Багато з нас пам’ятають ті часи, коли наші батьки скуповували овочі і ставили їх прямо в мішках на балкон, накриваючи теплими ковдрами та іншими текстильними виробами. Лише в разі сильних морозів, величезні мішки з картоплею, цибулею, буряком і іншими овочами заносили до квартири.
Чому взагалі варто звертатися до цієї ж тенденції в наш прогресивний час? Хоча б тому, що потрібно звільняти квартиру від такого роду нагромаджень, які не поміщаються ні в кухонні тумби, ні в холодильники. Крім того, зимове зберігання в холоді допоможе овочам довше залишатися свіжими і повноцінними, в той час як в теплій кухні вони можуть просто згнити.
Досить просто. Але, щоб не захаращувати балкон на старий манер, слід зробити спеціальний ящик і трохи його утеплити.
Це допоможе вам у збереженні продуктів в холодну пору року, навіть якщо на вулиці сильний мороз вдарить. Ящик повинен функціонувати при будь-якій зовнішній температурі, щоб зберігання овочів було максимально якісним і виправданим.
При правильній технології виготовлення, у ньому можуть зберігатися будь-які продукти – не тільки картопля або пастернак, але і навіть м’ясо, правда, порівняно недовго. Отже, якщо ви не хочете тримати продукти тривалого зберігання взимку в холодильнику, ми розповімо вам про правильне зберіганні овочів на балконах або прибудовах.
Звичайно, краще всього консерви і овочі зберігати в погребі. Але якщо його немає, можна облаштувати його самостійно, прямо на своєму балконі. Звісно, краще, щоб він був заскленим.
З аналогічною вашою проблемою постійно стикаються мешканці типових малогабаритних квартир. Як правило, метраж кухні часто не дозволяє навіть встановити всі необхідні меблі і техніку, що вже говорити про захаращення дорогоцінних квадратних метрів банками і масивними двадцятикілограмовими мішками.
Деякі горподині виходять з положення просто – переносять продукти на балкон. При помірному холоді залишають все так, як є, а при сильному – накривають теплими речами. Але є й інші способи, завдяки яким зберігання стане більш зручним, комфортним і якісним.
Для правильного зберігання потрібно спорудити міні-льох своїми руками. Як і всякий льох, балконний повинен бути освітленим і провітрюваним. Взагалі, для нормального зберігання овочів ви повинні стежити за вентиляцією і температурним режимом всередині самого балкону. На лоджії не може бути занадто душно або сухо – якщо це так, ваші продукти можуть зіпсуватися швидше, ніж у маленьких кухонних тумбах і ящиках.
Для початку, його потрібно зробити своїми руками або придбати в спеціалізованому магазині.
Прогрес цивілізації призвів до того, що подібні вироби широко реалізуються і поставляються нарівні зі звичайними традиційними холодильниками. Зазвичай виносні термостійкі ящики носять досить романтичні назви: «Льох», «Зимовий льох» і т. п., що, власне, і відображає їх суть.
Вони сконструйовані із термостійких матеріалів і оснащені всім необхідним для нормального зберігання продуктів харчування при будь-яких погодних і температурних умовах.
Коренеплоди відчувають себе найбільш комфортно при температурі + 3-7 градусів за Цельсієм. Напевно, ви вже здогадалися, що льох буде корисний вам не тільки взимку, але і влітку. Справа в тому, що без використання холодильника досягти такої температури в локальній зоні кухні не те, що складно, а майже неможливо. Та й взагалі, знизити температуру на один градус куди складніше, ніж підвищити її!
Таким чином, балконний льох гарантовано зробить вам добру послугу в будь-який час року, а тому його придбання вартує витрачених грошей і часу на пошуки товару. Але, якщо ви не бажаєте, або не маєте можливості купувати його, ми підкажемо вам, за якою технологією можна зробити його самостійно.
Якщо у вас в будинку є умілі чоловічі руки – половина справи апріорі вирішена. Все, що потрібно від майстра на даному етапі – сколотити звичайний ящик з прийнятних матеріалів. Краще, щоб це була не синтетика, а деревина. Габарити льоху обирайте самостійно, в залежності від метражу свого балкона або лоджії.
Зібрати термоящик для овочів можна з наступних матеріалів:
Краще всього зібрати шафу з дерев’яних дощок, однак, повторимося, це особиста справа кожного.
У ньому обов’язково має бути міцне дно, чотири товсті стінки і кришка або дверцята. Такий ящик буде універсальний – зберігати продукти можна не тільки взимку, але і влітку. Але лише за умови комфортної температури на самому балконі. Хоча, навіть за такої умови, в люті морози овочі можуть підмерзати.Тому краще відразу оснастити льох електрообігрівачем та терморегулятором, який буде регулювати і контролювати температурний режим всередині.
Дуже важливим кроком, що передує безпосередньому збору конструкції, є утеплення підлоги на балконі. Для цього можна використовувати мінеральну вату, пінопласт або полістирольну плиту. Те ж саме допустимо використовувати і для утеплення самого ящика, точніше його дна і стін.
В ідеалі, льох повинен включати в себе такі деталі:
Утеплювати шафу можна пінопластом чи мінватою, причому чим щільніший шар утеплювача буде – тим краще. Обігрів створюється шляхом комунікацій електропроводки. Бажано, щоб у погребі була робоча лампочка, і до неї був проведений струм.
Найбільш простою у виконанні конструкцією вважається та, що має одні дверцята для вертикального завантаження. Трохи складнішою – шафа, назразок тумби з боковим завантаженням і двома дверцятами. Нарешті, самий трудомісткий у виконанні варіант – з горизонтальним завантаженням, тобто, висувними секціями.
Як зберігати овочі на балконі взимку, ми вже зрозуміли – потрібно спорудити для них ящик з підігрівом, і обов’язково утеплити підлогу в самому приміщенні.
Як правильно зберігати овочі в холодильнику?
Все залежить від того, які конкретно продукти маються на увазі, під таким узагальненим найменуванням. Наприклад, коренеплоди і несезонні овочі прекрасно себе почувають при помірно низьких температурах, і краще всього тримати їх на бічних або нижніх полицях холодильної камери. Як можна зберігати овоч пастернак? Його також краще тримати поблизу до картоплі, моркви або буряка, але трохи вище, там, де циркулює більш прохолодне повітря.
Із зимовим зберіганням продуктів все зрозуміло. Але, що ж робити влітку, якщо повернутися до того ж погребу? Адже в ньому, навіть теоретично, не може стати холодно, якщо за вікнами +40. Тому ви повинні самостійно подбати про охолодження повітря всередині льоху. Причому, не тільки того, що зробили своїми руками, але і готового, придбаного (якщо тільки в ньому немає функції охолодження).
Для того, щоб створити «улюблену» практично всіма продуктами температуру, вам знадобиться двоокис вуглецю (або, простими словами, сухий лід). Його потрібно засипати замість теплоізолятора у подвійні стінки. Примітно, що такий лід не тане, а перетворюється в пар, тому ви гарантовано не затопите сусідів. Він ідеально тримає холод, не тане сам по собі і має ще один важливий бонус – при випаровуванні він захищає ваші продукти від шкідників, включаючи різних черв’ячків, жучків і комашок.
Ви вчините ще більш практично, якщо зробите ящик з тришаровими стінками. В один шар можна засипати той же сухий лід, а в два інших прокласти термостійкий матеріал. Влітку така споруда буде чудово тримати холод, а взимку – помірне тепло. Словом, вийде найбільш універсальна і якісна річ.
Обставляйте свій будинок з розумом і користю!