
  • Вживайте окремо цукор і крохмаль;
  • Різні крохмалисті продукти їжте окремо;
  • Молоко, кавун, диню, не можна змішувати ні з чим.

Звичайно, вибираючи систему роздільного харчування, ви змушені будете відмовитися від таких улюблених з дитинства страв, як картопля з оселедцем, або каша з котлетами, салат «олів’є» і навіть бутерброд з ковбасою.

Але такі жертви не марні – через досить короткий термін ваш організм віддячить вам чіткою і злагодженою роботою. А оскільки всі продукти будуть повністю засвоюватися, то зайві кілограми зникнуть без зусиль.

До того ж у вас з’являться нові, правильні, улюблені страви, наприклад – м’ясо зі свіжим салатом або вівсяна каша з маслом.

Принцип складання меню для роздільного харчування

Частіше за все, жінка, яка сідає на дієту, з подивом зауважує, що економічно це не вигідно. Доводиться купувати багато свіжих і натуральних продуктів, які коштують дорожче, чим, наприклад, варена ковбаса.

Крім цього, виникає питання – чи всі вітаміни і мікроелементи я отримую з дієтичними продуктами?

Дотримати баланс між економічною ефективністю і дієтичними принципами вам допоможуть наступні поради:

  • купуйте 3 різних білкових продукти на тиждень, наприклад – курка, риба, телятина;
  • 5 видів овочів: капуста, зелень, морква, буряк, огірки або помідори;
  • 3 види фруктів: яблука, цитрусові (або кислі ягоди по сезону) і груші;
  • 2-3 види вуглеводних злакових (рис, гречка, ячна крупа);
  • сир.

В результаті у вас протягом дня буде в раціоні каша з овочами, м’ясо із зеленню, сир і для перекусу кілька видів фруктів.

Приблизне меню для роздільного харчування:

Роздільне питание5

  • Сніданок: вівсяні пластівці з маслом без цукру;
  • Перекус: груша;
  • Обід: Риба на пару – 150 г. Салат з капусти і огірків – 200 г;
  • Перекус: 30 г волоських горіхів;
  • Вечеря: відварна телятина – 200 г, тушковані кабачки з морквою.

За 30 хвилин до прийому їжі необхідно випивати одну склянку негазованої мінеральної або кип’яченої води.

Проміжки між прийманням їжі повинні бути не менше трьох годин («різні» продукти не повинні в шлунку «зустрічатися»).

Необхідно відмовитися від готових соусів і приправ з підсилювачами смаку. Наприклад, слід замінити готовий майонез сметаною, готувати соуси власноруч і замінювати приправи з глутаматом натрію натуральними приправами.

Кожна людина повинна знати – роздільне харчування це не дієта. Це зміна вашого раціону назавжди для поліпшення якості життя, оздоровлення і скидання зайвих кілограмів природним шляхом.

Звичка харчуватися правильно, поступово оздоровить ваш організм, поверне йому молодість, тонус і назавжди прибере зайві кілограми.