Багато людей недооцінюють топінамбур і навіть жодного разу не пробували його на смак. Коренеплоди можна їсти сирими і обробленими. У тушкованому вигляді вони нагадують багатьом картоплю, а в сирому – капусту. Використовують коренеплоди у багатьох кухнях світу. Готують з них гарніри, салати, перші страви і навіть цукати.
Варто також сказати про користь топінамбура, оскільки він містить величезну кількість мінералів, вітамінів і інших речовин. Є й інша назва цього продукту – земляна груша.
Необхідно знати не тільки рецепти з топінамбура, а і правила приготування та особливості продукту, щоб результат не розчарував:
Земляну грушу можна піддавати різній термічній обробці або ж використовувати в сирому вигляді. Розглянемо кілька рецептів, які сподобаються не тільки дітям, а й дорослим.
Він готується нескладно і доведеться витратити приблизно 20 хв. Кількість продуктів розрахована на 6 порцій.
Інгредієнти:
Для заправки:
Процес приготування
Подрібніть зелень і часник. З’єднайте всі інгредієнти для соусу і ретельно перемішайте до отримання однорідної консистенції. Земляну грушу і перець очистіть і наріжте тонкою соломкою. Потім змішайте їх з іншими інгредієнтами і соусом. Залиште на годину просочитися.
Якщо ви не знаєте, як швидко приготувати коренеплоди топінамбура, то краще всього вибрати тушкування. Таке блюдо підійде як до риби, так і до м’яса.
Інгредієнти:
Процес приготування
Земляну грушу очистіть і наріжте тонкими скибочками. На розпеченій сковороді на оливковій олії обсмажте подрібнений часник і чилі. Потім додайте основний інгредієнт і обсмажте, постійно помішуючи.
Коли з’явиться золотава скоринка, додайте овочевий бульйон, сіль, перець і готуйте під кришкою протягом 10 хв. В кінці покладіть подрібнену зелень і готуйте ще 2 хв.
Приготувати його краще всього до відвареної або парової риби. Якщо додати якийсь жирний соус, то вийде прекрасне самостійне блюдо.
Інгредієнти:
Процес приготування
На основі води і цибулиння зробіть відвар. Цибулю наріжте кільцями і обсмажте на маленькому вогні до золотистого кольору. У відвар покладіть нарізані соломкою коренеплоди і хрін. Якщо рідина не покриває овочі, то долийте окріп.
Туди ж покладіть сіль, перець, пару лаврових листів і варіть до готовності. Відварені овочі подавайте посипаною підсмаженою цибулею.
Таку першу страву можна приготувати в короткий проміжок часу. Оригінальний смак сподобається багатьом.
Інгредієнти:
Процес приготування
Земляну грушу очистіть і наріжте тонкими кружечками, то ж зробіть і з цибулею. Потім обсмажте все на сильному вогні. У бульйон, перекладіть овочі і готуйте під кришкою протягом 15 хв. З’єднайте борошно і 0,5 склянки бульйону.
В суп відправте вершки, борошно з бульйоном, все змішайте і доведіть до кипіння. Додайте спеції, мускатний горіх і готуйте ще 5 хв. Подавайте з зеленою цибулею.
Плоди можна запекти подібно картоплі і в результаті отримати дуже смачне блюдо.
Інгредієнти:
Процес приготування
Плоди очистіть і відваріть без солі. Потім перекладіть їх у горщики додайте трохи моркви, подрібнений сир і сметану. Готуйте в духовій шафі до утворення скоринки зверху.
До складу топінамбура входить велика кількість інуліну – речовини, важливої для діабетиків. Саме тому лікарі рекомендують вживати його регулярно. Для діабетиків краще всього їсти коренеплоди в сирому вигляді, так як в них зберігаються всі корисні речовини, які при термічній обробці руйнуються.
Інгредієнти:
Процес приготування
Земляну грушу очистіть і натріть на крупній тертці, теж зробіть і з яблуками. З’єднайте все з капустою і заправте маслом.
Інгредієнти:
Процес приготування
Овочі натріть на великій тертці, з’єднайте з яйцем, борошном, додайте сіль і ретельно перемішайте. Обсмажуйте оладки на розпеченій сковороді до утворення золотистої скоринки. Загалом, будь-які страви, представлені в цій статті можуть їсти люди з цукровим діабетом.
Багато людей люблять солодощі, але хочуть, щоб і вони були корисними. Цукати являють собою зварені в сиропі і підсушені плоди або ягоди. Як не дивно, але і з земляної груші можна приготувати таку смакоту. До речі, такі цукати за смаком чимось схожі на сушений ананас.
Плоди необхідно нарізати дрібними кубиками і відправити в духову шафу на 5 хв., температура повинна бути 55 градусів. Після швидко охолодіть десь до 35 градусів. Протягом доби їх необхідно сушити при температурі вище кімнатної. Цей варіант ідеально підходить для діабетиків.
Інгредієнти:
Процес приготування
Плоди необхідно очистити і нарізати тонкими скибочками. Залишити на кілька годин їх у воді з лимоном. Потім розведіть мед з 50 мл води і проваріть в такому сиропі скибочки протягом півгодини.
Залишилося підсушити в духовці при 40 градусах до висихання, але тільки не пересушіть. В кінці обваляйте цукати в цукровій пудрі.
Такий сироп стане прекрасним замінником цукру, який можна додавати в чай, десерти різні і т. п. Плоди необхідно гарненько помити, так як готувати будемо зі шкіркою.
За допомогою блендера або м’ясорубки їх необхідно подрібнити. Потім віджати кашку, щоб отримати сік, який важливо процідити.
Нагрійте до 50 градусів і, не підвищуючи температури, проваріть протягом 7-ми хв. Повторіть процедуру близько 4-х разів, щоб рідина загусла.
Додайте трохи соку лимона і ще раз прогрійте. Зберігати сироп необхідно в холодильнику в щільно закритій пляшці. Витративши трохи часу, ви отримаєте не тільки смачний, а й корисний продукт.
Сподіваємося, ви переконалися, що непривабливі і непопулярні коренеплоди дозволяють створити справжні кулінарні шедеври, які не тільки задовольняють гастрономічні потреби, а й наситять організм корисними речовинами.
До того ж земляна груша є ідеальним продуктом для кулінарних експериментів, а значить, поєднуючи її з іншими інгредієнтами, можна отримати оригінальний смак.