Сьогодні в магазині можна в будь-який час купити сир, але він ніколи не зможе зрівнятися з продуктом, зробленим своїми руками. По-перше, це пов’язано зі справжнім запахом і смаком. По-друге, можна контролювати свіжість і якість готового продукту.

Багато господинь вважають, що готувати сир в домашніх умовах складно, але насправді, якщо знати деякі правила, процес не повинен викликати жодних труднощів.

Варто зауважити, що киснути молоко має при кімнатній температурі, оскільки в холодильнику воно швидше зіпсується, а не прокисне. У тому випадку, якщо потрібно прискорити процес скисання молока, можна додати в нього трохи сметани або готового сиру, а от кефір або йогурт використовувати не рекомендується.

Як з кислого молока варити домашній сир?

Почнемо з самого простого і популярного рецепта, який вже не раз був перевірений багатьма господинями. Використовували його ще наші пращури в час київської Русі. Молоко можете використовувати і домашнє, і покупне. У першому випадку підсумковий продукт буде більш смачним, але і жирним. Не рекомендується для початку використовувати багато молока, оскільки перший раз можна вважати експериментальним, щоб мати можливість у подальшому удосконалити процес. Для першого разу візьміть 1 л кислого молока.

Кроки приготування:

  1. домашній сиркисле молоко влийте в каструлю, поставте її на плиту на маленький вогонь. Варіть поки температура не підніметься до 50 градусів. Саме в цей момент повинні починати відділятися сирні пластівці. Як побачите, що процес почався, зніміть каструлю з вогню, оскільки якщо вміст закипить, підсумковий продукт вийде твердим і буде схожий на шматок гуми;
  2. візьміть марлю, складіть її в 4 шари і застеліть нею друшляк таким чином, щоб краї звисали збоку. Перекладіть вміст каструлі і залиште на деякий час, щоб стекла зайва сироватка, яку можна використовувати для приготування різної випічки. В марлі через деякий час залишиться готовий і натуральний сир. Зберігайте його в холодильнику протягом 5-ти днів.

Рецепт сиру з кислого молока в мультиварці

Для приготування смачного домашнього продукту необхідно використовувати каструлю, в якій є функція ручного налаштування температури. Сир у підсумку виходить розсипчастим і зовсім не кислим. Необхідно також підготувати 1 л скислого молока.

В мультиварці готується сир так:

  1. у чашу мультиварки влийте молоко і виберіть програму «Мультиповар». Температура повинна бути встановлена на 80 градусів, а час – 2 год. Після звукового сигналу можна відкривати кришку;
  2. друшляк застеліть кількома шарами марлі і викладіть туди вміст чаші. Залиште на деякий час, щоб сироватка стекла. Кілька разів перемішайте масу. Ось і все, мінімум зусиль і сир готовий.

Як з кислого козячого молока зварити сир?

Раніше готували сир тільки з молока цієї тварини, тому такий рецепт вважається традиційним. До того ж цей продукт дуже корисний для здоров’я, як дорослої людини, так і дитини. Варто відзначити, що сир з козячого молока не викликає алергії. Для цього рецепта необхідно взяти 1 л молока і 3 щіпки солі.

Кроки приготування:

  1. сир з козячого молокавилийте рідину в емальовану каструлю і поставте її на мінімальний вогонь. Прогрівайте до тих пір, поки не почнуть відділятися пластівці. Щоб прискорити процес, постійно помішуйте все. Не доводьте до кипіння, оскільки смак кінцевого продукту буде неприємним;
  2. у глибоку миску або каструлю покладіть друшляк, який варто застелити кількома шарами марлі. Вилийте сирну масу і підберіть краї марлі, формуючи мішечок. Трохи притисніть або просто повісьте його над мискою, щоб пішла зайва волога. Залиште все на 2 год. Після закінчення часу продукт готовий.

Як в домашніх умовах зварити сир в духовці?

Перевага цього варіанту приготування полягає в тому, що не потрібно стояти над плитою і контролювати перебіг процесу. Необхідно взяти 1 л молока і 0,5 л кефіру.

Кроки приготування:

  1. з’єднайте складові і відправте їх у духовку, яку необхідно попередньо нагріти до 150 градусів. Час варіння – 45 хв. Дістаньте і залиште продукт на 15 хв. настоюватися;
  2. залишилося тільки перекласти все в друшляк, застелений кількома шарами марлі. Потримайте кілька годин, щоб стекла вся сироватка. У результаті повинно вийти 300 г сиру.

Як приготувати смачний сир в мікрохвильовій печі?

сир з кислого молокаМожливо, когось і здивує той факт, що приготувати цей кисломолочний продукт можна і в мікрохвильовці.

Процес дуже простий і швидкий, який виручить, коли зовсім немає часу на готування. 2 л кислого молока вилийте в посудину з кришкою, яку можна використовувати в мікрохвильовій печі.

Потужність встановіть на 750 Вт, а час на 15 хв. Після звукового сигналу дайте масі охолонути, а потім, відокремте сироватку за допомогою марлі і отримаєте готовий сир.

Ми представили вам найбільш популярні варіанти приготування смачного і ніжного сиру з кислого молока. Приємного апетиту.